BLOG: All lives matter

Het gebeurt vaak dat groot wereldnieuws alle media domineert. Zelden gebeurt dat zo lang als nu het geval is met het COVID-19 virus. Presidentsverkiezingen in Amerika, het WK voetbal, de Olympische Spelen en een allesvernietigende tsunami kunnen de televisiekanalen enkele dagen tot enkele weken domineren. En dan gebeurt er wel weer iets, ergens anders in de wereld, dat de hoogste aandacht van de nieuwsbazen krijgt. Vroeg of laat zou dat nu ook gebeuren. Maar wie had kunnen bedenken dat de toppositie van de corona crisis in de journaals aan het wankelen zou worden gebracht door een blanke politieagent en een zwarte man, dat massa's mensen wereldwijd de straat op gaan om aandacht te vragen voor gelijke behandeling naar aanleiding van de dood van één persoon! Black lives matter, is de leuze. En daar sta ik natuurlijk volledig achter. Maar afgelopen week realiseer ik mij steeds meer dat het breder is dan dat: All lives matter.

Donderdagavond kreeg ik de playlist van vandaag te zien. Ik weet niet of het toeval is, maar dat Darius Rucker er op staat is wat mij betreft passend bij de actualiteit van deze week. Na Charlie Pride is hij de eerste zwarte country artiest die een nummer één hit scoorde in de country charts.

Er zijn meer zwarte countryzangers en -zangeressen geweest. Maar in sommige gevallen werd de carrière afgebroken door dat ene simpele feit: de gekleurde huid. Bizar! En dat geeft mij te denken. Speelt er ook iets in de wereld van de country muziek? Er zijn in andere muziekgenres genoeg zwarte artiesten die geliefd zijn en het groot maken. Waarom zijn die in onze muziek zo zeldzaam?

Tina Turner is een superster. Ze heeft het helemaal gemaakt in de popmuziek. Maar een minder bekend feit is dat haar eerste solo album een country album was! De verzameling country covers leverde haar in 1975 zelfs een Grammy Award op!

Darius Rucker

The Pointer Sisters waren de eerste vrouwelijke zwarte groep die in de Grand Ole Opry hebben opgetreden. Op hun album That's a Plenty uit 1974 staat de country hit Fairytale, dat zo succesvol was dat ze hun opwachting mochten maken in de tempel van de countrymuziek. Het leverde hen Grammy Awards op voor Best Country Song en voor Best Country Performance by a Duo or Group with Vocal.

Black lives matter. Black music matters. Voor mij en velen met mij geen twijfel!

Maar wat gebeurde er nog meer afgelopen week?

De scholen moeten hun leerlingen weer ontvangen. Afgelopen dagen heb ik weer enkele middagen fysiek les gegeven, zoals dat nu heet. Gewoon weer die kinderen op school, in de klas.

En dan merk je ineens dat de afgelopen weken ook voor die kinderen niet de makkelijkste zijn geweest. Als docent wil je het beste voor je leerlingen. Daar doe je alles aan wat maar mogelijk is. Maar het digitaal lesgeven heeft zijn beperkingen en eist ook zijn tol. Niet alle leerlingen hebben een thuissituatie die zelfstudie, eventueel met hulp van ouders, mogelijk maakt.

"Ik heb helemaal niets aan wiskunde gedaan meester", was het eerste wat een jongen zei toen hij de klas in kwam. En dat klopt. Ik heb van hem al die weken geen werk gezien. En zoals hij zijn er meer. Levens die verstoord worden, omdat het onderwijs buiten hun schuld zodanig wordt verstoord dat ze niet meer kunnen meekomen. En daar wil ik dan weer wat aan kunnen doen. Want Student lives matter!

Een ander onderwerp dan. De natuur. Elk jaar geniet ik enorm van de serie Springwatch op de BBC. Drie weken lang zijn er vier uitzendingen van een uur live op televisie helemaal gevuld met het leven van alles wat zich maar laat filmen in de Britse natuur. Een soort te land, ter zee en in de lucht met alle pracht die de natuur heeft te bieden. Vrijdagavond vertelde presentator Chris Packham gepassioneerd over zijn liefde voor wespen. En dat deed hij op zo bijzondere wijze dat mijn oordeel over deze beestjes ook meteen volledig is gewijzigd. Die pestbeesten hebben ook een nuttig doel. Wasps lives matter!

Het voorbeeld van de natuur, het leven van de wesp, is voor mij van groot belang. Twee jaar geleden wist ik dat eigenlijk al, toen ik deze wesp tijdens mijn vakantie in Schotland op een bankje zag zitten, langs de Clyde in Greenock.

In alle hectiek van de dag, de ellende die de wereld doormaakt en de persoonlijke problemen die dat voor iedereen met zich meebrengt is rust en tot jezelf komen enorm belangrijk. Het is bekend dat een wandeling in de natuur goed is voor fysieke en mentale gezondheid. Kijken naar Springwatch is dat voor mij ook. Ik geniet er enorm van. Er is nog een week te gaan. Stem komende week op dinsdag tot en met vrijdag om 21:00 uur af op BBC 2 en oordeel zelf.

Deze wesp vond ik twee jaar geleden op een bankje, tijdens mijn vakantie in Schotland.

Uiteraard kom ik dan onherroepelijk weer terug bij de muziek. Want net als de natuur heeft genieten van mooie muziek diezelfde gezonde uitwerking op onze fysieke en mentale gesteldheid. En daar hebben we dan vanavond Countryland weer voor! Het is de dag van Countryland Sessions, maar door de bekende omstandigheden gaat dat even niet door. Jaap neemt daarom deze keer eens in de studio plaats naast Timen. Om toch een beetje in de sfeer van onze Sessions te blijven zijn er enkele live nummers te horen die bij Countryland zijn opgenomen. Ab stapt met Emmylou Harris even van het countrypad af, maar het nummer van onze jaarartieste vanavond is om te smullen!

Op verzoek van Jaap zal ik wel, net als we altijd de eerste zaterdag van de maand bij Countryland Sessions doen, de trainsong aankondigen. Deze is van de band Wilson Banjo Co., geleid door banjospeler Steve Wilson. Zijn gedachte was: als je een bluegrass CD maakt dan moet daar een nummer over treinen op staan. Luister maar naar zijn uitleg bij het nummer Railroad Man in de video.

Omdat er geen prijsvraag is volgt er na de uitzending op onze Facebook pagina een prijsje voor alle luisteraars: een after show video van deze groep met een mooie uitvoering van een bekend Gospelnummer.

En zo zorgen wij ook weer voor onze luisteraars. All lives matter, ook die van de mensen die onze muziek zo mooi vinden! Daar doen wij als Countryland team ook alles aan.

Geniet vanavond daarom weer van twee uur heerlijke muziek. We zijn er tussen 9 en 11 uur op de radiozender van A1 Mediagroep. De playlist staat op onze website. Later luisteren kan zoals altijd via Uitzending gemist.

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 6 juni 2020


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.