BLOG: The Forces’ Sweetheart

Dat muziek werkt als een opbeurend medicijn is duidelijk. Luisteren naar muziek heeft een positieve uitwerking op onze gemoedstoestand. Zelf merk ik dat bijvoorbeeld wanneer ik de wiskundetoetsen van mijn leerlingen aan het nakijken ben. Dat gaat echt veel lekkerder wanneer er country of bluegrass uit de speakers klinkt. Maar dat staat in geen vergelijk met de geallieerde troepen die tijdens de Tweede Wereldoorlog overal ter wereld de vijand te lijf gingen en daarbij werden gesterkt door de bijzondere stem van Vera Lynn. Ik kan er deze week niet omheen, omdat het mij eergisteren zo enorm emotioneel raakte. The Forces'  Sweetheart overleed op 103-jarige leeftijd.

Keep smiling through
Just like you always do
Till the blue skies drive the dark clouds
Far away

De BBC zond donderdagavond, uren na het bekend worden van haar overlijden, een herhaling uit van de documentaire A Tribute to Dame Vera Lynn, die was gemaakt ter gelegenheid van haar honderdste verjaardag. In die dertig minuten werd mij duidelijk dat ik zo weinig wist van deze wonderbaarlijke vrouw. Uiteraard kende ik de songs als We'll Meet Again en There'll Be Bluebirds Over The White Cliffs Of Dover, maar het levensverhaal van de zangeres is zo bijzonder! Een zangeres, die nooit enige muzikale opleiding heeft gehad, met een stem die ontrainbaar werd genoemd. Haar eerste zangles werd voortijdig beëindigd en van een tweede les is het nooit gekomen. Haar stem was zo bijzonder en onnatuurlijk, zo vertelde de lerares, dat ze daar niets mee kon doen.

En dat was ook niet nodig. Vera Lynn was de eerste Britse artiest die in Amerika een nummer één notering scoorde. Haar succes ging de hele wereld over. Als dochter van een loodgieter en een kleermaakster werd ze als jong meisje dankzij haar bijzonder mooie stem de belangrijkste broodwinner voor het gezin. Zelfs op hoge leeftijd wist ze nog een record te vestigen, want in 2009 werd ze met We'll Meet Again, The Very Best Of Vera Lynn de oudste artiest met een nummer één album notering. Ze begon te zingen als 7-jarig meisje. Een zangcarrière van bijna een hele eeuw!

Bij de troepen in Burma

Vera Lynn ging verder dan alleen het opnemen van liedjes die de troepen steunden. Ze zocht de mannen ook op. Ze reisde tijdens de oorlog naar het front in diverse landen om live voor de soldaten te zingen. Ze schuwde het zelfs niet om de frontlinies van de strijd op te zoeken. Een ware heldin! Angst voor de gevaren aan het front had ze niet. De jongens weken niet van haar zijde en zorgden continu voor haar veiligheid.

De troepen werden gesteund door haar muziek, maar haar bezoek aan de soldaten werd nog veel meer gewaardeerd en was van nog groter belang dan de liedjes die ze zong.

Het verhaal van Vera Lynn toont het belang van muziek in ons leven. Een belang waar wij met Countryland ook invulling aan geven. Natuurlijk kunnen wij nooit evenaren wat Dame Vera Lynn heeft gepresteerd, maar met twee uurtjes country, bluegrass, oldtime en alles wat er verder bij hoort willen wij toch dat beetje vreugde brengen voor de liefhebbers van onze muziek. Wij doen dat vanavond weer, waarbij ik zelf naast Timen mag plaatsnemen. We hebben weer een selectie heerlijke muziek, waarbij we zoals altijd door de decennia schieten, van het stof in de groeven van de eerste helft van de vorige eeuw tot nummers die de afgelopen weken zijn uitgebracht. Ik heb zelfs een nummer gevonden dat ons letterlijk door de Coronacation helpt!

Vera Lynn zingt We'll Meet Again. Wij doen dat vanavond weer, live vanuit de studio van de A1 Mediagroep in Nijkerk. Houd de playlist erbij om het luisterplezier nog meer te vergroten. En als het vanavond om 21.00 uur niet lukt om te luisteren, dan is er altijd nog Uitzending gemist.

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 20 juni 2020


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.