BLOG: Een piramide en vijfenvijftighonderd toiletten

Het dorp Pilton in Engeland telt slechts zo'n duizend inwoners. Voor het jaar 1970 zal die naam bij de rest van de wereldbevolking vrijwel onbekend zijn geweest. Dat bewuste jaar bracht daar verandering in. Het Pilton Festival werd georganiseerd. Michael Eavis, een melkveehouder uit het dorp, organiseerde het festival nadat hij in het naburige Bath een openlucht concert had gezien van de band Led Zeppelin. De naam Pilton is daarmee wellicht iets meer bekend geworden, maar het zal waarschijnlijk nog steeds geen lampje doen branden bij het grote publiek. Mogelijk helpt het dan als ik zeg dat Pilton zo'n tien kilometer ten oosten van Glastonbury ligt? Juist! Het grote Glastonbury Festival of Contemporary Performing Arts bestaat dit jaar 50 jaar! En als corona geen roet in het eten had gegooid dan zouden de weilanden van Worthy Farm op dit moment weer vol staan met tenten, tienduizenden feestende muziekliefhebbers, het beroemde Pyramid Stage en vijfenvijftighonderd mobiele toiletten.

Op Glastonbury hoor je de meest uiteenlopende muziekgenres voorbijkomen. Ook countrymuziek is er altijd wel vertegenwoordigd geweest. Zo hebben o.a. Johnny Cash (1994), Willie Nelson (2010), Kenny Rogers (2013) en Dolly Parton (2014) hun opwachting gemaakt in de countryside van Somerset in zuid-west Engeland.

This slideshow requires JavaScript.

Het bijna-jaarlijkse festival (normaal wordt het eens in de vijf jaar overgeslagen om de weilanden en de organisatoren een jaartje rust te geven) staat wereldwijd hoog aangeschreven. En dat begon dus omdat een melkveehouder in 1970 een band in de open lucht heeft zien spelen en een visie had. Nu zet hij elk jaar in juni de koeien dagenlang op stal om ruimte te maken voor een enorme mensenmassa, waar iedereen elkaars vriend is, in eenheid met muziek. Ik geniet altijd van het lange weekend dat de televisie bol staat van de live muziek. Dit jaar moeten we het dus helaas overslaan.

Met dezelfde passie, maar op wat kleinere schaal, hopen wij heel snel weer onze eigen live events van start te laten gaan. Voor onze Countryland Sessions hoeven we het Rebellenhonk in Barneveld gelukkig niet te ontdoen van vee. Maar zodra het kan zijn we er weer als de kippen bij. (Sorry, dat kon ik niet laten....) De plannen zijn al weer ver gevorderd en met de laatste versoepeling van de maatregelen die de overheid bekend heeft gemaakt ziet het ernaar uit dat we snel weer van start kunnen gaan.

Waar we niet meer lang op hoeven te wachten is onze uitzending van vanavond. We zijn inmiddels al weer enkele weken live te horen vanuit de studio. Vanavond zal dat zijn met Timen en Harro. Dat staat weer borg voor mooie muziekkeuzes. Naast een mooi nummer van The Louvin Brothers heeft Harro altijd een verzameling songs voor de luisteraar in petto om heerlijk van te genieten. Timen verzorgt de Oude Doos en vult de playlist verder aan, waarbij hij in zijn CD kast vast weer wat verrassende artiesten heeft gevonden.

Ab verzorgt het volgende nummer in de serie van onze jaarartieste Emmylou Harris. En zo te zien is hij enorm blij met zijn bezit van het album Thirteen, uitgebracht in het jaar 1986. Kan ook niet anders, met een prijskaartje uit Leiden op de hoes! Van Emmylou gaan we een Merle Haggard-klassieker horen.

Het belooft dus weer mooi te worden vanavond. We genieten van de muziek en we vieren overigens ook nog een verjaardag! Stem af op A1 Mediagroep, we zijn er van 21:00 tot 23:00 uur. Op de playlist kan je meelezen wat je hoort. En lukt het vanavond niet, dan vind je de uitzending later terug op Uitzending gemist.

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 27 juni 2020


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.