BLOG: Emotie

Wat doet emotie toch rare dingen met mensen. Muziek is emotie, zeggen we wel eens. En uiteraard kent iedereen vast wel momenten dat je geraakt wordt door een nummer, een optreden, een songtekst of een instrumentale solo. De muziek die we in Countryland kunnen beluisteren heeft op mij ook regelmatig dat effect en ik kan mij voorstellen dat menige lezer dat wel kan herkennen.

We komen emotie overal in het leven tegen. Denk alleen al aan het verkeer, al is het daar meestal negatief beladen emotie. Ik denk niet dat er veel verkeersdeelnemers zijn die tranen van geluk in de ogen krijgen wanneer een automobilist netjes richting naar rechts aangeeft bij het verlaten van een rotonde, om maar een voorbeeld te noemen. Waar je wel weer veel positieve emotie kan vinden is in de sport. De atleet die onverwacht een record breekt of de voetballer die uit onmogelijke hoek de winnende goal binnentrapt. Een bijzonder extreem voorbeeld van emotie zag ik gisteren, toen de laatste en beslissende frame in de eerste halve finale van het wereldkapioenschap snooker zich ontwikkelde tot een nog nooit vertoond bizar schouwspel.

Ik vermoed dat menig lezer van de blog niet bekend is met snooker en ik zal er hier ook zeker geen uitleg van proberen te geven. Je moet alleen even weten wat een fluke is. Dat is de situatie waarin een speler per ongeluk weet te scoren door een bal te potten en dus voordeel heeft, terwijl dat absoluut niet de bedoeling was en eigenlijk de andere speler aan de beurt zou zijn geweest om te proberen punten te scoren.

De Engelsman Kyren Wilson overkwam dit in deze beslissende frame, die al ontzettend lang duurde door een opeenvolging van bijzondere en zeldzame situaties. Wilson werd zo door emotie overmand door het onverwachte voordeel van de fluke, dat hij even tijd nodig had om zich te herstellen, terwijl hij zich ook nog verontschuldigde bij zijn tegenstander, de Schot Anthony McGill. Ik heb zelden een sporter zo overmand zien worden door een mix van emotie en sportiviteit!

Positieve emotie is wat we ook altijd tegenkomen bij country en bluegrass muziek. Dit zien we bij het muisstil luisteren naar een optreden en bij het gezellig jammen op een festival, maar dus ook bij het luisteren naar de radio. Bij Countryland ervaren we dat zelf, maar we horen het ook wel van luisteraars. In muziek zit emotie en country muziek, de muziek van het leven, zit er bomvol mee.

Ook binnen het team van Countryland heerst die positieve emotie. Timen is deze week door persoonlijke omstandigheden niet in staat om het programma voor te bereiden en te presenteren. In veel gevallen zal dat bij lokale programma's die door vrijwilligers worden gemaakt betekenen dat de uitzending dan niet door kan gaan. Bij ons is het anders. Wij zijn zo enorm emotioneel betrokken bij de programma's die we maken dat we vrijwel altijd taken kunnen uitwisselen.

Jaap en Ronald vormen daarom vanavond het presentatieduo en zij worden deze keer in de studio bijgestaan door Ab, die ook een aantal nummers voor zijn rekening neemt. Ik heb zelf de administratieve voorbereidingen verzorgd en Patrick heeft bijgedragen door de muziek in de studio klaar te zetten. Dat alles kan alleen door emotionele betrokkenheid.

Jaap heeft het grootste deel van de muziek verzorgd. Zijn verzamelde nummers zal hij samen met Ronald introduceren. Ab vertelt zelf over zijn vier aangedragen songs en hij verzorgt uiteraard ook weer de bijdrage van de jaarartiest. De Oude Doos heb ik deze keer mogen samenstellen en die brengt ons, zoals ik vorige week al in de uitzending verklapte, een aantal Singing Cowboys.

Verschillende taken die normaal dus wekelijks door Timen worden uitgevoerd zijn deze keer binnen het team verdeeld, waardoor we toch gewoon weer een mooie uitzending kunnen maken!

De volledige playlist is al op de website te vinden. Luister vanavond met ons mee op de radiozender van A1 Mediagroep en geniet weer van twee uur heerlijke country en bluegrass muziek. Luister later via Uitzending gemist als dat beter uitkomt.

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 15 augustus 2020


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.