BLOG: Country muziek, Glasgow en rood haar

Ik ben nooit een echte filmliefhebber geweest. Uiteraard heb ik wel de nodige films gezien in mijn leven, soms zelfs in de bioscoop, maar ik zal weinig quizvragen in deze categorie juist kunnen beantwoorden. Zelfs sommige country- en bluegrassfilms, waarvan muziekkenners zeggen dat je ze écht moet hebben gezien, lijken aan mij niet besteed. En het allerlaatste waar ik op zit te wachten is het circus dat “De Oscars” heet. Het laat mij koud.

Maar dan zie ik deze week een trailer langskomen die bij mij wel degelijk wat losmaakt. In Groot-Brittannië en Ierland gaat op 12 april de film Wild Rose in première. Het verhaal van Rose-Lynn Harlan, een country zangeres uit Glasgow, die het in Nashville wil maken. Dat ik van country hou is evident. Dat ik een liefde heb voor en inmiddels frequent bezoeker ben van Glasgow steek ik ook niet onder stoelen of banken. Maar dan kijk ik die trailer en zie ik dat de hoofdpersoon wordt gespeeld door de roodharige Ierse zangeres en actrice Jessie Buckley. En ja, ik heb een enorm zwak voor rood haar. Hoe dat komt? Ik vermoed door mijn juf op de lagere school, in de klassen 1, 2 en 3. Een schat van een vrouw, met werkelijk schitterend rood haar!

Goed, deze film moet ik dus gewoon zien. Country muziek, Glasgow en rood haar. En als de alleenstaande moeder die net uit de gevangenis komt zichzelf verdedigt met de woorden Johnny Cash is a convicted criminal”, vervolgens ook de bekende woorden “Country music is just three chords and the truth” spreekt en op de soundtrack de song Angel From Montgomery prijkt dan ben ik verkocht.

Of een Britse productie ook echt de juiste country-snaar kan raken weet ik niet. De kritieken beloven veel. Maar eerst zelf zien, dan pas zal blijken in hoeverre dat ook gerechtvaardigd is. En dat blijft dan ook nog een kwestie van smaak. Ik wacht het af.

Een link met onze uitzending vanavond is er verder niet direct. Timen en Ronald praten de plaatjes aan elkaar. Jaap heeft muziek geselecteerd. Dat staat weer borg voor bijzondere artiesten. Zo zie ik op de playlist een Canadese groep bestaande uit Ierse emigrantenkinderen, met een nummer dat rechtstreeks uit een pub in Dublin lijkt te komen, een debuutalbum van de uit Nashville afkomstige groep Aberdeen Green en het duo Jessica Meuse en Bo Bice, die beiden faam maakten in het programma American Idol. Kortom, het wordt weer een mooie mix van oud en vertrouwd met nieuw en verfrissend. Luister mee tussen 8 en 10 uur bij Veluwe FM, later op een van de andere stations of via Uitzending Gemist.

Fijn weekend!


De BLOG wordt geschreven door presentator Jos van der Lelie.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *