BLOG: The A-Team

De titel van deze BLOG zal bij veel lezers waarschijnlijk meteen het beeld oproepen van de vier oud-militairen die op de vlucht zijn voor de militaire politie en daarbij allerlei avonturen beleven door als huurlingen onderdrukten te hulp te schieten. Ik ga het hier echter niet hebben over Hannibal, Face, BA en Murdock. Nashville had namelijk ook een A-Team. En dit Nashville A-Team opereerde in de opnamestudio’s.

Voor een artiest is het uiteraard fantastisch wanneer hun muziek naar de top van de hitlijsten schiet. We praten dan over studio opnames. Albums en singles die worden uitgebracht, die op de radio worden gedraaid en die aanslaan bij het grote publiek. Muziek van hoge kwaliteit en met een mooi geluid. Maar als de artiest dan gaat toeren en hetzelfde nummer live wordt gespeeld blijkt het vaak toch heel anders te klinken. En daar is dus een reden voor: de sessiemuzikant.

The Western Studios in Los Angeles had The Wrecking Crew, in Alabama had je The Muscle Shoals Rhythm Section, Memphis kende The American Studios Band en Nashville had dus The A-Team. Groepen van studiomuzikanten die op duizenden opnamesessies te horen zijn. Ook bij Countryland luisteren we elke week wel naar ze, zonder dat we dat beseffen, omdat ze vele groten uit de business hebben begeleid. Als we bijvoorbeeld luisteren naar Crazy van Patsy Cline, dan is het dus eigenlijk Crazy van Patsy Cline and The A-Team.

Hoewel de liedjesschrijvers de muziek al op papier hadden staan werd er door de sessiemuzikanten altijd wel een eigen invulling aan de muziek gegeven. Ze voelden elkaar feilloos aan en intuïtief werden bepaalde akkoorden exact tegelijk gespeeld, zonder dat dit vooraf was geoefend. Het komt er eigenlijk op neer dat de sessiemuzikanten veelal de sound van het nummer bepaalden. En daarmee het succes dat de artiest had met de song.

The A-Team bestond door de jaren heen uit tientallen instrumentalisten. Voor ons bekende namen zijn o.a. Chet Atkins, Norman Blake, Vassar Clements, Earl Scruggs en Sonny Osborne. Maar ook achtergrond zanggroepen als The Jordanaires en The Anita Kerr Singers maakten deel uit van The A-Team.

Sessie gitarist Harold Ray Bradley springt er uit. Hij is een van de meest opgenomen gitaristen uit de muziekgeschiedenis. Hij begon als sessie muzikant in de jaren ’40. Hij was de broer van producer Owen Bradley, die in de jaren ’50 en ’60, samen met o.a. Chet Atkins, in belangrijke mate de Nashville Sound bepaalde. Broer Owen regelde dat Harold, toen hij nog op school zat, als lead gitarist op toer ging met Ernest Tubb en zijn band The Texas Troubadours. Na zijn diensttijd keerde Harold terug naar zijn geboorteplaats Nashville, waar hij muziek studeerde en Eddy Arnold en Bradley Cincaid begeleidde in The Grand Ole Opry. In 2006 werd hij opgenomen in The Country Music Hall of Fame. Afgelopen donderdag, 31 januari, overleed hij. Harold Bradley werd 93 jaar oud.

Harold Ray Bradley (2 januari 1926 – 31 januari 2019)

Vandaag gaan wij weer genieten van muziek uit Nashville. Grote kans dus dat we The A-Team weer tegenkomen. Wij doen dat live in Het Rebellenhonk in Barneveld, waar we de Dirtroadmusicband verwelkomen. Als u thuis naar Veluwe FM luistert dan hoort u de vorige Countryland Sessions opname, met The Way Home. Uiteraard is die uitzending later weer terug te luisteren via Uitzending gemist. In alle gevallen zal het genieten zijn! Genieten van onze geliefde muziek, genieten van fijne artiesten en genieten van de sound waar Harold Bradley zo’n grote rol in heeft gespeeld.

Countryland is voor mij inmiddels uitgegroeid tot een wekelijks hoogtepunt. En hoewel er veel vast ligt bij het maken van het programma, wordt er ook veel geïmproviseerd. Maar uiteindelijk loopt het altijd en slagen we er steeds in om elke zaterdag een uitzending te maken die door velen beluisterd en gewaardeerd wordt. Op dat gebied valt er dan toch nog een vergelijking te maken met dat andere A-Team. Want als er één uitspraak ook voor Countryland van toepassing is, dan is het wel deze: I love it when a plan comes together!

Fijn weekend!


De BLOG wordt geschreven door presentator Jos van der Lelie.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *