BLOG: Het bijzondere geluid van Mac Wiseman

Toen ik voor het eerst kennismaakte met bluegrassmuziek zijn er enkele artiesten geweest die mijn interesse snel deden groeien en maakten dat die interesse snel uitgroeide tot een passie. Een van die artiesten was Mac Wiseman. Het bijzondere geluid van zijn zangstem, vooral in harmonie wanneer hij samen zong met The Osborne Brothers, maakte een onuitwisbare indruk op mij. Het vormt mede de basis voor de liefde die ik nu heb voor deze schitterende muziek. Malcolm B. Wiseman is gisteren, 23 februari, op 93-jarige leeftijd overleden.

Mijn eerste bluegrass album was een verzamelaar, getiteld All Around Bluegrass. Een LP die ik voor mijn verjaardag kreeg. Het zal mijn 19e zijn geweest, denk ik. Het openingsnummer op dat album: On The Southbound van Lester Flatt en Mac Wiseman. Een heerlijke trainsong, wat het voor mij nog eens extra bijzonder maakt. In de jaren die volgden breidde mijn kennis van en liefde voor bluegrass zich verder uit, mede geholpen door Countryland collega Harro, die destijds zijn programma bij de NCRV presenteerde.

Mac Wiseman was altijd een van de zangers die hoog op mijn favorietenlijstje bleef staan. Na zijn studie aan de Shenandoah Conservatory in Dayton, Virginia, begon hij zijn carrière als disc jockey bij WSVA-AM in Harrisonburg, Virginia. Zijn artiestenleven begon als bassist bij countryzanger Molly O’Day. Toen Lester Flatt en Earl Scruggs de band van Bill Monroe verlieten werd Wiseman de gitarist in hun nieuwe band, The Foggy Mountain Boys. Later speelde Mac Wiseman ook bij Bill Monroe’s Bluegrass Boys. Na een optreden bij de Louisiana Hayride werd hij populair als solo artiest.

Mac Wiseman werd in 1993 opgenomen in de International Bluegrass Music Hall of Honor. In 2008 ontving hij een National Heritage Fellowship, toegekend door de National Endowment for the Arts, de hoogste eer in de folk en traditionele kunsten in de Verenigde Staten. In 2014 werd hij opgenomen in de Country Music Hall of Fame.

Een van zijn laatste wapenfeiten was zijn bijdrage aan het album I Sang The Song, een collectie songs door Thomm Jutz en Peter Cooper opgetekend uit verhalen die Mac Wiseman met hen deelde. Ab heeft hier onlangs aandacht aan besteed tijdens een gastpresentatie in Countryland. Verder was Mac Wiseman tot het eind toe graag aan het zingen. Een mooie opname is die van 24 september 2014, bij Music City Roots Live from The Factory. We zien daar o.a. Thomm Jutz op gitaar en Sierra Hull op mandoline. Mac zingt Will There Be Any Stars In My Crown. Op die vraag kunnen we alleen maar volmondig antwoorden met “Ja”.


De BLOG wordt geschreven door presentator Jos van der Lelie.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.