BLOG: De ups en downs van Pappy Daily

In de Oude Doos draaien we altijd heerlijke oude songs, waarbij we ver terug gaan in de tijd, soms wel tot de jaren '20 van de vorige eeuw. Inmiddels zitten we bijna weer in de jaren '20. Een hele eeuw muziek. En met Countryland maken we elke week een tijdreis door die 100 jaar. Langere tijd werden er nummers van de D-Singles serie in de Oude Doos gedraaid. Afgelopen jaar werd er echter afgeteld, want Timen raakte door de voorraad songs van deze bijzondere serie heen. Maar D-Singles komt vanaf deze week weer terug. Countryland beschikt sinds kort over een nieuwe voorraad! Een mooi moment om eens te kijken naar de carrière van Pappy Daily, de man achter het D label, dat de D-Singles serie heeft uitgebracht.

Harold W. (Pappy) Daily

In 1931 startte Harold W. "Pappy" Daily een bedrijf in distributie van jukeboxes, naast zijn full time baan bij de spoorwegen. Hij was ervan overtuigd dat entertainment in deze tijd van de Grote Depressie floreerde. In twee jaar bouwde hij zijn zaak op tot een succesvolle onderneming. Hij verliet de spoorwegen in 1933 en opende in Houston (Texas) een winkel, de South Coast Amusement Company. De zaak werd een enorm succes, tot de Tweede Wereldoorlog daar verandering in bracht. Het werd steeds moeilijker om aan platen te komen om in de jukeboxes te plaatsen, omdat het materiaal waar de platen van werden gemaakt steeds minder verkrijgbaar was.

Na de oorlog ging hij verder met een platenwinkel. Toen er in Houston steeds meer platenwinkels werden geopend zette hij de volgende stap en startte hij samen met Jack Starnes zijn eerste platen label: Starday Records.

Het label trok artiesten aan als George Jones, Gene Pitney en Roger Miller. In 1954 werd de eerste hit gescoord, toen You All Come van Arlie Duff een zevende plaats in de charts bereikte. Een jaar later volgde Why Baby Why van  George Jones, dat opklom tot nummer vier in de hitlijst.

In 1957 stapte George Jones over naar Mercury Records. Pappy Daily volgde hem, maar bleef ook Starday Records runnen. Kort daarna startte Daily nog een nieuw label, genaamd D. Dit D Label richtte zich op muziek van lokale artiesten in Texas. Het label bracht enkele kleine hits voort.

 

This slideshow requires JavaScript.

Met George Jones en Gene Pitney heeft Pappy Daily meerdere hits gescoord. Maar hij is er verder niet in geslaagd om met andere artiesten groot succes te boeken. Na nog enkele wisselingen van labels verdween hij in het midden van de jaren '70 stilletjes van het toneel. Hij overleed in 1987, waarna zijn zoons de D Records catalogus hebben overgenomen.

Pappy Daily kende dus meerdere ups en downs. Zijn succesvolle jukebox handel verdween door toedoen van de oorlog. Zijn goedlopende platenwinkel kreeg steeds meer concurrentie van nieuwe winkels. En met zijn platenlabels kende hij enkele grote successen, maar uitbreiding met meer succesvolle artiesten bleef altijd uit. Hij is echter wel de geschiedenis in gegaan als belangrijke speler in de country muziek. En wat hij ons in ieder geval heeft nagelaten is een gigantische verzameling songs van minder bekende artiesten op het D label. En deze D-Singles draaien we maar al te graag bij Countryland in de Oude Doos. Vanavond doen we dat met Utah Carl Beach, Tony Douglas en James O'Gwynn. Geniet hiernaast alvast van een voorproefje.

 

Verder zit het programma weer vol met mooie muziek. Deze week zit Harro naast Timen achter de microfoon, dus dat betekent dat The Louvin Brothers in ieder geval voorbij komen. Jaarartiest Willie Nelson (die overigens ook nog enige tijd, zij het zonder succes, aan het D label was verbonden) ontbreekt uiteraard ook niet. De volledige playlist is weer op de site te raadplegen. Luister vanavond mee tussen 20:00 en 22:00 uur bij Veluwe FM of kies voor Uitzending Gemist op een later moment. En heb je een reactie op het programma of op de BLOG dan kan je die altijd kwijt in het reactieveld onder de BLOG of op onze Facebook pagina.

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.