BLOG: Jong geleerd…..

Ik ben altijd een liefhebber geweest van muziek. Ik groeide op met TopPop op de televisie, de hitparade op de radio en de platenkast van mijn vader, gevuld met country, jazz, Franse chansons, Duitse schlagers, Volendammer palingsound en nog veel meer. Het is altijd bij luisteren gebleven. Nooit heb ik een instrument leren bespelen. Tot ik enkele jaren geleden een dobro kocht en mijn eerste echte pogingen ondernam om zelf iets te spelen.

Ik heb ruim een jaar les gekregen. Dat Bruno van Hoek een stadgenoot is en op slechts zo'n 10 minuten afstand woont was voor mij uiteraard een uitkomst. En ondanks dat ik vrij snel wat technieken onder de knie had en ik echt muziek maakte, was het een kwestie van prioriteit, deels noodgedwongen door de situatie waarin ik verkeerde, dat ik de lessen heb beëindigd. Die dobro staat hier nu in huis, in een koffer, en komt er zelden nog uit. Stilstand is hier duidelijk achteruitgang. Of ik er ooit weer toe kom om er de tijd in te steken die nodig is om echte vooruitgang te boeken zal moeten blijken.

Tegenwoordig kunnen we via internet veel muziek beluisteren en bekijken. YouTube is een prachtig en machtig tool. Luister een nummer van een artiest die je kent, YouTube doet dan suggesties van andere artiesten. En als je die suggesties volgt doe je de mooiste ontdekkingen. Zo heb ik via YouTube de muziek ontdekt van diverse zeer jonge artiesten. Tieners. En soms zelfs dat nog niet eens. Die kinderen zie je dan op een instrument spelen alsof ze al 50 jaar ervaring hebben. Enorme talenten met een professionele stage performance. En als je dan van die eerste verbazing bent bekomen doen ze het ondenkbare. Ze pakken een ander instrument en laten zien dat ze ook dat op hoog niveau beheersen. Ongelofelijk! Om misselijk van te worden! Die kinderen laten even zien wat ze kunnen. En dan denk ik wel eens, was ik ook maar jong begonnen.

This slideshow requires JavaScript.

Vanavond laat ik nummers horen van vier bands waarin zeer talentvolle tieners de hoofdrol spelen. Veel van deze jongeren hebben al awards gewonnen en hebben een doorbraak gemaakt in de Amerikaanse bluegrass en country wereld. Voor alle vier geldt dat ik ze op YouTube heb ontdekt, ruim voordat die doorbraak er was. En bij alle vier was ik meteen van mening dat ze groot zouden kunnen worden. Ik mag zeggen dat ik gelijk heb gekregen.

Het gaat om The Church Sisters, The Tuttles with AJ Lee, The Snyder Family Band en The Trinity River Band. In alle gevallen gaat het om families die samen muziek maken.

Tweelingzussen Sarah en Savannah Church speelden met o.a. hun vader en broer. Ze werden ontdekt en onder de vleugels genomen door niemand minder dan Carl Jackson.

The Tuttles bestaan uit vader Jack en zijn kinderen Molly, Sullivan en Michael. AJ Lee levert daarbij een fabelachtige bijdrage, met name met haar bijzonder mooie zang. Alle tieners hebben awards gewonnen. Molly Tuttle werd zelfs bekroond met de IBMA Award voor gitarist van het jaar.

Bij de Snyder Family staan broer Zeb en zus Samantha in de hoofdrol. Hun spel op respectievelijk gitaar en fiddle is onnavolgbaar goed. Samantha heeft een award gewonnen voor haar vioolspel en Zeb is twee keer genomineerd voor de IBMA Momentum Award for Instrumantalist.

De Trinity River Band wordt gevormd door de familie Harris. De kinderen Sarah, Josh en Brianna vormen het front, vader Mike en moeder Lisa zorgen voor een degelijke begeleiding. De zang, het instrumentale werk en een sprankelende stage performance maken dat de band zeer geliefd is en full time het land doortrekt. Daarbij zijn inmiddels ook al meerdere awards in de wacht gesleept.

 

Ik zal hier niet verder uitweiden over deze fantastische bands. De afgelopen vier dagen heb ik er op onze Facebook pagina al steeds een van uitgelicht. Maar wat ik je in ieder geval wel nog wil meegeven is dit optreden van de Snyder Family. Begin je te kijken en te luisteren, dan is de kans zeer wel aanwezig dat je het niet meer kan uitzetten. Zo is het mij in ieder geval vergaan. En als dan ook de jongste telg Owen zijn opwachting maakt dan kan je alleen maar concluderen dat dit een bijzondere familie is. Ik heb het genoegen gehad ze te ontmoeten en met ze te spreken. Ze traden op bij het MACC Festival in Ohio in 2010, Samantha was toen nog maar 11 jaar oud. Ik zat op de eerste rij. Het was een van de mooiste en meest bijzondere optredens die ik in mijn leven heb gezien!

In gesprek met de Snyder Family, in 2010.

Zoek de andere bands ook maar eens op. YouTube levert genoeg luister- en kijkplezier. Ze hebben allemaal hun eigen geluid, hun eigen stijl. Ze hebben ook allemaal een gigantisch talent. Talent dat op jonge leeftijd al is ontwikkeld en heeft geleid tot topbands die zich hebben opgewerkt in de Amerikaanse muziekwereld, die prijzen binnenhalen en die samenwerken met de allergrootsten in de industrie. In de uitzending vanavond is van elk van deze bands een nummer te horen.

Countryland is te beluisteren bij Veluwe FM tussen 20:00 en 22:00 uur, of later via Uitzending gemist. De playlist zit weer vol met mooie muziek. Geniet mee en laat ons weten wat u van de uitzending vindt!

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.