BLOG: Een oude discussie

Een oude discussie bereikt dit weekend weer een hoogtepunt. Koeien raken van slag, omdat ze gewend zijn aan hun vaste melktijd. Honden raken van de wijs omdat de dagelijkse wandeling op een ander moment plaatsvindt. Katten raken in de war omdat het daglicht niet meer past bij het dagelijkse patroon van hun baasje. En de gezondheid van de mens wordt aangetast door het verschuiven van het daglicht. Jawel, de klok wordt weer een uur vooruit gezet. We schakelen weer over op de zomertijd.

Persoonlijk heb ik nooit last gehad van het verzetten dan de klok. Ik ben altijd een voorstander geweest van de zomertijd, omdat het dan lekker lang licht is 's avonds. Dat geeft meer mogelijkheden voor activiteiten buiten, zoals sport. En ik ben een liefhebber van de lente. De natuur komt weer tot leven en datzelfde geldt voor mij. De donkere dagen laten we achter ons. Ik wordt opgewekter en zit veel lekkerder in mijn vel. De laatste zondag in maart is voor mij dan ook altijd de mooiste dag van het jaar!

De klok gaat vannacht weer een uur vooruit.

De meningen zullen verdeeld zijn en altijd blijven. Een chronobioloog (nee, dat is niet een bioloog die kan klokkijken) legt zelfs uit waarom de wintertijd beter is voor de gezondheid van de mens. Sterker nog, ze stelt dat Greenwich Mean Time (de tijd in Groot-Brittannië) de beste permanente tijd zou zijn voor de Nederlanders. Dan zouden we de klok dus zelfs een uur achteruit moeten zetten, in plaats van vooruit! Het idee!

Luister hier naar Grandpa Jones met Daylight Saving Time.

Zoals gezegd bestaat de discussie rond de zomertijd al langer. We gaan terug naar het jaar 1958, wanneer Grandpa Jones de single Don't Look Back uitbrengt. Op de B-kant prijkt, wat je zou kunnen noemen, een protestlied. Een protest tegen de zomertijd. Hij wordt bruut gewekt door het indringende geluid van de wekker. Een uur te vroeg, naar zijn zin. Die zomertijd, wie dat bedacht heeft wordt in het nummer Daylight Saving Time flink verfoeid!

Grandpa Jones kon dus kennelijk wat minder goed tegen de zomertijd dan ik. En dat mag natuurlijk. Ik vind het ondanks ons verschil van mening evengoed een fantastisch nummer en heb het ook verschillende keren gedraaid in mijn uitzendingen bij The Bluegrass Mix, op de laatste zondag van maart.

Dit weekend gaat de klok dus weer een uur vooruit. Maar vanavond volgt eerst nog de laatste uitzending van Countryland op wintertijd. Timen en Harro verzorgen de presentatie. En als je dan na de uitzending een verstandig besluit moet nemen, zet dan meteen die klokken een uur vooruit en ga lekker op tijd slapen. Dat zou het beste zijn voor ons lichaam om snel aan dat uurtje verschil te wennen en dat komt de eerste werkweek van april ten goede. Of ik dat doe? Ik weet het nog niet. Ik zal waarschijnlijk veel te opgewonden zijn om de slaap te kunnen vatten, net als een kind dat de volgende dag jarig is. Die laatste zondag in maart, ik kijk er zo enorm naar uit!

Mocht je vanavond geen gelegenheid hebben om te luisteren op Veluwe FM, dan kan dat ook later deze week, op zo'n heerlijke avond bij daglicht, via Uitzending gemist. De playlist staat op de website.

Fijn weekend!

N.B.: Door omstandigheden wordt dit weekend een herhaling uitgezonden van een programma uit 2018.

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.