BLOG: International Bakersfield Sound Day

Merle Haggard

Het was in het midden van de jaren '50 dat er in Bakersfield, Californië, een tegengeluid ontstond tegen wat er in Nashville gebeurde. Deze Bakersfield Sound ontwikkelde zich in de honky-tonk bars en op de lokale televisie in Bakersfield. Waar in Nashville het country geluid meer richting de snaren-orkesten ging, werd in Californië een andere invloed merkbaar. Artiesten als Wynn Stewart gebruikten elektrische instrumenten en stylistische elementen afkomstig uit de rock and roll. Ook van invloed was de muziek, meegebracht door de Dust Bowl migranten. Zo was het geluid van country superster Jimmie Rodgers en Western Swing muzikant Bob Wills van grote invloed. Maar de Bakersfield Sound werd definitief op de muzikale kaart gezet met de komst van Buck Owens en, vooral, Merle Haggard. Haggard werd geboren op 6 april 1937 en overleed, op zijn 79e verjaardag, op 6 april 2016. Ik weet niet of het al bestaat, maar wat mij betreft mag 6 april, vandaag dus, voortaan doorgaan als International Bakersfield Sound Day.

Hoewel Wynn Stewart aan de basis stond van de Bakersfield Sound is hij nooit echt doorgebroken. In 1960 boekte hij zijn eerste succes met Wishful Thinking, dat een nummer 5 notering bereikte in de charts. In 1967 volgde zijn grootste succes, toen It's Such A Pretty World Today gedurende twee weken de eerste plaats in de country charts bezette en werd gekozen als beste country song van het jaar. Daarna volgden nog enkele kleinere successen.

Zijn pionierswerk was echter van grote waarde voor de beweging die op gang kwam, met Buck Owens en Merle Haggard als hoofdrolspelers. "Wynn's sound was what influenced Buck and me both", aldus Merle Haggard.

De nog jonge Merle Haggard kwam in 1962 met Stewart in contact. Deze was onder de indruk van het spel van Haggard en hij werd als vaste bassist opgenomen in de band van Wynn Stewart. Wat daarna volgde is een van de grootste en meest succesvolle carrières in de countrymuziek, die doorliep tot het overlijden van Merle Haggard in 2016.

Andere bekende Bakersfield artiesten zijn o.a. Jean Shepard, Tommy Collins en Joe Maphis.

Een bruggetje naar de uitzending van vanavond. Woody Guthrie, net als de ouders van Merle Haggard tijdens de Dust Bowl van Oklahoma naar Californië gemigreerd, bracht een folk geluid dat de Nederlandse zangeres Melody Jane mede heeft geïnspireerd. Vorige maand was zij onze gast in Countryland Sessions in het Rebellenhonk. En die opname is vanavond te beluisteren op Veluwe FM.

In een stijl die kan worden beschreven als mix van Amerikaanse folk en vroege country vertelt Melody Jane met haar songs verhalen over cowboys, mijnwerkers, bandieten, pokerspelers en het gewone volk. Een goede zangeres, met een mooie, sterke stem en uitstekend gitaarspel. Iets om van te genieten wanneer je vanavond voor de radio kiest. De playlist vind je op de website.

Melody Jane in het Rebellenhonk

Hilde Vos

Inmiddels ontvangen wij vanavond Hilde Vos in het Rebellenhonk. Hilde heeft een aantal jaar geleden al eens live in Countryland opgetreden en een nieuw bezoek, deze keer met begeleiding van bassist Chase Muskitta en gitarist Lex Pelamonia, belooft weer een mooie avond op te leveren.

En er zit misschien nog een mooie verrassing in, wat ons eigenlijk ook weer een beetje terugbrengt op het hoofdthema van deze week: de Bakersfield Sound. Het kan namelijk zijn dat er ook nog een steelgitaar te horen zal zijn. Een van de instrumenten die in het Californië van de jaren '50 en '60 voor Wynn Stewart, Buck Owens en Merle Haggard het zo mooie en herkenbare geluid bepaalden!

Kom dus naar Barneveld om live van deze bijzondere avond te genieten. Je bent welkom vanaf 18:30 uur aan de Prins Hendrikweg. De uitzending met Melody Jane kan dan uiteraard later wel weer worden beluisterd, via Uitzending gemist.

En de International Bakersfield Sound Day mag ik dan voor deze BLOG hebben verzonnen, wat geen verzinsel is dat we vandaag met Countryland een feestje vieren. Het is namelijk uitzending nummer 1100 die vanavond op de radio te beluisteren is. Toch ook weer een mooie mijlpaal!

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.