BLOG: Muziek is emotie

Muziek luisteren is een bijzondere bezigheid. Een achtergrondmuziekje zorgt voor een bepaalde sfeer, zonder dat er actief naar wordt geluisterd. Je hoort het eigenlijk niet eens, maar mist het meteen als het er niet meer is. Je kan de muziek ook meer aanwezig laten zijn en meezingen met bekende hits, terwijl je met andere dingen bezig bent. De muziek heeft dan een katalyserende functie. Het werkt namelijk prettiger met muziek op de werkvloer. Je kan ook alleen actief naar muziek luisteren en verder niets doen. De muziek speelt dan de hoofdrol en je gaat er helemaal in op. In alle gevallen heeft de muziek een bepaalde functie, brengt het een zekere lading en maakt het emoties los. De afgelopen week ben ik zo weer meerdere keren geraakt door muziek.

Hilde Vos in het Rebellenhonk

Ik ben geraakt door een verrassende Hilde Vos, vorige week in het Rebellenhonk. Ik ben geraakt door het verhaal van Dolly Parton, dinsdagavond op BBC Radio Scotland, waar ik weer zo veel nieuws heb geleerd over deze top artieste. En ik ben geraakt door Loretta Lynn, de Coal Miner's Daughter, die morgen 87 jaar oud wordt, en die eerder deze maand met collega's en vrienden uit de muziekwereld die verjaardag alvast heeft gevierd.

Het contrast tussen Hilde aan de ene kant en Dolly en Loretta aan de andere kant kan niet groter zijn. De laatste twee staan inmiddels decennia lang aan de top van de globale muziek industrie. De eerste werkt dagelijks in de zorg en heeft daarnaast een passie voor muziek, die ze graag met publiek deelt. Vorige week deed ze dat in Countryland Sessions, voor enkele tientallen mensen in Barneveld. En Hilde Vos raakte mij, met haar krachtige stem, zuivere zang en schitterende songs.

Dinsdagavond luisterde ik, zoals elke week, naar Another Country. Ricky Ross heeft enkele weken geleden in Londen een ontmoeting gehad met Dolly Parton, wat resulteerde in een heerlijk interview. Afgelopen dinsdag werd dat uitgezonden, omlijst met veel muziek van Dolly Parton. En in die twee uur heb ik Dolly veel beter leren kennen dan ik mogelijk achtte. Ik kende Dolly Parton als zangeres, maar Ricky Ross zette de zakenvrouw en songwriter in Dolly neer, waar hij haar op sublieme wijze ook ruim de mogelijkheid voor gaf door zijn open en inspirerende gesprekstechniek.

Ricky Ross en Dolly Parton

Er is in het programma ook veel heerlijke countrymuziek te horen. Veel muziek van Dolly Parton, gezongen door haarzelf, en songs van haar gezongen door anderen. Diverse grote countrysterren komen voorbij! De verhalen van Dolly die ik niet kende. Songs waarvan ik nooit heb geweten dat ze van haar hand zijn. Haar zakelijke aanpak in de beginperiode, om zich een plaats te veroveren in de industrie (waarbij ze zelfs Elvis Presley de toestemming weigerde om een song van haar op te nemen). Het heeft mij enorm geraakt. Een aanrader om te beluisteren! En dat kan op BBC Sounds, tot een maand na de uitzenddatum.

Morgen viert Loretta Lynn haar 87e verjaardag. Op 1 april werd dat gevierd met een keur aan gasten. En als je Loretta dan zelf op het toneel ziet staan, omringd door een grote groep muziekvrienden, en Coal Miner's Daughter wordt ingezet, dan gebeurt er iets waar je het als echte liefhebber niet droog bij kan houden. Haar album Wouldn't It Be Great mag dan vorig jaar zijn uitgebracht, later dan oorspronkelijk gepland door de beroerte waar ze door werd getroffen, je ziet wel dat ze nog niet helemaal is hersteld en de kracht om te zingen moeilijk op te brengen is. Op zich is dat hartbrekend om te zien. Maar luister naar de reactie van het publiek zodra haar stem uit de boxen klinkt!

Dolly en Loretta zijn vanavond ook te horen in Countryland op Veluwe FM. Het is weer de beurt aan Harro, maar omdat hij zelf nog afwezig is wordt er weer gekozen voor een herhaling uit 2018. Verder komen in deze uitzending weer veel bekende namen voorbij. De volledige playlist staat op de website. Lukt het vanavond niet om te luisteren dan kan de uitzending binnenkort natuurlijk weer worden teruggevonden op Uitzending gemist.

We zitten vanavond dus niet in de studio in Putten. Maar overdag zijn we wel actief. Vandaag is het jaarlijkse evenement Voorthuizen Straalt, waarbij van alles wordt gepresenteerd dat Voorthuizen te bieden heeft. Voor ons is dan uiteraard European Bluegrass Voorthuizen een evenement dat we onder de aandacht willen brengen. Dus als je in de buurt bent, kom dan gerust even langs! We zijn er vanaf 10:00 uur en houden ons dan weer bezig met het promoten van de muziek waar we zo van houden. De muziek die op de emoties werkt. De muziek die ons raakt!

Prettig weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.