Countryland op bezoek: The Brother Brothers – Tivoli Vredenburg Utrecht

Als je naar TivoliVredenburg in Utrecht gaat, dan ga je met een verwachting. En Johan en ik gingen met een verdeelde verwachting. Wat gaat deze avond ons weer brengen? Zeker toen we binnen kwamen in Club Nine, helemaal op de 9e verdieping, en we een lege ruimte zonder stoelen zagen. Toen kwam al snel de gedacht op dat we op een dansavond terecht waren gekomen. Maar we keken, vanaf het balkon, naar het toneel en zagen daar de instrumenten. Er stond een gitaar en er lag, rustig op zijn zij, een cello. Tja, wat blijft er dan over van de verwachting?

De keuze voor een stoelvrije zaal was gemaakt in verband met het groot aantal bezoekers, dat nooit in de zaal had gepast als er was gekozen voor zitplaatsen. De keuze was dus iedereen te laten staan, wat vreemd leek, maar later de juiste keuze bleek. Want het was erg druk voor de twee broers. Zijn het de Louvin Brothers? Nee. Zijn het Simon en Garfunkel? Nee. Zijn het de Everly Brothers? Ook niet. Het zijn de Brother Brothers.

Toen we neer keken vanaf het balkon naar het podium kwamen de twee broers op. Ik had moeite om ze te onderscheiden. Maar ik had een geheugensteun, de ene speelde gitaar en de ander viool.
Een tweeling met zuivere stemmen en een wijze van instrument bespelen die ik nog weinig had gehoord. De broers David en Adam Moss verrasten ons al gelijk met het mooie nummer “Mary Ann” wat gelijk voor een stille zaal zorgde. Zo mooi, zo zuiver, zo gevoelig! Ik wist zeker, zij gaan voor een mooie avond zorgen. En daar zijn we niet in teleurgesteld.

Het was niet alleen een mooie muziek avond, maar ook een avond met humor. Al hun reizen werden in één avond op tafel gelegd. Ze deden dat tijdens het stemmen van de instrumenten, want als je zo zuiver zingt, moeten de instrumenten daar zeker op afgestemd worden.
Was het bluegrass dat we hoorden, of noem je het folk? Ik had zelf iets van beide, want ja we hoorden nummers van Jim en Jesse en een nummer geschreven door Peter Rowan. En dat riep bij Johan en mij een emotioneel gevoel op, omdat wij die echte bluegrass zanger Peter Rowan in 2018 hebben gezien en gesproken in Voorthuizen tijdens de EBV. Maar goed dat even terzijde.

Wat ik me afvroeg was waar ze over zongen en dat was eigenlijk niet zo moeilijk. Het gaat echt over alles wat er in je leven voorkomt, eigenlijk sta je voor een spiegel en zing je tegen jezelf.
Veel van hun liederen schrijven ze zelf. Het openingsnummer “Mary Ann” is geschreven door David en de uptempo “Banjo Song” is geschreven door Adam. Hierbij werd gebruik gemaakt van een 5-snarige viool en een cello. Kippenvel krijg je ervan! En de avond werd afgesloten met een nummer van de Everly Brothers. Pfff, jammer dat het afgelopen was.

Een opmerking tijdens het stemmen was dat ze het zo bijzonder vinden dat er zoveel mensen naar hun optredens komen als ze in Nederland zijn. De ontvangst in Nederland is bijzonder mooi en dat zal andersom niet zo zijn. "Als het Nederlandse publiek naar New York gaat dan staat er niemand voor je op het vliegveld om je op te wachten", aldus de broers.

Een show die voor Johan en mij te kort was. Het was met volle teugen genieten van de Brother Brothers en het mocht zeker nog een uur langer duren. Nog een mooie opmerking was hun manier om onder veel vragen uit te komen. "Zijn jullie een tweeling?" Antwoord: "Ja". "Zijn jullie identiek?" Antwoord: "Ja". "Nou, zo hebben we vele vragen al beantwoord", zeggen ze als uit één mond.


TivoliVredenburg, wat een mooi optreden was dit weer in de serie “Shelter from the Storm”! Het is een begrip en ik wens iedereen die van bluegrass, country, blues, soul en alle aanverwante muziek stijlen houdt toe om daar ooit bij aanwezig te mogen zijn. Ik kan u verzekeren dat er in de toekomst nog hele goede artiesten op het programma staan. Ga naar www.shelterfromthestorm.nl om de agenda te bekijken voor meer optredens in de gezellige zaal van Club Nine. En later komen er ook nog gasten in de grote zaal, maar daarover later meer.

Onze reis naar Utrecht is niet voor niets geweest en we zullen deze avond niet snel vergeten. De Brother Brothers, zet ze voor de toekomst in uw agenda, ik verzeker u dat u gaat genieten van een mooie avond.

The Brother Brothers - Tugboats

Countryland op bezoek is geschreven door Timen van Ark en omlijst met foto’s van Johan van Ark.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.