BLOG: Hazen, eitjes en een brunch

De winkels liggen al wekenlang vol met hazen, eitjes en allerlei ander goed voor op tafel tijdens de paasbrunch. En ik zeg eerlijk dat ik inmiddels ook best mijn deel heb verorberd. Aan Pasen doe ik verder niets bijzonders. Al ga ik wel op eerste paasdag even bij mijn moeder op de koffie. Maar verder zullen deze dagen voor mij in het teken staan van rust. En daarbij zal ik vast ook wel wat naar muziek luisteren.

Ik ben niet met geloof opgevoed. Als kind bestonden de feestdagen als Pasen en kerst voor mij inderdaad uit vrije dagen waarop eten en drinken een belangrijker rol speelden dan op andere dagen. En dat kerst te maken heeft met de geboorte van baby Jezus was mij al snel bekend - daar kon je niet omheen met al die kerstliederen - maar van Pasen had ik geen idee tot ik ouder was. Religieuze muziek was mij echter niet onbekend. In de platencollectie van mijn vader waren de spirituals best vertegenwoordigd. En opgroeiend met country en, wat later, bluegrass muziek betekent ook dat de gospels steeds meer onder de aandacht kwamen.

In de bluegrass is gospel flink vertegenwoordigd. En er zit veel moois bij, heel veel. Daarom heb ik in de vijf jaar dat ik bij The Bluegrass Mix op zondagavond mijn programma's maakte gekozen voor twee uur All Around Bluegrass, genoemd naar die eerste verzamel LP die ik voor mijn verjaardag kreeg, gevolgd door een uur gospels in The Master's Garden, genoemd naar en elke week geopend met het gelijknamige nummer, gezongen door The Tuttles with AJ Lee. En dat laatste uurtje was toch altijd bijzonder voor mij. Een speciale plaats werd ingenomen door het a capella nummer. De kracht van de vocalen maakte altijd een behoorlijke indruk op mij.

Met Pasen kwamen dan vanzelfsprekend de songs over de kruisiging en wederopstanding van Jezus aan bod. Daar zijn er genoeg van te vinden, maar er is er een die bij mij altijd op de paas-playlist stond. Singer-songwriter Mark "Brink" Brinkman schreef het prachtige From The Third Day On, waarin hij een parallel trekt tussen het paasverhaal en ons gedrag in het dagelijkse leven van tegenwoordig. En het is niet voor niets dat Brink een vooraanstaand schrijver is van songs, die worden vertolkt door vele bands!

Brink was regelmatig in de online chatroom van The Bluegrass Mix te vinden. Maar het kwam ook tot een persoonlijke ontmoeting, bij het MACC Festival in Columbus, Ohio. (Al sta ik zelf niet zo florissant op de foto.....)

Met toegeknepen ogen naast Brink

In de nabije toekomst zal ik tijdens een uitzending meer aandacht besteden aan de songs van Mark Brinkman. Vanavond is er een rol weggelegd voor Luc van der Zwaan, de man die regelmatig bij ons in de studio aanwezig is tijdens de uitzendingen. Timen en Ronald verzorgen de presentatie en Luc heeft deze keer een selectie van songs gemaakt waar hij het een en ander over zal vertellen. En hoewel ik op het moment van schrijven nog geen playlist heb gezien kan het bijna niet anders of Alison Krauss moet er op voorkomen. Luc is immers zo'n beetje haar grootste fan!

Luister mee vanavond tussen 20:00 en 22:00 uur op Veluwe FM, of kies later voor Uitzending gemist. En verder wens ik je veel plezier met de hazen, de eitjes en de brunch. En wie weet zet je daarbij dan wel een muziekje op. Denk dan ook eens aan de gospels. Of je nu gelooft of niet, het is gewoon prachtig om naar te luisteren!

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.