Countryland op bezoek: The Devil Makes Three – Tivoli Vredenburg Utrecht

Deze keer was de reis naar Utrecht gemaakt voor The Devil Makes Three, waar we zeker niets van wisten, en ja ook ik kan nog wat leren. We werden geplaatst in een zaal “Pandora” waar 500 mensen in kunnen, ik heb ze niet geteld maar mijn gevoel was dat het ook echt vol was.

Ja we kwamen dus voor The Devil Makes Three. Maar wat verraste ons, dat er een voorprogramma was en wij voor het podium stonden met een goed zicht op de band en konden genieten van een mij nog een onbekende stijl, maar die nu zeker een plaats in mijn woordenboek heeft: “Streetgrass”.
De uit Amsterdam afkomstige band de Leadbeaters traden een half uur op, met 4 man. Gitarist Sander Borst, basspeler Arie Reisinger, op de banjo Thomas Olivier en speciaal voor deze avond Mike Bailey op viool, die zijn werk voortreffelijk deed.

 

Wat spelen ze nou, het is een mooie mengelmoes van stijlen, Bluegrass, Old-time, Folk en Blues. En ze spelen goed! Wat ik niet verwacht had, het 500 koppig publiek kregen ze goed aan de gang want de hele zaal danste mee op de muziek van de “Leadbeaters’. Ik heb geleerd dat je ook goede bands in Nederland hebt, die we niet kenden, en die Johan en mij prima vermaakt hebben. En ik hoop ze ongetwijfeld nog ergens in Nederland tegen te komen, want dit optreden krijgt een staartje, en dat betekent wat.

Na afloop van het optreden van de Leadbeaters werd het podium omgebouwd. Nu heb ik zelf enkele jaren gewerkt in het theater, maar wat ik hier zag was voortreffelijk. Wat een rust in het technisch team van TivoliVredenburg, alles ging op rolletjes, ook daar genoot ik van. Compliment Jeroen en je dames en heren, dank jullie wel.

En ja toen kwam het hoogtepunt van de avond, The Devil Makes Three, beginnend met de baspeelster Lucia Turino. Wat ik daar over zeggen wil is haar fijne wijze van spelen, zo begeleidend, en met een mooie stem. En dan de gitarist en zanger Pete Bernhard, ook een muzikant met vele kwaliteiten. Tot slot de duizendpoot Cooper McBean, hij maakte gebruik van de clawhammer banjo, de 5 snarige banjo en een mooie gitaar, wat mij deed denken aan een western swing gitaar, waar Chet Atkins ook op speelde. Wat een kunstenaar die Cooper. Ze wisselden hun muziek stijlen gemakkelijk af tussen Old-time, ragtime, jazz, bluegrass en country, wat totaal niet vervelend was om naar te luisteren.

De inhoud van de songs was breed, maar toch wel erg veel murder ballads. Het ging over een tiener vriend die drugs gebruikte en daaraan stierf. En ja, als jeugd probeer je wat en doe je wat, maar niet alles loopt af zoals je gewenst hebt en dat werd dan zo indringend gezongen. Of het klassieke Old number seven, waar de diverse soorten whiskey’s werden bezongen, het leek of je er bij aanwezig was. Sorry ik moest nog rijden. Ik citeer een tekst van Bernhard: “Sommige nummers zijn misschien triestig, down of deprimerend, maar ze inspireren me. Ik voel me tijdens het proces beter. Ik hoop dat je dat ook doet”. En geloof me voor het 500 koppen tellend publiek was het een feest, een gevoel van samen zijn, een avond om nooit te vergeten, want hier was het door de muziek van The Devil Makes Three dat je een verbroedering zag tussen de band en het publiek. Een leuk weetje is dat er een duidelijke klik is met country en bluegrass muziek, want in 2014 toerde  de band met Alison Krauss en Union Station, met Willie Nelson en zijn familie en met speciale gast Kacey Musgraves.

 

The Devil Makes Three, je opent een boek, het neemt je mee door je leven, het bespreekt je geluk en verdriet, het is toch wel een beetje country en bluegrass, ik hoop dat ze voorlopig hun boek niet sluiten maar nog heel veel mensen mee laten lezen in hun levensverhaal.

TivoliVredenburg, “Shelter from the Storm” wat een goede keuze hebben jullie gemaakt om deze bands Leadbeaters en The Devil Makes Three in jullie programma op te nemen, het verrast me telkens weer wat jullie er neer zetten. Niet alleen de programmeurs, maar voor al het personeel een duim omhoog, vriendelijk en meewerkend, zo wil ik het noemen. Dit is wat het publiek terug brengt in de mooie zalen van TivoliVredenburg, en ik weet zeker dat in jullie agenda nog mooie concerten gepland staan. Kijk eens naar www.shelterfromthestorm.nl voor de toekomstige artiesten. Ik heb mijn keuzes al gemaakt en zal daar zeker weer over schrijven, want er komen nog hele mooie optredens voorbij!

Countryland op bezoek is geschreven door Timen van Ark en omlijst met foto’s van Johan van Ark.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.