BLOG: Girl Power!

Mannenberoepen. Iedereen kan wel een rijtje opnoemen. Vrachtwagenchauffeur, bouwvakker, treinmachinist, piloot, brandweerman. Bij de laatste zit de onmiskenbare nadruk op het geslacht van de arbeidskracht zelfs al in de benaming. Zelf betrap ik mij er ook nog wel eens op dat ik ervan opkijk wanneer ik een vrouw werk zie doen waar je (bijna) alleen mannen ziet. Zo zag ik begin deze week nog een vuilniswagen waar de afvalcontainers ook door een vuilnisvrouw werden geleegd. Toen ik een paar weken geleden bij een klant bezig was met het verzorgen van de BHV cursus werd er een vrachtwagen behendig achteruit het terrein op gestuurd door een jonge blonde dame. En jaren geleden, het moet nog tijdens mijn school- of studietijd zijn geweest, zag ik op Amsterdam Centraal Station een meisje van nauwelijks 20 jaar oud en niet meer dan zo'n 1 meter 60 hoog voor mijn ogen plotseling van het perron af op de sporen springen. Ze klom in een locomotief die op het middelste spoor stond en stuurde het gevaarte het station uit. Het zal duidelijk zijn, het gaat deze week over Girl Power!

Het beroep van countryartiest kan ook worden geschaard in het rijtje van typische mannenberoepen. Niet omdat het brede publiek dat vindt, we kijken er immers niet van op wanneer we luisteren naar sterren als Patsy Cline, Loretta Lynn, Dolly Parton en Emmylou Harris. Maar er is wel een beweging gaande die het de vrouwelijke countryartiesten steeds moeilijker maakt om hun product in de markt te zetten. En die beweging is gaande bij de radiostations.

Kacey Musgraves

Het succes van een song wordt namelijk voor een belangrijk deel bepaald door het feit of het door de radiostations wordt gedraaid. En wat blijkt? Onderzoek laat zien dat het aandeel vrouwen in de country programmering op de radio de laatste twee decennia steeds verder daalt. Er is op de radio vrijwel geen ruimte voor de vrouwelijke countryartiest! Zelfs voor meervoudig Grammy Award winnares Kacey Musgraves is weinig aandacht in de country charts.

If you want to improve station ratings, remove the women.
Country radio is a principally male format.
Women are not financially viable.
Women don’t have as many hits.
We only have space for one female on the roster.
Women don’t want to hear women.

Uit het onderzoek dat is gedaan naar dit fenomeen, zo staat geschreven in Rolling Stone, blijkt dat vrouwen in de country industrie niet dezelfde kansen wordt geboden als de mannen. Zelfs nieuwe mannelijke artiesten hebben in korte tijd meer career spins dan vrouwelijke artiesten die al jarenlang bezig zijn. En als de zangeressen vragen naar het waarom dan zijn de antwoorden, wat mij betreft, niet meer van deze tijd. De vrouwelijke countryartiest is niet interessant voor de radiostations.

Het zal duidelijk zijn dat deze gegevens gebaseerd zijn op de Amerikaanse markt. In Countryland hebben we al vaker opmerkingen gemaakt over het draaien van vrouwelijke artiesten. Bij ons krijgen ze absoluut de aandacht. Simpelweg omdat er ook door de dames schitterende muziek wordt gemaakt! En in Countryland draaien we graag schitterende muziek. Van mannen én van vrouwen. Vandaag wil ik daar extra de nadruk op leggen. Mijn thema vandaag is Girl Power. Mijn selecties voor de playlist zijn allemaal dames. Oude bekenden en een aantal die minder bekend zijn. Maar allemaal artiesten die schitterende muziek maken.

Twee nog minder bekende artiesten heb ik live gezien. Vorig jaar bezocht ik een optreden van Whitney Rose in Hoofddorp. Volgende maand ga ik haar weer zien, deze keer tijdens mijn vakantie, in Glasgow. Muziek van haar en een kort interview was eerder al in Countryland te horen.

Een aantal weken geleden zag ik Michaela Anne in Amsterdam. Vanavond staat er ook van haar een nummer in de playlist.

This slideshow requires JavaScript.

Verder heb ik, naast de countrysterren Tanya Tucker, Reba McEntire, Dolly Parton en Emmylou Harris ook gekozen voor Ashley McBryde, Ruby Boots en Mary Gauthier. Stuk voor stuk vrouwen die prachtige country, bluegrass en americana muziek maken. Vrouwen die live een publiek kunnen entertainen. Vrouwen waarvan het grote publiek mag en moet weten wat ze kunnen. En daarom, vrouwen die een plek verdienen in een countryprogramma. Zodat ze ook de kans krijgen om door dat publiek te kunnen worden ontdekt.

Luister vanavond tussen 8 en 10 uur naar Veluwe FM om van deze heerlijke muziek te genieten. Als dat niet lukt dan is er alle kans om later te luisteren, op gepubliceerde tijden op een van de andere stations of via Uitzending gemist.

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.