BLOG: Live in de achtbaan!

Het is weer de eerste zaterdag van de maand en dat betekent Countryland Sessions! De vorige opname dateert inmiddels van twee maanden geleden. Door het EBV weekend vorige maand moest die uitzending een maandje langer op de plank blijven liggen. En vanavond zijn we weer in het Rebellenhonk om een nieuwe uitzending op te nemen.

De vorige keer hadden we het duo Cedar Spring op bezoek. Maartje Kleijnen en Ron Janssen komen uit het zuidelijkste puntje van het land en brengen americana en alternatieve country muziek ten gehore. Harmony singing met twee gitaren uit Zuid-Limburg. Ofwel, country met een zachte G. "Een achtbaan vol eigen geschreven songs", zo staat er op hun website geschreven. En de achtbaan, ofwel roller coaster, komt elders in de uitzending ook weer terug.

Cedar Spring aan de stamtafel

Vanavond ontvangen we The Young River. Deze New Country band bestaat uit Nick Jongejan, Timmy Steenstra Toussaint en Gijs de Waal. Jongens van verschillende achtergrond maar met een gemeenschappelijke liefde voor de country muziek. Speciaal voor Countryland nemen ze nog een gastspeler mee die met de banjo voor dat beetje extra gaat zorgen. En dat vinden wij natuurlijk alleen maar goed!

Optredens als die van Cedar Spring en The Young River laten zien hoe divers country muziek is. Met Countryland laten we ook zien dat country geen duidelijk geformaliseerde grenzen kent.  Er is muziek die duidelijk pure country is, er is muziek die er duidelijk ver buiten valt en er is muziek waarvan de meningen zullen verschillen of het wel of niet country is. En dat mag, dat hebben we al vaker uitgesproken. Wij laten graag muziek horen die we mooi vinden en die op zijn minst een binding heeft met de pure, traditionele countrymuziek. Dat we daarmee ook best wel eens de ongedefinieerde grens tarten is alleen maar leuk om te doen en brengt ons en onze luisteraars geregeld mooie verrassingen!

Danny Vera

Voorbeeld van zo'n verrassing is de in Middelburg geboren Danny Vera. Hoewel hij 20 jaar geleden al zijn eerste band startte was de naam mij tot enkele maanden geleden onbekend. Inmiddels weet ik dat hij ook betrokken was bij de huisband bij de uitzendingen van Voetbal Inside, waar hij terecht is gekomen dankzij voetbaljournalist Johan Derksen, en dat hij muziek heeft gemaakt voor de Nederlandse bioscoopfilm Kapitein Rob en het geheim van professor Lupardi. Hij heeft ook een aantal albums opgenomen, waarvan een in Nashville, waar nog sessiemuzikanten van o.a. Garth Brooks aan meewerkten. En zo zijn er nog wel wat meer interessante feiten over Danny Vera te vinden. Toch is zijn werk nooit bij mij op de radar verschenen. Daarmee zeg ik dan ook meteen dat ik dus geen kijker van Voetbal Inside ben, anders was dat zeer waarschijnlijk wel gebeurd.

Eerder dit jaar kwam Danny Vera dan ineens in mijn blikveld. Ik hoorde het nummer Roller Coaster en was verkocht. Weer geen traditionele country, maar een geluid dat zeker als americana is te classificeren en zich daarmee uitstekend leent voor Countryland. Jaap was dat ook opgevallen en heeft het nummer op de playlist gezet van de uitzending die vanavond op Veluwe FM is te beluisteren. Een mooie keuze! En de rest van de playlist bevat ook weer een verzameling songs van zeer uiteenlopende aard. De luisteraar wordt daarmee weer meegenomen in een muzikale roller coaster. Het gaat weer op en neer met bekende country sterren als Johnny Cash, Vince Gill en Suzy Bogguss, we gieren door kombochten met bluegrassers Earl Scruggs, Donna Ulisse en Dale Ann Bradley en we gaan over de kop met de live bijdragen van Cedar Spring en dat prachtige Roller Coaster van Danny Vera.

Luister mee tussen 8 en 10 uur. Of, als je in de buurt bent, kom langs in het Rebellenhonk in Barneveld voor de opname met The Young River en beluister de uitzending van vanavond later via Uitzending gemist.

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.