BLOG: A Giant Leap for Mankind

Het is inmiddels ruim 22 jaar geleden dat Timen voor het eerst de schuif open zette om countrymuziek bij de luisteraars thuis te brengen. Radio Barneveld. Een hobby, een liefhebberij. Het was toen een kleine stap voor Timen, maar, inmiddels gebleken, een grote stap voor de mensheid. Nou ja, in ieder geval voor de country en bluegrass liefhebbers in Nederland. Een vergelijking met de daad van Neil Armstrong, vandaag precies 50 jaar geleden, is uiteraard zoek. Maar we kunnen wel degelijk zeggen dat het bij Countryland gaat als een raket.

Een andere kleine stap was die van Flatt and Scruggs, die ooit een 7-jarig jongetje een paar nummers lieten meespelen op de mandoline. Ook dat is inmiddels uitgegroeid tot een grote stap voor de mensheid. Nou ja, voor de country en bluegrass liefhebbers wereldwijd in ieder geval. Deze week is dat jongetje 65 jaar geworden. En hij speelt nog steeds. Zoals Harro altijd zegt: geef hem iets met snaren en hij krijgt er een prachtig geluid uit. Happy birthday Ricky Skaggs!

Een andere singer-songwriter maakte als tiener zijn eerste kleine stap met zijn oom, Pendleton Vandiver. Omdat zijn oudere broers al fiddle en gitaar speelden bleef voor de jonge William de minder geliefde mandoline over. Na het overlijden van beide ouders ging hij bij zijn oom Pendleton wonen (en ja, daar komt het bekende Uncle Pen dus vandaan). Ook deze eerste kleine stap mondde uit in een grote stap voor de mensheid. Nou ja, in ieder geval voor de liefhebbers wereldwijd van de bluegrass muziek, waar deze Bill Monroe de grondlegger van is. En om dan maar enigszins in het thema van van Neil Armstrong te blijven kan Blue Moon Of Kentucky natuurlijk niet ontbreken. Een nummer dat door zo ontzettend veel artiesten en groepen is gezongen en opgenomen en dat is geschreven door de man die nu bekend staat als The Father of Bluegrass. Als dat geen Giant Leap for Mankind is!

Inmiddels is het team van Countryland aardig gegroeid en is het programma ontwikkeld tot een onderneming die, hoewel door vrijwilligers gerund, zeer professionele vormen heeft aangenomen. Nieuwe ideeën en mogelijkheden worden regelmatig doorgevoerd en benut. Radio kijken met Countryland Sessions, artiesten live in de studio, bezoeken aan optredens en concerten, interesse vanuit het buitenland en vorige week nog de primeur van een live interview in de uitzending vanuit Amerika.

En dat alles is dus begonnen met het openen van die eerste schuif, 22 jaar geleden, waardoor het eerste nummer bij de luisteraars in Barneveld uit de luidsprekers kwam. Een eerste stap die inmiddels heeft geleid tot een programma waar nu dingen gebeuren waar 22 jaar geleden alleen maar van kon worden gedroomd. Dingen die toen waarschijnlijk net zo ondenkbaar waren als het planten van een Countryland vlag op de maan.

Vanavond gaan we weer op ruimtereis. En dat is zeker een toepasselijke term, voor een programma dat wereldwijd wordt beluisterd en waar dus hier en daar wel een satelliet aan te pas zal komen. Met Timen en Harro op het flight deck laten we ons door de gewichtloosheid van de muziek leiden. Het vluchtplan van de missie is op de site te vinden. Daarmee kun je ons goed volgen. Luister vanavond tussen 8 en 10 uur mee op Veluwe FM, stem op een later tijdstip af op een van de andere op de site vermelde stations of kies op elk gewenst moment voor Uitzending gemist.

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.