BLOG: Gevecht om Yana

De titel van deze week is niet zo akelig als het lijkt, al ontwikkelde zich in 2016 wel een dramatische situatie binnen de jury van de Vlaamse editie van The Voice. Want daar gaat het over. Struinende door het oneindige en woelige landschap dat YouTube heet stuitte ik een paar dagen geleden op de traditional Wayfaring Stranger, een song die door vele artiesten is opgenomen en door nog veel meer bij optredens ten gehore wordt gebracht. Maar nu stuurde YouTube mij naar The Voice van Vlaanderen in 2016. YouTube stuurde mij naar tiener Yana de Saedeleer. En ik was nog te veel ondersteboven van haar auditie dat ik niet eens besefte hoe de vier juryleden daarna alles uit de kast haalden om Yana in hun team te krijgen. Een gevecht om een countrysong. Maar vooral een gevecht om Yana.

Country en bluegrass zijn absoluut niet de meest populaire muziekgenres, zoveel is wel duidelijk. Maar toch duikt het overal op. En ik heb al vaak gezegd dat ik het altijd mooi vind om de passie voor onze muziek te zien bij jongeren. Yana kan veel meer en dat heeft ze ook gedaan. Zo zong ze later in de serie van The Voice o.a. Dancing In The Dark van Bruce Springsteen. En ook al was haar uitvoering enorm anders dan die van The Boss, ook daarmee maakte ze duidelijk dat ze kan zingen.

En dat is dan weer iets wat ik persoonlijk in country en bluegrass muziek ook altijd ervaar: country en bluegrass artiesten kunnen echt zingen. Loepzuivere stemmen die geheel moeiteloos de meest extreme tonen kunnen voortbrengen. Dus ook al zingt Yana smartlappen, opera of keiharde techno, voor mij is ze een countryster in de dop! Jurylid Natalia noemt haar "een engeltje" en "een godinnetje".

Dan is het toch niet moeilijk om de volgende stap te zetten en een vergelijk te trekken met artiesten als Emmylou Harris en Alison Krauss. En waarom zouden we die vergelijking niet maken? Vele groten in de muziek, in welk genre dan ook, zijn immers jong begonnen. En ook al zal niet iedereen al als tiener de grote doorbraak hebben gemaakt, in die jaren moet toch genoeg positieve feedback zijn gegeven om deze artiesten het geloof te geven om door te gaan. Feedback die Yana kreeg in de vorm van vier om haar talent vechtende juryleden. Hoe mooi kan je het hebben?

The Louvin Brothers begonnen ook als tieners. En het duurde vervolgens ongeveer 15 jaar voordat ze konden toetreden tot de Grand Ole Opry. Er was nog geen The Voice in die tijd. Maar ze hebben wel al in hun begintijd opnamen gemaakt met Chet Atkins. Ik denk dat men het in die tijd vooral moest hebben van wie je tegenkwam in het circuit. En ja, netwerken werkt nog steeds! Waarom het voorbeeld van de Louvins? Wel, Harro presenteert vanavond samen met Timen. Dus Ira en Charlie hebben weer hun plaats in de playlist gekregen.

Uiteraard valt er verder weer te genieten van de oude doos, jaarartiest Willie Nelson en een keur aan oude en jonge(re) artiesten die heerlijke country en bluegrass muziek ten gehore brengen. Stem tussen 8 en 10 uur af op Veluwe FM, luister later bij een van de andere stations of kies je eigen moment met Uitzending gemist. Countryland luisteren kan altijd. Daar hoef je gelukkig niet voor te vechten. En ben je jong en heb je zangtalent? Dan hoef je ook niet te vechten. Doe gewoon je ding, dan vechten ze wel om jou!

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 24 augustus 2019

Bookmark the permalink.

Comments are closed.