BLOG: In slaap gezongen door een engeltje

Waar het ineens vandaan kwam weet ik eigenlijk niet, maar mijn jongste, inmiddels volwassen en op eigen benen, begon een paar dagen geleden over de autorit naar huis als we ergens vandaan kwamen toen hij nog klein was. "Je had altijd muziek aan staan en daar viel ik altijd van in slaap", zei hij. En of ik zo nog wist wat dat voor muziek was. Mijn gedachte ging toen meteen naar de dubbel CD van het live optreden van Alison Krauss and Union Station. Ik weet dat ik dat in die tijd vaak in de auto aan had staan.

Zittend aan de computer zocht ik meteen die muziek erbij en ik startte het eerste nummer. De klanken van Let Me Touch You For A While klonken door de speaker en zijn ogen lichtten meteen op. "Ja, dat was het nummer! Daar viel ik altijd van in slaap! Kan je die naam naar mij sturen dan zoek ik het op."

Nu wil ik uiteraard niet het punt maken dat de muziek van AKUS slaapverwekkend is, verre van dat. Maar ik denk dat de lezer het wel met mij eens kan zijn dat het stemgeluid van Alison Krauss erg rustgevend is. In slaap gezongen door een engeltje. Dan moet je gewoon heerlijk slapen, lijkt mij!

Goed, de muziek van AKUS gaat nu met mijn zoon mee het Leidse studentenleven in. En ik bedenk mij dat hij, als hij kennelijk altijd al bij het eerste nummer in slaap viel, nu de kans krijgt om de rest van het dubbelalbum te ontdekken. Maar is dat niet de manier waarop we altijd nieuwe muziek en artiesten ontdekken? Wanneer je voor het eerst een nummer hoort van een artiest die je nog niet kent, ga je dan altijd meteen meer van die artiest beluisteren? Vind je een artiest niet goed, omdat dat eerste nummer je niet bevalt? En mis je dan misschien iets heel moois?

Hetzelfde geldt ook voor televisie- en radioprogramma's. Meerdere TV programma's die ik vroeger tijdens het zappen bewust negeerde omdat het mij niets leek zijn nu favorieten van mij. En zo zullen er vast ook luisteraars van Countryland zijn die misschien niet meteen warm liepen bij de eerste moderne country klanken van de uuropener, maar inmiddels weten dat we een prachtige mix van oud en nieuw, country, bluegrass, oldtime en nog veel meer draaien. Een programmering die in een behoefte voorziet en waarvan we met regelmaat te horen krijgen dat zoiets veel te weinig te vinden is. Een programma dat we met plezier maken en waar we trots op zijn!

De activiteiten van Countryland breiden zich steeds verder uit. Wat ooit begon als een radioprogramma vanuit een lokale studio is nu een organisatie die steeds meer in de regionale samenleving van de Veluwe staat en zich steeds verder, ook internationaal, op nieuwe paden begeeft. Onze muziek is van iedereen en iedereen is van onze muziek. Luister je naar Countryland, laat dan eens iemand anders meeluisteren en laat ze onze muziek ontdekken. Kom je naar Countryland Sessions, neem dan eens iemand mee en laat ze kennismaken met de gezellige sfeer tijdens onze opnames in het Rebellenhonk. Hoor je ons praten over optredens van artiesten ergens in het land? Ga er dan naartoe en vertel ze dat je het hebt gehoord bij Countryland.

Ons doel is de mooie muziek onder de aandacht te brengen en te promoten. Muziek die je raakt en die emoties losmaakt. Maar ook dus muziek die je tot rust brengt en waar je heerlijk van in slaap valt. Vanavond zijn we weer live op Veluwe FM vanuit de studio in Putten. Luister mee tussen 8 en 10 uur en geniet. Ik neem zelf plaats naast Timen en we maken er weer een mooie avond van. Ik heb o.a. een aantal nummers voor liefhebbers van gitaarsolo's in petto en ik introduceer een voor mij (en wellicht ook voor veel luisteraars) nieuwe term: swamp country.

Lukt het niet om vanavond te luisteren kies de komende week dan voor een van de andere stations waar Countryland is geprogrammeerd. Met de playlist op de website erbij kan je prima volgen wat er wordt gedraaid. En zo kan je makkelijk muziek van een specifieke artiest die je hoort opzoeken en naar meer gaan luisteren. En val je tijdens het luisteren in slaap? Dat geeft niets! Dan luister je later gewoon opnieuw. Dat kan altijd, wanneer je maar wil, via Uitzending gemist.

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 14 september 2019

Bookmark the permalink.

Comments are closed.