BLOG: Muziek van het volk en voor het volk

Muziek, een universele taal. Iedereen geniet van muziek en iedereen heeft daarbij een voorkeur. Klassiek, rock, soul, heavy metal. Maar ook country, bluegrass, oldtime, folk en americana. En dan kan er nog een enorme waslijst volgen aan genres, waarvan ik het meeste wellicht niet eens ken. "Onze muziek is van iedereen en iedereen is van onze muziek", schreef ik vorige week. Deze week borduur ik daar op voort. Muziek die het leven beschrijft, muziek die de strijd steunt die groepen mensen moeten voeren, muziek die opkomt voor mensen, voor zwakkeren in de samenleving. Muziek van het volk en voor het volk.

Het verhaal dat ik vanavond vertel begint met Woody Guthrie. Een singer-songwriter die opkwam voor het volk en die invloed uitoefende op de generaties die na hem volgden, in de 20e eeuw en tot de dag van vandaag. Vanavond staat in het teken van herdenken en vieren. We herdenken grootheden in de folkmuziek, we erkennen grootheden die binnen dit genre met hun liederen opkomen voor groepen in de samenleving, we vieren het leven van enkele van deze grootheden en we vieren een verjaardag.

Woody Guthrie

Zoals gezegd begint het met Woody Guthrie. Zijn muziek heeft vele artiesten na hem beïnvloed. Ten eerste nakomelingen binnen de Guthrie familie. We horen vanavond van zijn zoon Arlo Guthrie en kleindochter Sarah Lee Guthrie. Maar er zijn nog zo veel groten in de country en folk die het gedachtegoed van Woody uitdragen. Zo gaan we o.a. ook luisteren naar Johnny Cash, Emmylou Harris en Gram Parsons en, zoals vorige week beloofd, Townes van Zandt. Allen artiesten die op een of andere manier, direct of indirect, iets van Guthrie hebben meegekregen.

En dat de muziek en de teksten van Woody Guthrie tijdloos zijn bewijst deze week wel. Wereldwijd wordt er door veel (vooral) jongeren actie gevoerd voor het klimaat. De Global Climate Strike, het is je wellicht niet ontgaan. Hoe bijzonder is het dan dat Woody al jaren geleden een tekst schreef die nu zo enorm actueel is.

"I'm gonna leave this world behind the best I can."

En dat is slechts een voorbeeld. Een bekend onderwerp waar Guthrie over schreef en zong was de Dust Bowl. Een tijd die voor zo veel mensen erg moeilijk was. Een tijd die een migratie op gang bracht, mensen die elders een beter leven zochten. Groepen mensen waar hij voor opkwam. Hij zong over de minder bedeelden in de samenleving en zo ontstonden de protest songs. En dat werd overgenomen door volgende generaties, artiesten die zich door Woody Guthrie lieten beïnvloeden en inspireren.

Een van die artiesten, die misschien dan wel wat verder van het country genre afstaat, is Bruce Springsteen. En hoewel je in eerste instantie dan wellicht aan rockmuziek denkt, staat er ook folk-rock in de beschrijving van genres achter zijn naam. En The Boss heeft ook de nodige protest songs op zijn naam staan. Ook hij komt met zijn muziek op voor zwakkeren in de samenleving. Van het volk en voor het volk. Dus ja, ook Springsteen zingt folk. Vanavond vieren we zijn 70e verjaardag, a.s. maandag. En dat doen we met een nummer waarvoor ik te rade ben gegaan bij broertje Ab, Springsteen kenner bij uitstek.

We gaan luisteren naar een working man song, zoals Bruce er zoveel heeft geschreven. Het verhaal over de opkomst en ondergang van het stadje Youngstown, Ohio, vanaf de ontdekking van ijzererts vlakbij dat stadje in 1803 tot de ondergang van de staalindustrie in de jaren '70 van de vorige eeuw. De Vietnamveteraan in het liedje vertelt dat de fabrieken in Youngstown de kanonskogels maakten die werden gebruikt tijdens de Civil War tot de tanks en bommen die werden gemaakt om Hitler te verslaan.

Vervolgens gaat het liedje over de sluiting van de fabrieken door de financiële crisis, die uiteindelijk verantwoordelijk was voor de vernietiging van de staalindustrie, iets "what Hitler couldn't do".

De Jenny in het refrein zou een vrouw kunnen zijn, maar is zo goed als zeker een verwijzing naar Jeanette Blast Furnace, een oude staalfabriek van de Youngstown Sheet and Tube Company die sloot in 1977 en waarvan de overblijfselen nog steeds overeind staan langs de Mahoning River.

Jeanette Blast Furnace

Met dit prachtige nummer feliciteren we Bruce Springsteen. Happy 70th birthday!

Maar er staat nog zo veel meer op het programma vanavond. Timen besteedt aandacht aan de aanslagen van 11 september, vorige week hadden we het daar al over. Het programma van Shelter from the Storm van TivoliVredenburg van de komende weken wordt weer doorgenomen. En verder genieten we van veel mooie muziek, waaronder de oude doos, de jaarartiest en de trainsong. Eigenlijk weer te veel om op te noemen. Je moet gewoon luisteren! Alle nummers vind je op de playlist.

We zijn er weer live vanuit de Veluwe FM studio tussen 8 en 10 uur vanavond. Later luisteren kan op de andere op onze website gepubliceerde stations of op elk gewenst moment via Uitzending gemist. Countryland is dus niet te missen. En daarmee komen wij dan weer op voor het volk.

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 21 september 2019

Bookmark the permalink.

Comments are closed.