BLOG: Een plaatje draaien

Diverse keren heb ik het in de uitzending gehad over mijn eerste bluegrass album. Ik kreeg het voor mijn verjaardag. De verzamelaar All Around Bluegrass, ik heb hem grijs gedraaid! Jaren later werd dat de titel van mijn programma bij The Bluegrass Mix. Een programma presenteren op een Amerikaanse zender, iets wat ik destijds nooit had kunnen bedenken! Maar dat was de opkomst van het internet. LP's en CD's maakten plaats voor mp3-bestanden. Lange tijd stond mijn verzameling langspeelplaten ongebruikt weggestopt ergens in huis. Net als die platenspeler, inmiddels met USB-verbinding en digitaliseer-mogelijkheid. Die heb ik lange tijd niet meer gebruikt. Maar nu wordt het tijd om dat apparaat weer eens aan te sluiten en te kijken of ik het weer aan de praat krijg. Dan ga ik weer een plaatje draaien.

Gisterenavond heb ik de verzameling platen er eens bij gepakt. Ik was van sommige verbaasd dat ik was vergeten dat ik ze in mijn bezit had. Aangenaam verrast, kan ik wel zeggen. Die platen vragen er om gedraaid te worden! Zoals ik ze dagelijks draaide toen ik nog als student in het ouderlijk huis woonde. Ik heb er enkele uit gepakt die meteen dierbare herinneringen van vroeger oproepen.

Uiteraard de al genoemde bluegrass verzamelaar, die mijn muzieksmaak zo enorm heeft veranderd. Maar verder ook een album van Jim Eanes, die ik, met begeleiding van Spruce Pine, samen met mijn vader in een kroeg in Leiden heb gezien. Een bijzonder exemplaar van Johnny Cash, een "foto-LP", met aan beide zijden van de schijf een prachtige zwart-wit afbeelding. Dan komt die bijzondere ontmoeting in Terminal 4 op London Heathrow meteen weer in de herinnering. Een plaat van White Mountain Bluegrass, wat herinneringen naar boven haalt van het prachtige optreden in De Waag in Leiden, zonder gebruik van versterking. Wat een akoestiek in dat prachtige gebouw! En van Boxcar Willie een verzameling trainsongs. Mijn vaste item, destijds bij The Bluegrass Mix en ook nu in Countryland.

De herinneringen aan het plaatjes draaien in die tijd doet mij onherroepelijk ook denken aan de radio op zaterdagavond, met Harro bij de NCRV. Want het was bij Harro waar ik meer leerde van countrymuziek en waar ik de bluegrass, wat voor mij nog onbekend was, leerde kennen. En vanavond doe ik dat weer, want Harro neemt naast Timen plaats in de studio. En dat staat weer garant voor mooie muziekkeuzes waar altijd wel weer wat nieuws bij zit. Stem daarom tussen 8 en 10 uur af op Veluwe FM en lees mee op de playlist. Lukt dat vanavond niet, kies dan voor de uitzending later in de week op andere stations of op elk moment via Uitzending gemist. Leer nieuwe muziek kennen, haal herinneringen op en geniet. En als je ook nog een platenspeler en een verzameling vinyl in huis hebt, draai dan gewoon weer eens een plaatje!

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 12 oktober 2019

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *