BLOG: Bakersfield Sound en een Nederlands multi-talent

We horen zo vaak verhalen van de diverse spelers in het veld waar onze muziekgenres zich bewegen. Concentraties daarvan vinden we in diverse grote Amerikaanse muzieksteden: Nashville in Tennessee, Austin in Texas, Portland in Oregon en Bakersfield in Californië, om er enkele te noemen. Daar vinden we songschrijvers, zangers, instrumentalisten en producers. Allemaal mensen met een bepaald talent die samen schitterende projecten afleveren. Maar je hebt er ook bij die al deze talenten bezitten. En in Nederland hebben we ook zo'n multi-talent. Terwijl de mensen thuis vanavond kunnen genieten van de karakteristieke sound van music city Bakersfield zal dat Nederlandse talent de bezoekers van Countryland Sessions in Het Rebellenhonk trakteren op een mooi optreden. Het gaat om Danny Hendriks, een man die je niet wil missen!

Het programma dat vanavond wordt uitgezonden bevat veel Bakersfield Sound. Dit geluid werd in de tweede helft van de jaren '50 van de vorige eeuw ontwikkeld in en rond Bakersfield, Californië, waarbij rock and roll en elektrische instrumenten een grote rol speelden. Het was ook een antwoord op de Nashville Sound, waar in die tijd meer werd gewerkt met orkesten. De Bakersfield Sound werd een belangrijke stroming in de countrymuziek in de jaren '60 en was weer van grote invloed op de ontwikkeling van de outlaw country in de jaren '70, waar we in Countryland onlangs nog een uitzending aan hebben gewijd.

Jaap en Timen presenteren de Bakersfield Sound, vanavond op de radio bij Countryland

Volgens de definitie die Dwight Yoakam geeft aan de Bakersfield Sound is de muziek niet beperkt tot de stad Bakersfield zelf, maar omvat het de country muziek in de gehele staat Californië, in de jaren '40, '50. '60 en zelfs de jaren '70, waar de muziek van Emmylou Harris, Gram Parsons, The Burrito Brothers en The Eagles kunnen worden gezien als een extensie en bijproduct van de Bakersfield Sound. Ook John Fogerty en Creedence Clearwater Revival zouden er mogelijk niet zijn geweest zonder de Bakersfield Sound, aldus Yoakam.

De Bakersfield Sound was ontstaan in de lokale honky-tonk bars en op de lokale televisie. Het was Buck Owens die een grote rol speelde bij de verdere ontwikkeling ervan. Hij ontbreekt dus uiteraard niet in het programma vanavond.

Maar er is nog veel meer. Bekijk de playlist op de website voor de volledige inhoud van het programma.

Zoals gezegd hebben we in Het Rebellenhonk Danny Hendriks te gast. Danny is een country zanger en gitarist, die al in diverse bands heeft gespeeld, door Europa heeft getoerd en verschillende awards heeft gewonnen. Hij heeft zijn eigen studio en produceert ook muziek. Een multi-talent van grote klasse, met inmiddels zo'n 20 jaar ervaring, die weet hoe je een liedje moet brengen. Een songschrijver, zanger, gitarist, producent, technicus en wie weet wat allemaal nog meer. Dit jaar heeft hij zijn EP Movin' On uitgebracht. Country Music Like It's Meant To Be, is de leuze. Dat wordt vanavond echt genieten bij Countryland Sessions!

 

De keuze is dus weer aan de luisteraar. Luister tussen acht en tien uur op Veluwe FM naar de Bakersfield Sound of kom naar Barneveld voor een fantastische avond live radio kijken met een mooie live artiest. Bedenk daarbij: radio luisteren kan later ook, op een van de andere zenders of via Uitzending gemist. Countryland Sessions met Danny Hendriks bezoeken kan alleen vanavond!

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 7 december 2019

Bookmark the permalink.

One Response to BLOG: Bakersfield Sound en een Nederlands multi-talent

  1. rinus van schoonderwoerd says:

    hallo Jos, heel goed dit zal vaker nar jullie gaan luisteren