BLOG: Een blik op 2019

Het jaar 2019 is zo goed als voorbij. Het 23e jaar van Countryland, het eerste jaar van de BLOG. Deze week kijken we met het hele team terug op een bewogen jaar, waarin veel is gebeurd. Een jaar met nieuwe ontwikkelingen, vele hoogtepunten en, een situatie waar we nu midden in zitten, een hobbel in de weg. Een hobbel die maakt dat we vandaag, net als vorige week, niet te beluisteren zijn. Maar we nemen het programma wel op voor de gebruikelijke uitzending op dinsdagavond, bij A1 Mediagroep. Vorige week werd er een non-stop muziek uitzending samengesteld, omdat er geen ruimte was om een opname te maken. Deze week lukt dat wel. En vrijwel het hele team is daarbij aanwezig om het jaar uit te luiden.

Een van de hoogtepunten in 2019 was het Ramblin' Roots Festival in TivoliVredenburg. Onze samenwerking met de Utrechtse muziektempel kreeg daarmee een nieuwe wending en laat zien hoe we elkaar perfect aanvullen in de wereld van de roots muziek, waar ons programma zeker een spreekbuis voor is. We hebben die dag in oktober veel schitterende artiesten gezien. Ik kijk er in de oudejaarsuitzending op terug met het prachtige en waargebeurde verhaal van Rattlesnake Kate, een nummer van Carter Sampson.

Katherine McHale Slaughterback zou op 28 oktober 1925, geheel alleen, 140 ratelslangen hebben gedood, in een gevecht van twee uur, om zelf te overleven. Het bewijs is een jurk gemaakt van de slangenhuiden, te bezichtigen in de collectie van de City of Greeley Museums, in Colorado. Carter Sampson vertelt het verhaal van Rattlesnake Kate op een sublieme, meeslepende wijze. Ik stond pal voor het podium toen ze het nummer zong op het Ramblin' Roots Festival. Het was het moment dat mij die dag het meest heeft geraakt.

Rattlesnake Kate in haar slangenjurk

Het jaaroverzicht wordt tijdens het programma verder gaandeweg samengesteld met nummers geselecteerd door alle teamleden. De volgorde ontstaat tijdens de opname. De playlist wordt deze keer dan ook later op de site gepubliceerd. Het voert de luisteraar o.a. met twee nummers langs een optreden in Paradiso, langs favoriete artiesten en langs andere hoogtepunten en herinneringen van het afgelopen jaar. Johan kiest voor twee live opnamen, zijn eigen werk, en daarom voor hem van betekenis. En voor Countryland natuurlijk van grote waarde! Gerrit kiest voor twee favoriete artiesten en Ronald richt zich op het oud-en-nieuw van de jaarartiest. Wie gaat het worden in 2020? Luister a.s. dinsdag en je hoort het! En Harro, tja, The Louvin Brothers, uiteraard. Maar deze keer wel met een titel die ook wel als motto van de Countryland familie geldt: I'll Be All Smiles Tonight.

2019 was ook het eerste volle jaar waarin we Countryland Sessions opnamen in Het Rebellenhonk in Barneveld, na het, ook al gedwongen, vertrek uit De Schaapskooi in Stroe, in het laatste kwartaal van 2018. We werden in Het Rebellenhonk warm ontvangen en hebben daar inmiddels onze plek wel gevonden. Onze dank gaat uit naar het team van Het Rebellenhonk voor de gastvrijheid.

We hebben in Het Rebellenhonk inmiddels al veel mooie artiesten op bezoek gehad. Onze dank gaat uit naar deze arteisten, die met hun medewerking helpen vorm te geven aan deze bijzondere manier van "radio kijken". En uiteraard ook aan de bezoekers, waaronder zeker de vaste gasten, die er zo enorm van genieten. Het is goed te weten dat bands voor Countryland Sessions al zijn geboekt tot in het jaar 2021. Bij de artiesten is het dus ook erg populair!

Door het plotselinge vertrek uit de studio in Putten is er vanavond dus geen uitzending. Maar stem a.s. dinsdag af op de zender van A1 Mediagroep, waar het programma op de gebruikelijke tijd tussen 19:00 en 21:00 uur wordt uitgezonden. En uiteraard is het binnenkort ook gewoon terug te vinden op Uitzending gemist.

Zoals The Louvins dus zingen blijven wij lachen en net als Rattlesnake Kate vechten wij ons uit de slangenkuil van gedwongen vertrekken, zoals we uit De Schaapskooi wegmoesten en nu ook uit de studio in Putten. Wij komen in 2020 gewoon weer terug, op een nieuwe lokatie. Meer nieuws daarover volgt hopelijk snel!

Fijn weekend en een heel mooie en veilige jaarwisseling!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 28 december 2019

Bookmark the permalink.

Comments are closed.