BLOG: A great big wie geht’s!

Muziek doorbreekt grenzen en laat grenzen voortdurend verschuiven. Dat merkt de luisteraar ook bij Countryland, waar we steeds weer nieuwe muziek laten horen. Nieuwe artiesten met een nieuw geluid. Deze week zal ik plaatsnemen tegenover Timen. Vaak heb ik een soort van rode draad. Deze keer is dat niet echt het geval. We hebben wel weer een enorm aanbod van uiteenlopende muziek. En waar komt dan de titel van deze blog vandaan? Wel, we brengen een bezoek aan Duitsland met een van de grootste namen uit de geschiedenis van de Amerikaanse countrymuziek. En als je dan voor een zaal Amerikaanse militairen staat in het Berlijn van kort na de Tweede Wereldoorlog dan roep je bij de introductie naar de verzamelde troepen "A great big wie geht's!" Over grenzen gesproken.

Ik begin echter in New York City. Het is al weer enige tijd geleden dat ik een paar nummers van Zephaniah OHora heb gedraaid. Ik heb weer eens wat beluisterd van zijn fabelachtige debuutalbum This Highway uit 2017 en daar staat nog genoeg op om het komende jaar aan bod te laten komen. Het goede nieuws is dat hij bezig is met de voorbereidingen voor een tweede album. Een fundraiser daarvoor is al ver gevorderd en ik ben benieuwd wat ons dat voor mooie nieuwe muziek gaat brengen.

Zephaniah OHora

Even verderop in het programma maken we een stop in Ierland. De roots band I Draw Slow uit Dublin is ook al eens eerder langsgekomen in Countryland, met het nummer Valentine. Net als toen staat deze week opnieuw een nummer op de playlist van het album White Wave Chapel uit 2014. En ook hier volgt nog meer in de toekomst, want deze heerlijke formatie heeft al meerdere albums uitgebracht.

Emmylou Harris en Gram Parsons

De tweede bijdrage van jaarartieste Emmylou Harris vertelt over de samenwerking met Gram Parsons, wat voor haar de springplank naar succes zou worden. En zeker ook een samenwerking van betekenis in de muziekgeschiedenis, die als bron van inspiratie heeft gediend voor menig artiest die volgde.

Op Parsons' debuutalbum GP, uitgebracht in 1973, staat het nummer dat voor deze week is geselecteerd: We'll Sweep Out The Ashes In The Morning.

Andere namen die in deze uitzending passeren zijn o.a. Russell Moore and IIIrd Tyme Out, Alan Jackson, John Prine, Kathy Mattea en Dailey and Vincent. En we pakken de trein met Flatt and Scruggs. En dat is nog lang niet alles. We schieten weer door verschillende decennia met mooie muziek. We luisteren naar country, bluegrass, oldtime en Ierse folk. En we gaan dus naar het Duitsland van eind jaren '40 van de vorige eeuw. Wie geht's? Es geht mir gut!

Stem dinsdagavond af op de radiozender van A1 Mediagroep, tussen 19:00 en 21:00 uur en kijk live mee via de webcam. De playlist wordt gepubliceerd wanneer deze beschikbaar is. Later luisteren kan zoals altijd via Uitzending gemist.

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 11 januari 2020


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.