BLOG: Schrikkeldag

Eén keer in de vier jaar is deze dag nodig. En je zal maar op deze dag geboren zijn in 2016, dan vier je vandaag pas je eerste echte verjaardag en mag je maandag meteen naar de basisschool. Het blijft een vreemd gegeven, als je er zo over nadenkt. Maar we hebben het nodig: schrikkeldag. Voor de gelegenheid heb ik eens gegoogled, maar ik vind niets over schrikkeldag en countrymuziek.

Wat ik wel vond is dat ooit de datum 30 februari heeft bestaan. We moeten dan terug naar de periode rond het begin van onze jaartelling. Vanaf het jaar 45 voor Christus tot het jaar 8 na Christus had de maand februari in het Romeinse Rijk 29 dagen en in schrikkeljaren 30 dagen. En in Zweden, waartoe toen ook het huidige Finland behoorde, werd in het jaar 1712 besloten over te stappen van de gregoriaanse naar de juliaanse kalender, waarvoor een extra dag moest worden toegevoegd. Daar ontstond dus ook eenmalig de datum van 30 februari. Je zal maar op die dag geboren zijn, dan heb je nooit een echte verjaardag gehad....

De Zweedse maand februari 1712

Tot zover de bijzonderheden over de dag van vandaag, schrikkeldag 2020. Jarigen in ieder geval bij deze bijzonder hartelijk gefeliciteerd!

Geen countryschrikkelmuziek dus. Laten we daarom maar gewoon kijken naar wat er dinsdag te horen is in Countryland. En dat is ook weer mooi en bijzonder. Je kan luisteren naar de opname van Countryland Sessions met Beehive Countryband. Een vijfkoppige formatie die heerlijke en hoogwaardige country en country-rock brengen. Timen en Jaap verzorgen de presentatie. De playlist is al op de site te vinden. Hieronder alvast een impressie wat je kan verwachten.

 

Op de playlist vinden we ook Johnny Cash, die schrikkeldag in 1932 net voor was. Afgelopen woensdag was zijn 88e geboortedag. Verder komen we o.a. The Byrds, The Everly Brothers en Bob Dylan tegen. Inderdaad een bijzondere uitzending waar Jaap weer een paar bijzondere artiesten voor heeft geselecteerd. En dat past dan ook weer een beetje bij de bijzondere dag van vandaag. Misschien dus toch een beetje schrikkelcountry.

Stem dinsdagavond tussen 7 en 9 uur af op de radiozender van A1 Mediagroep. Het wordt twee uurtjes verschrikkelijk genieten.

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 29 februari 2020


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.