BLOG: Wat elke man wil zeggen en elke vrouw wil horen

Hij had een carrière van meer dan 60 jaar. In de jaren '70 en '80 prijkte zijn naam aan de top van de pop- en countrylijsten. Drie Grammy's vielen hem ten deel. Hij was nooit een echte favoriet van de kritiekschrijvers in de industrie, maar met zijn wat schorre stem en nummers als The GamblerLucille en Coward Of The County is hij wel de tiende best verkopende mannelijke artiest in de Verenigde Staten. Waarom hij zo populair was? Hij zei zelf eens dat zijn nummers zeggen wat elke man wil zeggen en wat elke vrouw wil horen. Vanochtend werd ik wakker met het geluid van binnenkomende berichten in de Countryland appgroep. Dat gebeurt nooit op een zaterdagochtend, dus er moest iets aan de hand zijn. En dat klopte. Kenny Rogers is overleden.

Normaal staat de BLOG al op vrijdagavond klaar. Ik was er gisteren niet aan toe gekomen. Na een vreemde en vermoeiende week, waarbij ik in mijn dagelijkse werk als docent samen met mijn collega's veel heb moeten regelen om de scholensluiting vorm te geven en onze leerlingen thuis aan het werk te houden, had ik eigenlijk besloten de vrijdagavond rust te nemen en de BLOG dit weekend maar over te slaan. Maar met het nieuws van vanochtend moet ik natuurlijk iets doen. Een artiest als Kenny Rogers verdient niet minder.

Rogers groeide op in armoede, in Houston, Texas. Hij heeft opnamen gemaakt met verschillende bands, o.a. met Kenny Rogers and the First Edition. In 1976 begon hij een solo carrière. Hij werkte samen met diverse andere country legendes. Zo is het nummer Islands In The Stream met zijn goede vriendin Dolly Parton uiteraard heel bekend. En met outlaw Willie Nelson liet hij een minder bekende kant van zichzelf zien, toen ze samen het door Irving Berlin geschreven nummer Blue Skies live brachten. Rogers speelt daarbij de upright bass, een instrument dat hij tien jaar lang speelde in een jazz band.

 

Maar Rogers deed meer. Hij was ook acteur en zakenman. Hij speelde in verschillende films en televisieshows. Hij was o.a. te zien als autocoureur in de film Six Pack, uit 1982. Daarnaast was hij actief met vastgoed en restaurants. Samen met KFC topman John Brown startte hij in 1991 zijn Kenny Rogers Roasters restaurant keten.

In 2007 werd zijn nummer The Gambler in Groot-Brittannië onverwacht opnieuw een hit, toen het als onofficieel Rugby World Cup Anthem voor het Engelse rugby team werd gebruikt. De song werd zo populair dat hij het tijdens zijn optreden op het beroemde Glastonbury Festival in 2013 zelfs twee keer zong.

Rogers deed ook Nederland aan. Zijn laatste optreden was in Amsterdam, in AFAS Live, op 3 november 2016. Maar het optreden in de Veluwehal in Barneveld in 1999 mag hier uiteraard niet onvermeld blijven!

Kenny Rogers - 1938-2020

Kenny Rogers overleed gisteren, 20 maart. Een woordvoerder van de familie zegt dat hij een onuitwisbare stempel heeft gedrukt op de Amerikaanse muziekgeschiedenis. En bij Countryland kunnen we dat alleen maar beamen. In het programma van a.s. dinsdag, dat door de huidige maatregelen weer zonder live presentatie zal worden uitgezonden, zullen we Kenny Rogers herdenken met een aantal nummers.

Countryland is dinsdgavond te beluisteren bij A1 Mediagroep. Stem tussen 7 en 9 uur af op de radiozender. De playlist wordt gepubliceerd wanneer deze beschikbaar is. En uiteraard is later luisteren via Uitzending gemist ook altijd mogelijk.

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 21 maart 2020


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.