BLOG: Meer dan een naam

In het nieuws horen we dagelijks de statistieken over geïnfecteerden, ziekenhuisopnamen, bezette IC-bedden en doden. En als je dat dagelijks hoort dan denk je wellicht alleen maar in aantallen. Maar achter elk individu gaat familieleed schuil. Het is net als in oorlogstijd, waar door gevechten en bombardementen veel gewonden en doden vallen. Er wordt gestuurd op getallen om de crisis te beteugelen. Stel dat er voor de COVID-19 crisis ooit een herdenkingsmonument of iets dergelijks komt en dat het mogelijk zou zijn om daar dan de namen van alle overledenen op te zetten. Namen die invulling geven aan de grote getallen. Maar voor de families die geliefden verliezen is het meer dan een naam. Veel meer.

In New York is op de plaats van de Twin Towers een herdenkingsmonument verschenen na de verschrikkelijke aanslag op 11 september 2001. Daarop staan de namen van 2.977 slachtoffers. Voor veel mensen die meeleven met de families van de doden zal er verder geen andere betekenis zijn dan dat getal. Ze kunnen langs de herdenkingsplek lopen en al die namen lezen, maar uiteindelijk blijft bij hen alleen dat getal 2.977 iets van betekenis.

Voor mij niet. Een van de namen op dat monument is die van brandweerman Michael Cammarata. Tien jaar voor de aanslagen, in augustus 1991, was ik als honkbalscheidsrechter actief bij de Little League World Series, in Williamsport, Pennsylvania. Het grootste toernooi om een wereldtitel voor jeugd, waar dan ook in de sportwereld. Michael, al op jonge leeftijd een topsporter, speelde mee in een van de teams. Hij speelde in de halve finale, waar ik een van de umpires was. Ik heb hem de hand geschud.

En tien jaar later prijkt zijn naam op het herdenkingsmonument van 9-11 in New York, als een van de helden. Een brandweerman, slechts 22 jaar jong, die de hel in liep waar anderen er uit vluchtten. Hij bevond zich in een van de torens toen die instortte. Als ik zijn verhaal op de website van Little League Baseball lees lopen de tranen weer over mijn gezicht. Michael Cammarata, voor mij meer dan een naam.

Negen jaar voor de aanslagen op de Twin Towers boorde zich in Nederland ook een vliegtuig in een flatgebouw. Dit keer een ongeluk. Een Boeing 747 vrachtviegtuig van El Al verliest na vertrek van Schiphol twee motoren, de vliegers verliezen controle over het toestel en het stort neer op de Bijlmermeer in Amsterdam. Met "slechts" 43 doden een veel minder ernstige ramp. Maar niet voor de families, vrienden en bekenden van die 43. En daar horen Ab en ik ook bij, want enkele van de doden waren lid van onze honk- en softbalclub. Clubgenoten, vrienden. Ook voor hen geldt, meer dan een naam.

En dan kom ik terug op oorlogsgeweld. Deze week herdenken we weer de gevallenen en vieren we de vrijheid. Daarbij gaat het niet alleen om de Tweede Wereldoorlog, ook slachtoffers van latere conflicten worden herdacht. Slachtoffers die voor hun familie meer zijn dan een naam.

Jimmy Fortune schreef het nummer More Than A Name On A Wall. Het werd in 1989 uitgebracht door The Statler Brothers. Later verscheen er een bluegrass versie van Dailey and Vincent.

Maar hier plaats ik een live uitvoering van The Petersen Family, een groep die ik steeds meer ga waarderen en waar ik ook in de toekomst in Countryland aandacht aan zal besteden.

In onze uitzending van dinsdagavond besteden we ook aandacht aan de herdenking en viering. Timen en Harro hebben enkele nummers geselecteerd waarmee we de oorlogsdoden herdenken en de vrijheid vieren. De vrijheid ook om mooie muziek op de radio te laten horen. De vrijheid om daarover te praten en te schrijven. De vrijheid om artiesten live te laten optreden. En de vrijheid voor onze volgers om naar ons te luisteren en onze Countryland Sessions te bezoeken. Voor ons als programmamakers is dat allemaal erg belangrijk. Voor ons is Countryland ook meer dan een naam!

Luister dinsdagavond naar A1 Mediagroep. Vier de vrijheid met ons mee van 7 tot 9 uur en houd de playlist op de website paraat. Later luisteren kan zoals altijd via Uitzending gemist.

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Maandag 4 mei 2020


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.