BLOG: Geschiedenis

Het is inmiddels wel duidelijk dat wij als Countryland Team erg blij zijn met de verhuizing naar de zaterdagavond. Vanaf volgende week zijn we weer live te horen vanuit de A1 Mediagroep studio in Nijkerk. De afgelopen dagen hebben we dat op alle mogelijke manieren aan de buitenwereld kenbaar gemaakt. Wie onze website bezoekt en onze socials volgt kan het niet hebben gemist. Dat betekent dat we deze week nog één keer op de dinsdagavond een thuiswerkuitzending hebben. En met die laatste thuiswerkuitzending scharen we ons in een mooi rijtje van belangrijke gebeurtenissen in de wereld van de country muziek die hebben plaatsgevonden op de datum 26 mei. Voor wat het waard is, het is toch opvallend als je terugkijkt in de geschiedenis.

Die geschiedenisles zal worden verzorgd door Ab, die de luisteraar meeneemt langs enkele zesentwintig meien (als dat meervoud niet bestaat, dan is het bij deze uitgevonden) waarop countrymuziek geschiedenis schreef. Dat het dit jaar precies 10 jaar geleden is dat Willie Nelson zijn kenmerkende vlechtjes op 26 mei afknipte, is een feit, maar niet zo boeiend. Ab gaat het over andere, toch wel interessante gebeurtenissen hebben. En hij draait daar weer mooie muziek bij.

Harro levert ook weer een bijdrage aan de uitzending van deze week. De hoofdrol is echter voor Ronald, die zoals gebruikelijk mooie muziekkeuzes van Jaap presenteert. Voeg daarbij de oude doos die Timen samenstelt en we hebben weer een overzicht dat zich uitstrekt over vele jaren muziekgeschiedenis.

Maar een stuk geschiedenis dat ik deze week ook in de blog niet onvermeld kan laten is ons mooie bluegrassfestival. Ik schrijf deze tekst op een moment dat ik mij eigenlijk druk had moeten maken om de MC's op het podium en de veiligheid op de camping. Een Hemelvaartweekend thuis is dan wel erg vreemd. En hoewel ik pas de laatste zeven jaar bij het festival betrokken ben is het zo'n belangrijk deel van mijn muzikale leven geworden dat het gemis van het grote feest dit jaar toch wel pijnlijk aanvoelt. Bluegrass in Voorthuizen heeft ook geschiedenis geschreven. Het feit dat de naam van het Veluwse dorp tot in de hoogste bluegrasskringen in de USA is doorgedrongen mag met passende trots worden vermeld!

In die jaren werden we ook wel geconfronteerd met uitdagingen. Ontwikkelingen die op het laatste moment om een geheel nieuwe aanpak of een creatieve oplossing vroegen. Falen was nooit een optie. En net als de militaire outlaws van The A-Team uit de bekende TV serie wisten we dan altijd weer een oplossing te vinden. (Ja, ik weet het, dan ben ik zeker "Howling Mad" Murdock.)

V.l.n.r.: Hannibal (de leider), B.A. (de chauffeur), Faceman (geen idee waarom) en Murdock (niets is te gek). Andere suggesties zijn welkom!

De mooiste anekdote wat mij betreft is wel de maaltijd voor Peter Rowan en zijn begeleidende band Red Wine. Met de medewerking van een van de lokale horecagelegenheden en de uitbater van Het Trefpunt konden de mannen laat op de avond in stijl genieten van een voortreffelijke maaltijd. Wat is het dan een mooi compliment als Peter Rowan zegt dat hij zo een verzorging in zijn hele carrière nog nooit heeft meegemaakt! Dat is geschiedenis schrijven!

Terug naar deze week. Voor dinsdagavond wordt er dus nog één keer een programma bij elkaar geplakt. En natuurlijk is elk muziekprogramma per definitie een overzicht uit de geschiedenis. Het is nu eenmaal onmogelijk om muziek te draaien die nog moet worden gemaakt. Maar met Countryland schrijven we toch wel op een heel bijzondere manier geschiedenis.

Luister op dinsdagavond tussen 7 en 9 uur naar A1 Mediagroep. Lees op de playlist mee wat er draait. Later luisteren kan zoals altijd via Uitzending gemist.

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 23 mei 2020


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.