BLOG: Familieband en goede buren

Al vaker heb ik laten blijken dat ik de family bands in de muziek altijd een warm hart toedraag. En in de bluegrass zijn die bands ruim vertegenwoordigd. Ik vind het prachtig om de vaak nog jonge kinderen samen met hun ouders muziek te zien maken. Niet zelden zie je dan de tieners een hoofdrol vervullen, met lead zang, prachtige harmony van broers en zussen en formidabel instrumentaal werk, terwijl een van de ouders op de tweede rij met een trotse uitstraling op de contrabas staat mee te tokkelen om het ritme aan te geven. The Tuttles, Trinity River Band, The Church Sisters, Snyder Family Band, The Petersens. Allemaal family bands die aan deze omschrijving voldoen. Deze week zetten we de spotlights op Lindley Creek, een band uit Missouri, bestaande uit vader, moeder, zoon en dochter, de Greer family.

Gisteren werd hun debuutalbum uitgebracht op het gerenommeerde Pinecastle label. Ik durf te stellen dat ze zich met Freedom, Love and the Open Road meteen tussen de grote bands in de bluegrass scharen. Eerder hebben we al twee singles van het album in Countryland laten horen. I Gotta Go en The Mockingbirds Voice maakten meteen indruk. Het album staat verder vol met prachtige nummers, waarvan we er vanavond nog twee zullen laten horen. Maar er is meer. Ik heb Katie, Jase, Kathie en John onlangs gesproken over hun muzikale reis door de afgelopen 10 tot 15 jaar en hoe dit jaar dat eerste album tot stand kwam. Het gesprek wordt vanavond in twee delen uitgezonden.

Dochter Katie is de lead zangeres van de band. In het eerste uur luisteren we naar Home To You, een schitterende ballad waarin Katie haar fantastische stem laat horen. Maar ook zoon Jase kan zich vocaal laten gelden. Hij zingt de lead op de derde single van het album, Right Back Where I Started, een meer up-tempo nummer dat in het tweede uur zal worden gedraaid. En dat ik bij de eerste keer beluisteren dacht dat het vader John was die zong werd door Jase gelukkig simpel verklaard met "Ik ben zijn zoon, dus ik klink wel een beetje als mijn vader". En daarmee werd mijn huid ook weer gered.

Oorspronkelijk maakte zoon Tate ook deel uit van de band, maar hij stichtte zijn eigen gezin en verliet de band omdat hij een andere carrière verkoos.

Het album Freedom, Love and the Open Road werd geproduceerd door Jim VanCleve en aan de muziek wordt bijgedragen door Rob Ickes, Jason Moore, Seth Taylor, Aaron Ramsey, Todd Phillips en Cia CherryHolmes.

Van familie band naar goede buren. Vorige maand heb ik een nummer van Marty Stuart gedraaid en Timen en ik waren het toch wel eens dat we die naam veel te weinig langs zien komen op de Countryland playlists. Daarna is hij al weer een keer langsgekomen, maar ik beloofde er ook op terug te komen, waarbij ik er nog twee grootheden aan wil koppelen. Stuart is sinds 1997 getrouwd met country zangeres Connie Smith. Maar daarvoor was hij de echtgenoot van Cindy Cash, dochter van Johnny Cash.

Johnny Cash en June Carter woonden in het tweede huis naast Marty Stuart en zij hebben altijd een goede band gehad. Er stond dus nog één huis tussen dat van de Stuarts en de Cash's. Daar woonde niemand minder dan Roy Orbison. Het verhaal van Marty Stuart over de fruitboomgaard van Roy Orbison heeft op mij diepe indruk gemaakt en zie ik voortaan als de definitie van "goede buren". Beluister het maar in de introductie van Marty Stuart van het nummer Dark Bird.

Vanavond laat ik deze drie buren ook langskomen. Marty Stuart zingt dan The Lonely Kind, van Roy Orbison horen we een prachtige versie van Crying in een duet met K.D. Lang en The Man in Black zingt over de Battle of Nashville. Verder breng ik nummers mee van Tony Rice en Dave Evans en voor de trainsong, mijn vaste onderdeel in het programma, heb ik nog een family band gevonden: Rigney Family Bluegrass.

Door het interview met Lindley Creek en de goede-buren-trilogie komt de Oude Doos een keer te vervallen. Maar dat maak ik volgende week weer goed, wanneer ik dan voor de drie platen uit het stof zal zorgen. Timen heeft de playlist aangevuld met namen als George Jones, Garth Brooks, Faron Young en Alan Jackson en ik zie op zijn lijstje ook een familie staan. Ik ben benieuwd!

Ab heeft de volgende aflevering van het muzikale levensverhaal van Emmylou Harris weer verzorgd. We blijven nog even bij het album Bluebird, waar vorige week ook al een nummer van was te horen, en luisteren naar het gehoorstrelende Lonely Street.

Het wordt weer een bijzondere uitzending. Schenk zo tegen 21:00 uur een lekker verkoelend drankje in, stem af op de radiozender van A1 Mediagroep en ga er even goed voor zitten. Staan met deze warmte de ramen en deuren open? Dan hoop ik dat u ook goede buren heeft, want met deze mooie muziek zal het volume zeker wat omhoog worden gedraaid! Meekijken op de playlist maakt het allemaal nog leuker. Op Uitzending gemist is het later allemaal terug te vinden. Luister dus gerust wanneer het uitkomt!

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 8 augustus 2020


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.