Countryland Agenda

Heeft u zelf nog agenda items die missen in onze agenda,
mail deze naar agenda@countryland.nl

Apr
15
Wed
Savannah
Apr 15 @ 20:00

Kijk voor meer informatie over alle optredes van savannah op : https://www.savannah.nl/agenda.html

 
Apr
19
Sun
Leon van der Meer @ Remigiyskerk
Apr 19 @ 16:30Apr
25
Sat
gecanceld Tim Grimm @ Ericakerk
Apr 25 @ 18:00 – 22:30Tim Grimm zijn website: Tim Grimm

Sinds begin van dit millennium bouwt Tim Grimm aan een oeuvre dat inmiddels gerekend mag worden tot het beste en meest consistente dat de hedendaagse Folk en Americana te bieden heeft. Louter sterke albums levert Grimm af met als hoogtepunten voor mij tot nu toe “Farm Songs” (2009) en “The Turning Point” (2013). Zijn nieuwe album “A Stranger in This Time” past ook in dit rijtje.

Zowel kleine als grote thema’s worden door Grimm altijd op passende wijze behandeld. Of het nu huiselijke scènes zijn of songs over het leven in Indiana waar Tim vandaan komt, ze worden met oprechte liefde zo tastbaar gemaakt dat je bij het beluisteren heimwee krijgt naar plekken waar je nog nooit geweest bent. Je hoeft je ogen maar te sluiten om je daadwerkelijk tussen de  amberkleurig golvende graanvelden van de “ Hoosier State” te wanen.

Maar ook de dramatiek van Anne Frank (“Anne in Amsterdam”) werd op zijn vorige album op integere, sobere en ontroerende wijze verwoord.

En nu is er dan “ A Stranger in This Time”, uitgebracht onder de naam “Tim Grimm and the Family Band”. Behalve door Tim zelf, is het album namelijk volgespeeld en gezongen door echtgenote Jan Lucas en zoons Connor en Jackson. Ook gastmuzikanten Hannah Linn op percussie en Diederik van Wassenaer op fiddle mogen we inmiddels tot de Grimm family rekenen.

De sfeer en thematiek op dit nieuwste album is hier en daar meer verbeten dan we gewend zijn. Dit is geheel te wijten aan de extreem harde toon en het uiteindelijke resultaat van de afgelopen Amerikaanse verkiezingscampagne. In de aanloop daar naartoe staken De Grimms niet onder stoelen of banken waar hun sympathie ligt,  “Feel the Bern” was het motto.

Dat het helaas anders is afgelopen en dat het land nu geleid wordt door iemand die in alle opzichten het tegendeel is van het fatsoen, de oprechtheid, de sociale bewogenheid en de medemenselijkheid die de Grimms voorstaan kwam als een enorme schok. “We woke up this mornin’ on the wrong side of fate” klinkt het op dit album, waarmee het gevoel van vele miljoenen mensen na de verkiezingen wordt verwoord, “what the hell went wrong”.

Meteen al in de eerste song “These Rollin’ Hills” wordt de toon gezet. Met Tim’s warme stemgeluid begint het nog heel vertrouwd in het idyllische  land waar hij opgroeide, maar reeds na enkele coupletten wordt hier een donkere schaduw overheen geworpen:

 I know the seasons change
 But this one I’ve come to fear
 Songs of joy turned to silence
 And hope turned into fear
 Winter will be hard this yearIn “Gonna Be Great”, samen met zoon Jackson Grimm geschreven, gaat hij nog een stap verder. Met een donker stemgeluid dat doet denken aan Leonard Cohen zingt Grimm minder in metaforen en meer recht voor zijn raap:

He kept telling us all
We were gonna be great
But the lies in his mouth
Were twisted with hate

Het behoeft uiteraard geen enkele uitleg over welke “He” het hier gaat. Waarschijnlijk de donkerste song van dit album, zowel tekstueel als compositorisch.

De volgende song “So Strong” zit muzikaal veel traditioneler in elkaar en is een love song vol beeldspraken. Na de sombere beelden die de eerste songs oproepen is er altiijd weer de liefde die troost biedt en sterker is dan het kwaad.

“ Thirteen Years” is een schoolvoorbeeld van een storytelling song. Een in 1947 door de bliksem gevelde boom levert vele decennia later het hout voor een nieuwe gitaar voor Tim. Wat zich daartussen afspeelt laat zich beluisteren als het script van een kleine speelfilm. Een masterclass in het singer-songwriterschap in krap 5 minuten.

De in de volgende song opgevoerde “Black Snake” staat voor een omstreden oliepijplijn en beschrijft de desastreuze gevolgen daarvan voor het milieu. De thematiek is in het Amerika anno 2017 actueler dan ooit en lijkt inmiddels slechts het topje van de ijsberg te beschrijven.

De wereld die door de Black Snake vernietigd dreigt te worden, wordt in “Finding Home” tastbaar gemaakt door hem te vertalen naar een ieders persoonlijke universum, “Home”.

It’s not just a building or a roof over your head…
…It’s a feeling, a knowing, believing that you belong

Hoe hard en meedogenloos de wereld momenteel ook in elkaar lijkt te zitten, als we hem weer terug kunnen brengen tot ons eigen micro niveau dan komt het goed.

Die lijn wordt verder doorgetrokken in “Hard Road” waarin Tim zijn liefde voor en leven met zijn vrouw Jan Lucas lijkt samen te vatten.

Het prachtige “ The Hungry Grass” is al enkele jaren geleden geschreven. Tijdens een aantal trips door Ierland ontstaan, geïnspireerd door de verhalen die Tim in het Heritage Center in Skibbereen hoorde over de grote Ierse hongersnood medio 19e eeuw waarbij de bevolking ernstig gedecimeerd werd. Een historisch thema dat echter zonder al te veel moeite vertaald kan worden naar de huidige situatie in een aantal Afrikaanse landen.

“Darlin’ Cory” is een door Jackson Grimm gearrangeerde traditional waarin de Grimms eens te meer bewijzen ook traditionelere muziekstijlen als bluegrass volledig te beheersen.

In “Over the Waves” lijken de Grimms ons te willen verzekeren dat het goede definitief zal zegevieren over het kwaad uit de eerste songs.
Hierna kunnen we ons in “Over Hill and Dale” zachtjes en gerust in slaap laten wiegen want “Darkness fades to light”. De cirkel is rond.

(Bron: https://robsmusic.nl/tim-grimm-and-the-family-band-a-stranger-this-time/)Apr
30
Thu
Savannah
Apr 30 @ 20:00

Kijk voor meer informatie over alle optredes van savannah op : https://www.savannah.nl/agenda.html

 
May
1
Fri
Savannah
May 1 @ 20:00

Kijk voor meer informatie over alle optredes van savannah op : https://www.savannah.nl/agenda.html

 
May
2
Sat
gecanceld Robert Earl Reynolds @ Countryland Sessions @ Het Rebellenhonk
May 2 @ 19:00 – 22:00

<script async src=”https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js”></script>
<ins class=”adsbygoogle” style=”display: block; text-align: center;” data-ad-layout=”in-article” data-ad-format=”fluid” data-ad-client=”ca-pub-9989509991447122″ data-ad-slot=”3923539503″></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

May
3
Sun
Folksessie @ De Graag van Gelre
May 3 @ 14:00 – 17:00

Een folksessie is een informeel samenspel van muzikanten, zangers en zangeressen. Iedereen die een instrument bespeelt of zingt kan meedoen. Deelnemers zitten in een kring rondom de ‘stamtafel en zetten om beurten een lied in. Eenvoudig of moeilijker, alleen of samen, alles is in principe mogelijk. Ook is het leuk om naar elkaar te luisteren. Alles mag, niks moet tijdens deze mooie folkmiddagen.

 ‘Folk’ wordt bij deze sessies muzikaal vertaald in de breedste zin van het woord. Dus zowel folkmuziek uit Ierland als uit bijvoorbeeld Amerika, Afghanistan, Syrië of Frankrijk kan aan bod komen. Plezier in muziek staat voorop!May
14
Thu
‘Back to the country’ Theatertour part 9 Met Dick van Altena & Savannah @ Atlas Theater
May 14 @ 20:00

<script async src=”https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js”></script>
<ins class=”adsbygoogle” style=”display: block; text-align: center;” data-ad-layout=”in-article” data-ad-format=”fluid” data-ad-client=”ca-pub-9989509991447122″ data-ad-slot=”3923539503″></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

May
15
Fri
Savannah
May 15 @ 20:00

Kijk voor meer informatie over alle optredes van savannah op : https://www.savannah.nl/agenda.html

 
May
22
Fri
Woodgrass @ Theraterschuur
May 22 @ 12:00 – May 25 @ 03:45
Woodgrass
Woodgrass is een driedaagse picking party in Leermens (provincie Groningen) op het gebied van bluegrass-  en oldtimemuziek. Iedereen is welkom op vrijdag 22 mei tot en met zondag 24 mei. Zet je tentje, caravan of kampeerwagen neer op het terrein achter de Theaterschuur en je kunt genieten van een lekker weekend vrij jammen, kletsen, chillen. Op zaterdag vinden er 1 of 2 optredens plaats. In ieder geval komt King Springs Road uit Amerika optreden.


Hoe werkt het?
Je bent welkom vanaf vrijdag 22 mei om 12.00 en het is de bedoeling dat het terrein zondagavond weer leeg is. De voorzieningen zijn goed maar beperkt, geschikt voor maximaal 150 personen.
Derhalve is opgave verplicht, de entree bedraagt slechts 15 euro per persoon, ongeacht de duur van je aanwezigheid. Hiervoor krijg je een plek om te kamperen en kun je gebruik maken van het sanitair. Daarnaast worden de optredende bands voor een gedeelte hieruit betaald.  Drankjes zijn te koop aan de bar. Let Op: Opgave vooraf is verplicht!
Je geeft je op door een e-mail te sturen naar woodgrass2020@gmail.com. Na aanmelding ontvang je een reserveringsnummer, 2 weken voorafgaand aan de kampeerpicking ontvang je verdere gegevens, waaronder de adresgegevens,
Wie slim is, zorgt zelf voor een goedgevulde box met wat eten.  Drank is aan de bar verkrijgbaar, zo genereren we wat geld om de kosten te dekken. Leermens is niet echt een plek omgeven van restaurants. Wees daarom creatief en zelfredzaam. Edoch is er wel een eetboerderij en een visrestaurant op loopafstand .


Comments are closed.