Artiest van het jaar 2020

Emmylou Harris

Week 01

Zoals u inmiddels weet is de jaarartiest van 2020 niemand minder dan Emmylou Harris. We gaan u een jaar lang een beetje chronologisch het levensverhaal vertellen van deze zangeres met die schitterende stem en we zullen uiteraard iedere week een nummer van haar laten horen.
Emmylou Harris werd geboren op 2 april 1947 in de plaats Birmingham in Alabama en bracht haar jeugd voornamelijk door in North Carolina en in Virginia. Ze was de dochter van een militaire familie, haar vader was zijn leven lang een officier bij de Marine Corps.

Na haar high school jaren volgde Emmylou Harris de opleiding muziek, theater en dans aan de universiteit van North Carolina in Greensboro. Tijdens die studie leerde ze op de gitaar de nummers spelen van Pete Seeger, Bob Dylan en Joan Baez. Het live spelen van muziek bleek zo leuk en kon ze dermate goed dat ze de studie niet afmaakte en naar New York vertrok om daar in het populaire folk circuit in Greenwich Village te gaan spelen.

Daar leerde ze de songwriter Tom Slocum kennen waarmee ze in 1969 trouwde. En samen met hem nam ze haar eerste album op getiteld Gliding Bird. Op dat album, dat verscheen in 1969, staan voornamelijk folknummers en het is het enige album waarop ze de helft van de liedjes zelf heeft geschreven.
Het opvallende van dat album is ook dat haar voornaam destijds nog als twee aparte namen werd geschreven, dus Emmy en Lou.
We horen nog niet de countrysnik in haar stem waar ze later zo bekend door is geworden, maar overduidelijk de invloeden van zangeressen als Joni Mitchell en Joan Baez, de hele grote namen van die tijd. Kort na de release van het album Gliding Bird scheidde Emmylou Harris alweer van die Tom Slocum en keerde ze met haar jonge babydochter terug naar haar ouders die destijds in Clarksville woonden in de staat Maryland, vlakbij Washington DC.

Week 02

We begonnen het verhaal van onze jaarartiest met haar album Gliding Bird. Dit debuutalbum uit 1969 bracht Emmylou Harris niet veel verder.
Haar live optredens waren zonder meer goed, maar het album werd zeker geen succes en verkocht slecht. Na haar scheiding van de producer Tom Slocum keerde ze met haar jonge dochter terug naar haar ouders in Clarksville, Maryland, vlakbij Wahington DC. Daar startte ze een muzikale samenwerking met het duo Gerry Mule en Tom Guidera waar ze regelmatig mee optrad in lokale clubs en café’s. Tijdens een optreden in 1971 in Washington DC werd ze opgemerkt door leden van de country-rock groep The Flying Burrito Brothers.

Een van hen was Chris Hillman, voormalig lid van de Byrds en de man die The Flying Burrito Brothers had opgericht. Hij overwoog eerst om Emmylou Harris te vragen om bij The Flying Burrito Brothers te komen zingen, maar koos ervoor om Emmylou Harris aan te bevelen bij Gram Parsons.
Die zocht namelijk nog een goede vrouwenstem voor zijn eerste solo-album. En zo verscheen Emmylou Harris in het najaar van 1972 in de studio bij Gram Parsons voor de opnames van zijn debuutalbum GP, wat in januari 1973 uitkwam.

Na de release van het album GP volgde een lange tournee met The Fallen Angels, de band van Gram Parsons. Omdat de samenwerking met Gram Parsons voor Emmylou Harris de springplank zou worden naar haar succes, doen we nu een nummer van dat debuutalbum van Gram Parsons uit 1973. De samenzang in dit duet laat voor het eerst de countrystem horen waarmee Emmylou Harris zo beroemd is geworden.

Week 03

Vorige week vertelden we hoe onze jaarartiest Emmylou Harris de samenwerking begon met Gram Parsons en hoe die samenwerking ervoor heeft gezorgd dat de wereld kennis kon maken met de schitterende stem van Emmylou Harris. Na het succesvolle solodebuut van Gram Parsons met het album GP in 1973 toerde Emmylou Harris samen met de band van Parsons,
The Fallen Angels. Van die tournee is pas jaren later, in 1982, een mooi live album verschenen.
Na die toer in de zomer van 1973 begonnen ze samen met de opnames voor het volgende album dat de titel Grievous Angel zou krijgen. Maar toen sloeg het noodlot toe. Op 19 september 1973, kort nadat de opnames waren afgerond, en nog voordat het album zou verschijnen, overleed Gram Parsons als gevolg van een overdosis drugs en drank. Het album zou uiteindelijk postuum verschijnen in januari 1974.

Emmylou Harris had op het album Grievous Angel wederom een zeer prominente rol. Het album zou oorspronkelijk verschijnen onder de naam Gram Parsons with Emmylou Harris.
Maar de weduwe van Gram Parsons verbood dat waardoor alleen de naam van Gram Parsons op de hoes verscheen. Niet alle opnames uit 1973 verschenen uiteindelijk op Grievous Angel. Drie nummers die Gram Parsons en Emmylou Harris toen samen hebben opgenomen verschenen pas in 1976 op het compilatie album Sleepless Nightsmet niet eerder uitgebrachte nummers van Gram Parsons.
En naar een van die drie nummers gaan we nu luisteren. Het is een van de mooiste duetten die Gram Parsons en Emmylou Harris in 1973 hebben opgenomen en het is een cover van de broers Charlie en Ira Louvin, beter bekend als The Louvin Brothers.

Week 04

Na het plotselinge overlijden van haar muzikale partner Gram Parsons in 1973 stond Emmylou Harris er alleen voor. Haar bijdrage aan de twee solo albums van Gram Parsons waren dermate indrukwekkend dat producer Brian Ahern (bekend van het werken met Johnny Cash, Roy Orbison en Willie Nelson) haar naar het label Reprise Records haalde om haar volgende solo album te maken. Dat album Pieces of the Sky was haar debuut op een groot platenlabel en het verscheen in february 1975.
Dit album betekende voor Emmylou Harris haar grote doorbraak als solo-artieste en was een van de duurste country albums die destijds zijn geproduceerd. Op het album staan vooral covers, o.a. van The Beatles, Merle Haggard en The Everly Brothers. De enige voorwaarde die Reprise Records stelde aan het produceren van haar album was dat Emmylou Harris een goeie band zou meenemen. En dat deed ze.

Op de plaat spelen o.a. leden mee van de begeleidingsband van Elvis Presley, waaronder pianist Glen Hardin en meestergitarist James Burton. De tour die volgde werd ook een beetje om de tour van Elvis Presley gepland, zodat de muzikanten in beide bands konden spelen. Het album Pieces of the Sky werd uiteindelijk een heel gevarieerd album, waar country, singer-songwriter en gospel samen komen.
Voor vanavond hebben we gekozen voor de eerste hit notering die Emmylou Harris behaalde als solo-artieste, want het reikte in juni 1975 tot nummer 4 in de Billboard Country hitlijst.  If I Could Only Win Your Love.

Week 05

We blijven deze week nog even bij dat schitterende en voor Emmylou Harris zeer belangrijke album Pieces of the Sky uit 1975. Emmylou Harris zal nooit bekend worden als schrijver van goede country songs, slechts zeer incidenteel verschijnt er een zelf geschreven nummer op de plaat. Op haar albums kom je vooral covers tegen waar ze met haar schitterende, zeer herkenbare stem wel een hele eigen stijl aan meegeeft. Op Pieces of the Sky staat ook de cover Sleepless Nights, een nummer dat werd geschreven door een bekend songwriter duo, het echtpaar Felice en Boudleaux Bryant. Het waren de Everly Brothers die het nummer als eerste uitbrachten, en dat deden ze op hun album It’s Everly Time uit 1960 (met o.a. Chet Atkins op de gitaar)

Emmylou Harris was altijd zeer gecharmeerd van het nummer, dat ze ook als duet zong in haar tijd met Gram Parsons. Op de versie die we nu gaan horen zingt Emmylou zowel de leadzang als de tweede stem, volgens sommigen als eerbetoon aan de veel te jong overleden Gram Parsons. Later werd het nummer ook nog opgenomen door o.a. The Judds en Patty Loveless. Maar deze versie van Emmylou Harris blijft misschien wel de mooiste.

Emmylou Harris

Comments are closed.