Artiest van het jaar 2020

Emmylou Harris

Week 01

Zoals u inmiddels weet is de jaarartiest van 2020 niemand minder dan Emmylou Harris. We gaan u een jaar lang een beetje chronologisch het levensverhaal vertellen van deze zangeres met die schitterende stem en we zullen uiteraard iedere week een nummer van haar laten horen.

Emmylou Harris werd geboren op 2 april 1947 in de plaats Birmingham in Alabama en bracht haar jeugd voornamelijk door in North Carolina en in Virginia.
Ze was de dochter van een militaire familie, haar vader was zijn leven lang een officier bij de Marine Corps.

Na haar high school jaren volgde Emmylou Harris de opleiding muziek, theater en dans aan de universiteit van North Carolina in Greensboro. Tijdens die studie leerde ze op de gitaar de nummers spelen van Pete Seeger, Bob Dylan en Joan Baez. Het live spelen van muziek bleek zo leuk en kon ze dermate goed dat ze de studie niet afmaakte en naar New York vertrok om daar in het populaire folk circuit in Greenwich Village te gaan spelen.

Daar leerde ze de songwriter Tom Slocum kennen waarmee ze in 1969 trouwde. En samen met hem nam ze haar eerste album op getiteld Gliding Bird. Op dat album, dat verscheen in 1969, staan voornamelijk folknummers en het is het enige album waarop ze de helft van de liedjes zelf heeft geschreven.
Het opvallende van dat album is ook dat haar voornaam destijds nog als twee aparte namen werd geschreven, dus Emmy en Lou.
We horen nog niet de countrysnik in haar stem waar ze later zo bekend door is geworden, maar overduidelijk de invloeden van zangeressen als Joni Mitchell en Joan Baez, de hele grote namen van die tijd. Kort na de release van het album Gliding Bird scheidde Emmylou Harris alweer van die Tom Slocum en keerde ze met haar jonge babydochter terug naar haar ouders die destijds in Clarksville woonden in de staat Maryland, vlakbij Washington DC.

Week 02

We begonnen het verhaal van onze jaarartiest met haar album Gliding Bird. Dit debuutalbum uit 1969 bracht Emmylou Harris niet veel verder.
Haar live optredens waren zonder meer goed, maar het album werd zeker geen succes en verkocht slecht. Na haar scheiding van de producer Tom Slocum keerde ze met haar jonge dochter terug naar haar ouders in Clarksville, Maryland, vlakbij Wahington DC. Daar startte ze een muzikale samenwerking met het duo Gerry Mule en Tom Guidera waar ze regelmatig mee optrad in lokale clubs en café’s. Tijdens een optreden in 1971 in Washington DC werd ze opgemerkt door leden van de country-rock groep The Flying Burrito Brothers.

Een van hen was Chris Hillman, voormalig lid van de Byrds en de man die The Flying Burrito Brothers had opgericht. Hij overwoog eerst om Emmylou Harris te vragen om bij The Flying Burrito Brothers te komen zingen, maar koos ervoor om Emmylou Harris aan te bevelen bij Gram Parsons.
Die zocht namelijk nog een goede vrouwenstem voor zijn eerste solo-album. En zo verscheen Emmylou Harris in het najaar van 1972 in de studio bij Gram Parsons voor de opnames van zijn debuutalbum GP, wat in januari 1973 uitkwam.

Na de release van het album GP volgde een lange tournee met The Fallen Angels, de band van Gram Parsons. Omdat de samenwerking met Gram Parsons voor Emmylou Harris de springplank zou worden naar haar succes, doen we nu een nummer van dat debuutalbum van Gram Parsons uit 1973. De samenzang in dit duet laat voor het eerst de countrystem horen waarmee Emmylou Harris zo beroemd is geworden.

Week 03

Vorige week vertelden we hoe onze jaarartiest Emmylou Harris de samenwerking begon met Gram Parsons en hoe die samenwerking ervoor heeft gezorgd dat de wereld kennis kon maken met de schitterende stem van Emmylou Harris. Na het succesvolle solodebuut van Gram Parsons met het album GP in 1973 toerde Emmylou Harris samen met de band van Parsons,
The Fallen Angels. Van die tournee is pas jaren later, in 1982, een mooi live album verschenen.
Na die toer in de zomer van 1973 begonnen ze samen met de opnames voor het volgende album dat de titel Grievous Angel zou krijgen. Maar toen sloeg het noodlot toe. Op 19 september 1973, kort nadat de opnames waren afgerond, en nog voordat het album zou verschijnen, overleed Gram Parsons als gevolg van een overdosis drugs en drank. Het album zou uiteindelijk postuum verschijnen in januari 1974.

Emmylou Harris had op het album Grievous Angel wederom een zeer prominente rol. Het album zou oorspronkelijk verschijnen onder de naam Gram Parsons with Emmylou Harris.
Maar de weduwe van Gram Parsons verbood dat waardoor alleen de naam van Gram Parsons op de hoes verscheen. Niet alle opnames uit 1973 verschenen uiteindelijk op Grievous Angel. Drie nummers die Gram Parsons en Emmylou Harris toen samen hebben opgenomen verschenen pas in 1976 op het compilatie album Sleepless Nightsmet niet eerder uitgebrachte nummers van Gram Parsons.
En naar een van die drie nummers gaan we nu luisteren. Het is een van de mooiste duetten die Gram Parsons en Emmylou Harris in 1973 hebben opgenomen en het is een cover van de broers Charlie en Ira Louvin, beter bekend als The Louvin Brothers.

Week 04

Na het plotselinge overlijden van haar muzikale partner Gram Parsons in 1973 stond Emmylou Harris er alleen voor. Haar bijdrage aan de twee solo albums van Gram Parsons waren dermate indrukwekkend dat producer Brian Ahern (bekend van het werken met Johnny Cash, Roy Orbison en Willie Nelson) haar naar het label Reprise Records haalde om haar volgende solo album te maken. Dat album Pieces of the Sky was haar debuut op een groot platenlabel en het verscheen in february 1975.
Dit album betekende voor Emmylou Harris haar grote doorbraak als solo-artieste en was een van de duurste country albums die destijds zijn geproduceerd. Op het album staan vooral covers, o.a. van The Beatles, Merle Haggard en The Everly Brothers. De enige voorwaarde die Reprise Records stelde aan het produceren van haar album was dat Emmylou Harris een goeie band zou meenemen. En dat deed ze.

Op de plaat spelen o.a. leden mee van de begeleidingsband van Elvis Presley, waaronder pianist Glen Hardin en meestergitarist James Burton. De tour die volgde werd ook een beetje om de tour van Elvis Presley gepland, zodat de muzikanten in beide bands konden spelen. Het album Pieces of the Sky werd uiteindelijk een heel gevarieerd album, waar country, singer-songwriter en gospel samen komen.
Voor vanavond hebben we gekozen voor de eerste hit notering die Emmylou Harris behaalde als solo-artieste, want het reikte in juni 1975 tot nummer 4 in de Billboard Country hitlijst.  If I Could Only Win Your Love.

Week 05

We blijven deze week nog even bij dat schitterende en voor Emmylou Harris zeer belangrijke album Pieces of the Sky uit 1975. Emmylou Harris zal nooit bekend worden als schrijver van goede country songs, slechts zeer incidenteel verschijnt er een zelf geschreven nummer op de plaat. Op haar albums kom je vooral covers tegen waar ze met haar schitterende, zeer herkenbare stem wel een hele eigen stijl aan meegeeft. Op Pieces of the Sky staat ook de cover Sleepless Nights, een nummer dat werd geschreven door een bekend songwriter duo, het echtpaar Felice en Boudleaux Bryant. Het waren de Everly Brothers die het nummer als eerste uitbrachten, en dat deden ze op hun album It’s Everly Time uit 1960 (met o.a. Chet Atkins op de gitaar)

Emmylou Harris was altijd zeer gecharmeerd van het nummer, dat ze ook als duet zong in haar tijd met Gram Parsons. Op de versie die we nu gaan horen zingt Emmylou zowel de leadzang als de tweede stem, volgens sommigen als eerbetoon aan de veel te jong overleden Gram Parsons. Later werd het nummer ook nog opgenomen door o.a. The Judds en Patty Loveless. Maar deze versie van Emmylou Harris blijft misschien wel de mooiste.

Week 06

Na het grote succes van het album Pieces Of The Sky in 1975 nam Emmylou Harris met haar Hot Band direct een nieuw album op. En zo verscheen nog datzelfde jaar, dus eind 1975, het album Elite Hotel. Dit sterke album bevestigde direct dat de positieve reacties op de voorganger Pieces Of The Sky niet ongegrond waren.
In die tijd bestonden country albums meestal uit één of hooguit twee goede singles, aangevuld met veel minder sterke nummers. Met Elite Hotel bewees Emmylou Harris dat het ook anders kon. Haar nieuwe album sloot aan op de meer op het grote publiek georienteerde rock-albums uit die tijd, met naast een paar goede singles ook een groot aantal andere sterke nummers die niet onder deden voor de liedjes die wel de hitparade haalden.
Het werd daardoor een album dat een handreiking deed naar het grote publiek dat normaal weinig affiniteit had met countrymuziek. Zo stonden er nummers op de plaat die als eerste een mix vertoonden van country en pop-invloeden. En dat miste zijn uitwerking niet. Elite Hotel werd een daverend succes bij het grote publiek en leverde Emmylou Harris in 1976 haar eerste Grammy Award op voor de Best Country Vocal Performance, Female. Dat was de eerste Grammy Award van de in totaal 14 die ze er tot nu toe heeft gewonnen.

Week 07

We blijven met onze jaarartiest deze week nog even bij dat schitterende album Elite Hotel uit 1975. Vorige week vertelden we al dat de nummers op dit album een verzameling was van diverse muziekstijlen waarmee Emmylou Harris een brug sloeg tussen de popmuziek en de countrymuziek. Maar Emmylou Harris was ook groot liefhebber van gospel nummers. En zo verscheen er op Elite Hotel ook een cover van het nummer Satan’s Jewel Crown, een nummer geschreven door Edgar Eden. De eerste en misschien wel meest bekende versie van dit nummer is die van The Louvin Brothers die het nummer opnamen voor hun album Satan Is Real uit 1959. Dat Emmylou Harris groot fan is van The Louvin Brothers is duidelijk, want op veel van haar albums kom je nummers tegen van The Louvin Brothers.

Emmylou Harris wist ook deze keer weer een paar grote namen te strikken om met haar mee te spelen en te zingen. We horen namelijk niemand minder dan John Starling op zang en gitaar en Mike Auldridge op de dobro, die we allebei uiteraard kennen van de beroemde Bluegrass band The Seldom Scene.  En samen met zangeres Fayssoux Starling (de vrouw van John Starling) maken ze van Satan’s Jewel Crown een schitterende gospel, waarvoor we eigenlijk allemaal even stil moeten zijn.

Week 08

Week 09

We zijn met ons verhaal over onze jaarartiest Emmylou Harris aanbeland bij haar album Luxury Liner uit december 1976. Deze opvolger van het zeer succesvolle album Elite Hotel bleek wederom een enorme hit want het werd voor Emmylou Harris haar tweede opeenvolgende nummer 1 country album in de bekende Billboard Hitlijsten. Het enige verschil is dat op het album Luxury Liner geen nummer 1 hits stonden.

De hoogste notering kreeg het nummer You Never Can Tell / C’est La Vie. Deze cover van Chuck Berry behaalde in 1977 de 6e plaats in de country hitlijst. Het album Luxury Liner zal vooral bekend worden vanwege de eerste cover van het nummer Pancho and Lefty van Townes van Zandt. Nadien werd dit nummer nog vele malen gecovered door vele andere artiesten en werd daarmee het bekendste nummer van Townes van Zandt. Maar, omdat we dit nummer al vaker hebben laten horen bij Countryland, kiezen we vanavond voor een ander nummer.

Op Luxury Liner staat namelijk ook een nummer dat Emmylou Harris zelf heeft geschreven, samen met Rodney Crowell. En omdat eigen composities zeker in het begin van haar carrière erg schaars waren, kiezen we vanavond voor dit zelf geschreven nummer en dat heet: Tulsa Queen.

Week 10

We zijn weer aangekomen bij onze jaarartiest Emmylou Harris. Het nummer Making Believe is een liedje dat in 1955 werd geschreven door Jimmy Work. Het zou voor deze in Akron, Ohio geboren countrymuzikant en liedjesschrijver zijn allerbekendste nummer worden. Alleen was het niet Jimmy Work maar Kitty Wells die met Making Believe in datzelfde jaar 1955 een enorme hit scoorde. Het nummer staat op vele lijstjes met allerbeste country songs en het is in de loop der jaren door vele bekende artiesten gecovered.

Kitty Wells - Bron: Wikipedia

Denk aan Merle Haggard, Johnny Cash, Bob Dylan, Don Gibson, Roy Acuff en dus ook door Emmylou Harris die het in 1976 uitbracht op haar album Luxury Liner. Op die versie die we zo gaan draaien, zingt Herb Pedersen de harmony vocals en horen we verder Ricky Skaggs op de fiddle en Mike Auldridge op de dobro. Ook heb ik gelezen dat dit nummer is gecovered door de punk-rockgroep Social Distortion en door de metalband Volbeat. Nou, naar die versies heb ik maar niet geluisterd, wij luisteren veel liever naar Emmylou Harris met Making Believe.

 

Week 11

In april 1978 verscheen The Last Waltz, een 3LP album waarop het afscheidsconcert is vastgelegd van The Band. Dit afscheidsconcert van deze bekende Southern Country-Rockgroep vond plaats op Thanksgiving Day, 25 november 1976 in The Winterland Arena in San Francisco. Emmylou Harris speelde niet mee tijdens dat concert maar kreeg op de laatste plaatkant (getiteld The Last Waltz Suite) alsnog een plekje met het nummer Evangeline. Deze samenwerking met de mannen van The Bandleidde ook tot het meespelen van een aantal leden van The Band op het album Quarter Moon In A Ten Cent Town, het album dat Emmylou Harris uitbracht in januari 1978.

Op het door Rodney Crowell geschreven nummer Leaving Louisana In The Broad Daylight horen we twee leden van The Bandmeespelen: Garth Hudson op de accordion en Rick Danko op fiddle en zang. Op de credits staat niet wie de basgitaar speelt, maar als groot liefhebber van The Band durf ik te stellen dat het Rick Danko is die ook de baspartij speelt. Over een paar weken komen we nogmaals terug op de samenwerking van Emmylou Harris met The Band.

Week 12

Op het sterke album Quarter Moon In A Ten Cent Town dat Emmylou Harris uitbracht in 1978 staat de schitterende cover Green Rolling Hills. Dit nummer werd geschreven door de in Cleveland, Ohio geboren Utah Phillips. Deze Utah Phillips was een een bekende folkzanger en dichter, maar kreeg misschien wel de meeste bekendheid als vakbondsman en actief voorvechter voor de rechten van de arbeiders in Amerika. Dat ging zo ver, dat hij zich in 1968 verkiesbaar stelde voor een plek in de Senaat en in 1976 zelfs meedeed in de race voor het presidentschap van de Verenigde Staten. In beide gevallen overigens zonder succes.

Zijn liedjes werden vooral in het folk circuit veel gespeeld en Green Rolling Hills werd daar opgepikt door Emmylou Harris. Ze zingt het nummer samen met Fayssoux Starling, waarbij de dames om de beurt een couplet zingen. Hun samenzang in de refreinen is werkelijk schitterend, net als het gitaarspel van James Burton. Ook horen we op viool de man die zo’n beetje alle instrumenten kan bespelen waar snaren op zitten, namelijk Ricky Scaggs.

Utah Phillips - bron: 30days30songs.com

Week 13

Beneath Still Waters is een nummer dat in 1967 is geschreven door de countryartiest en songwriter Dallas Frazier. Vreemd genoeg heeft hij het niet zelf uitgebracht, maar was het George Jones die het als eerste opnam voor zijn album My Country in 1968. In 1970 had de Australische countryzangeres Diana Trask er nog een bescheiden hitje mee, maar daarna raakte het nummer in de vergetelheid. Totdat Emmylou Harris het nummer uitbracht op haar album Blue Kentucky Girl uit 1979.

Gedragen door haar geweldige band werd het waarschijnlijk de mooiste versie van Beneath Still Waters die ooit is opgenomen. Het werd in ieder geval de meest succesvolle, want Emmylou Harris scoorde er zelfs haar vierde nummer 1 hit mee. Het succes van de platen van Emmylou Harris in het midden en eind van de jaren ’70 werd echt niet alleen veroorzaakt door haar geweldige stem.
Muzikanten als Ricky Skaggs, James Burton, Rodney Crowell en Hank Devito staan altijd garant voor een perfecte muzikale omlijsting. Als dan ook nog Fayssoux Starling de tweede stem verzorgt, dan is het succes verzekerd, zoals te horen is op Beneath Still Waters.

Week 14

Onze jaarartiest Emmylou Harris bracht in 1980 haar zevende album uit, met de titel Roses In The Snow. Op dit album maakte Emmylou Harris een uitstapje naar een meer Bluegrass getint geluid, zoals je kunt horen op nummers van o.a. The Carter Family, Flatt and Scruggs en The Louvin Brothers. Ook staan er op dit album enkele traditionals, dus liedjes waarvan onbekend is wie de nummers hebben geschreven. Een van die traditionals was meteen de eerste single van dit album, namelijk het nummer Wayfaring Stranger. Dit is voor zover bekend een van de oudste nummers die Emmylou Harris ooit heeft uitgebracht. Volgens de deskundigen werd de tekst van dit nummer voor het eerst op schrift gepubliceerd in 1858. De tekst zou zelfs zijn afgeleid van een Duitse hymne uit 1816.  Tijdens en kort na de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) was dit liedje enige tijd beter bekend onder de titel Libby Prison Hymn. Dit kwam omdat een stervende soldaat de tekst in de muur had gekrast van zijn cel in Libby Prison in Richmond, Viginia.

De bekendste uitvoering van Wayfaring Stranger is zonder twijfel van de zanger, acteur en programmamaker Burl Ives die het nummer in 1944 heeft uitgebracht.

Op de versie van Emmylou Harris die we nu gaan horen doet wederom een aantal grote namen mee. We horen Albert Lee op mandoline, Ricky Scaggs op fiddle, Jerry Douglas op de dobro en Tony Rice op de gitaar. Hier is Emmylou Harris met Wayfaring Stranger.

Emmylou Harris

Comments are closed.