BLOG: Herinneringen aan de studietijd

Het is al weer half augustus. Voor veel mensen zal de vakantie er weer op zitten. Ook ik ben deze week weer aan het werk gegaan, al is de vakantierust nog volop aanwezig. Ik verzorg trainingen in het bedrijfsleven en de agenda begint pas in september weer vol te lopen. Tot die tijd hou ik mij bezig met klusjes op onze eigen opleidingslocatie, zodat alles weer klaar is wanneer de drukte in september losbarst.

Ook onderwijsland wordt langzaamaan weer wakker. Mijn jongste zoon gaat beginnen met een studie in mijn geboorteplaats, Leiden. Afgelopen week heeft hij de introductieweek gehad. En wat een belevenis is dat!

Zelf studeerde ik in Amsterdam, destijds mijn woonplaats. En hoewel ik een prima studententijd heb gehad heeft het mij niets extra gebracht. Ik deed wat ik moest doen voor mijn studie, maar nam niet deel aan allerlei nevenactiviteiten. Van een studentenleven was bij mij geen sprake.

Maar na wat ik afgelopen week zo'n beetje via de social media heb kunnen volgen krijg ik gewoon zin om in Leiden te gaan studeren. Wat een fantastische stad is dat toch en wat wordt er door de Universiteit en de Hoge School ontzettend veel gedaan. Elke dag zat ik afgelopen week met verbazing en met plezier te kijken naar wat er allemaal werd georganiseerd voor enkele duizenden nieuwe eerstejaars studenten. En het plezier spat van de foto's en video's af!

Een stuk van onze muzikale roots ligt in het centrum van Leiden. In de Haarlemmerstraat had je vroeger de platenzaak van Gé Hofenk (spreek uit: Gé Hovink). Onze vader heeft daar een poosje gewerkt, in zijn jonge jaren. De in Leiden geboren Zangeres Zonder Naam (later kwam ik er overigens achter dat ze wel degelijk een naam had) signeerde daar wel eens platen in die tijd. Maar mede bepalend voor onze muzikale ontwikkeling was het feit dat er in de platenkast van onze vader menig LP stond met het stickertje van Gé Hofenk ergens op de hoes. En ik vraag mij toch af of al die platen er ook zouden hebben gestaan wanneer de platenzaak geen rol had gespeeld in het leven van ons pa. En dan rest de vraag of country muziek bij ons op de radar zou zijn verschenen. Dus een oprecht dank aan Gé Hofenk. (En, oké, ook Mary Servaes bedankt, al was haar rol hierin verder van geen enkele betekenis).

Ja, Gé Hofenk was echt een fenomeen, zoals ook beschreven in deze WoNoBloG.

Op het moment dat deze BLOG op de Countryland site verschijnt ben ik weer in Leiden, om de jongste op te halen. Dat zal bij mij weer wat emoties losmaken. Want ik vind het fantastisch dat hij onze geboortestad ook gaat ontdekken. Dat hij een belangrijk hoofdstuk in zijn leven laat afspelen in het mooie Leiden. En dat brengt mij dan terug bij de muziek. De countrymuziek, de muziek van het leven. En dan is de school- en studietijd een uitermate bepalende periode in dat leven. A.P. Carter schreef het prachtige School House On The Hill, waarin de mooie herinneringen van de schooltijd worden bezongen. Herinneringen die je nooit vergeet.

Vanavond gaan we weer herinneringen ophalen. En nieuwe herinneringen maken. Twee uur Countryland staat weer borg voor genieten van bekende songs van vroeger en het leren kennen van nieuwe muziek. Wat dat betreft kan Countryland ook worden gezien als school. Want met de veelzijdigheid aan muziek en artiesten op onze playlist leer je altijd weer wat nieuws. Timen en Ronald zijn vanavond onze leermeesters. Luister met aandacht en geniet, tussen 8 en 10 uur bij Veluwe FM. Later luisteren kan bij andere stations of via Uitzending gemist.

En als je dan luistert en de gedachten dwalen terug in de tijd, denk dan ook eens aan je eigen school- en studietijd. Haal de mooie herinneringen naar boven. En dan bedenk je wellicht ook: wat was dat toch een mooie tijd!

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 17 augustus 2019

Bookmark the permalink.

Comments are closed.