BLOG: Blik op de IBMA Awards

Vorige week zijn de IBMA Awards voor 2019 uitgereikt. De International Bluegrass Music Association eert daarmee de topartiesten in de bluegrass muziek. Voor mij persoonlijk is het mooi om te zien dat artiesten die ik zelf heb gezien en gesproken het (nog steeds) maken op het hoogste podium en deze prijzen in de wacht slepen. Maar er is één artiest die ik er in de Blog van deze week uit wil lichten: dubbel IBMA Award winnaar Billy Strings.

Je kan niet iedereen kennen, zeg ik altijd. Maar dat Billy Strings niet eerder op mijn bluegrass radar is verschenen vind ik toch wel vreemd. De naam was voor mij tot afgelopen week onbekend, terwijl hij toch wel, ondanks zijn nog jonge leeftijd, behoorlijk naam heeft gemaakt. Bij de Award uitreiking vorige week sleepte hij twee prijzen in de wacht. Hij werd bekroond als New Artist Of The Year en als Guitar Player of the Year.

William Apostol, zoals zijn echte naam luidt, vierde afgelopen donderdag, 3 oktober, zijn 27e verjaardag. Hij is geboren in Lansing, Michigan. Zijn stiefvader, Terry Barber, was actief in de bluegrass scene in die staat, alhoewel hij nooit professioneel heeft gespeeld. Barber's liefde voor de bluegrass muziek was wel van grote invloed op Billy. Hij liet Billy op jonge leeftijd kennismaken met diverse grootheden in het genre. Billy's tante zag al snel zijn talent op diverse bluegrass instrumenten en gaf hem zijn bijnaam Billy Strings.

In 2017 werd Strings door Rolling Stone op de top tien lijst van New Country Artists To Know geplaatst. In 2016 werd hem door de IBMA de Momentum Award for Instrumentalist of the Year toegekend. Hij heeft in zijn nog jonge carrière het toneel gedeeld met artiesten als Dierks Bentley, Del McCoury en Sam Bush en hij heeft zijn opwachting gemaakt op vele bluegrass festivals. Begin dit jaar maakte hij een daverend debuut bij de Grand Ole Opry. Bekijk dat optreden in deze Blog en overtuig je ervan dat de toekenning van de Award voor Guitar Player of the Year best wel te begrijpen is. Wat een solo op die gitaar!

De vaste luisteraar weet dat ik altijd een zwak heb voor de jonge, opkomende bluegrass artiest. Deze mensen houden het genre levend en laten het verder ontwikkelen. Zij zijn een garantie dat we van deze heerlijke muziek kunnen blijven genieten. Dit jaar verscheen het album Home. Een mooie verzameling bluegrass songs, maar ook enkele nummers waarin Billy Strings de bluegrass instrumenten combineert met compleet andere geluiden. Ik omschrijf dat niet verder, dat moet je gewoon gaan beluisteren en er zelf een mening over vormen. Het is namelijk, laat ik zeggen, nogal bijzonder. Verder staat er ook een prachtige Gospel song op. Uiteraard zullen we snel wat van dit album in Countryland laten horen.

Veel geplande optredens de komende maanden zijn al uitverkocht. En als je als jonge artiest op het Rounder label mag opnemen dan betekent dat ook wel wat!

This slideshow requires JavaScript.

Op de erelijst die in Raleigh, North Carolina bekend werd gemaakt prijkten verder bekenden als Michael Cleveland (Fiddler of the Year en, met zijn band Flamekeeper, Instrumental Group of the Year), Alan Bibey (Mandolin Player of the Year), Brooke Aldridge (Female Vocalist of the Year), Russell Moore (Male Vocalist of the Year), Missy Raines (Bass Player of the Year), Phil Leadbetter (Resophonic Guitar Player of the Year) en Kristin Scott Benson (Banjo Player of the Year).

Diverse namen die mooie herinneringen bij mij naar boven halen van twee edities van het MACC Festival in Columbus, Ohio!

Vandaag gaan we ook weer genieten van deze mooie muziek. En het is de eerste zaterdag van de maand, dus dat betekent Countryland Sessions! In het Rebellenhonk verwelkomen we de band The Memphis Four. Door omstandigheden zijn ze vanavond echter met zijn drieën. Maar dat wordt evengoed genieten! In de uitzending op de radio is de opname van vorige maand te horen, met de groep Moorland.

Uiteraard is er verder veel country en bluegrass muziek te horen. Timen en Jaap verzorgen de presentatie. Kom naar Barneveld voor een leuke avond radio kijken, we beginnen om 19:00 uur en de koffie staat om 18:30 uur klaar. Radio luisteren kan uiteraard ook, de uitzending op Veluwe FM is van 20:00 tot 22:00 uur en deze is ook later te beluisteren bij enkele andere stations en via Uitzending gemist.

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 5 oktober 2019

Bookmark the permalink.

Comments are closed.