Countryland op bezoek: Tim Knol en de Blue Grass Boogiemen – TivoliVredenburg, Utrecht

Als ik in de aankondiging zie staan “Tim Knol en de Blue Grass Boogiemen” en ik kan daar bij zijn zeg ik al snel JA. En zo gaan we, Jos, Ronald en ik, richting TivoliVredenburg in Utrecht. Want als bluegrass liefhebbers zijn we daar graag bij. Tim Knol is een jonge man met al een hele carrière achter de rug. En dat blijkt uit zijn bekendheid. Hij begon op zijn 10e jaar al met muziek en voegde zich bij een band, de ”Be Right Back”. Zijn verlangen om solo te gaan spelen was nog steeds een wens en hij maakte dat waar door wat solo nummers op te nemen. Via wat wegen van Rock en Roll en een eigen opgestarte Garagerockband komt later de tijd dat hij, via zijn vader, de bluegrass leerde kennen. Of ach ja dat was hem eigenlijk al met de paplepel ingegoten en gelukkig maar, anders hadden we deze mooie avond niet meegemaakt.

Tim Knol is geboren in Hoorn, waar volgens twee horeca gelegenheden de plek was van “Het Kleine Café Aan De Haven” van Vader Abraham. En uiteraard claimen beide kroegen dat zij dat bewuste café zijn. Laten wij deze discussie maar achterwege laten, wij kwamen voor de muziek. En ook om verder toch best wel te genieten van zijn jolige teksten en grappen, wat past bij Tim en wat hij zeker erin moet laten.

Gelukkig waren we vroeg in de zaal Cloud Nine en konden we een mooie plek vinden, vooraan bij het podium. Voor Jos mooi de gelegenheid om foto’s te maken. Vooraan op een monitor box afstand van de band en genieten van de mooiste songs. Bluegrass muziek, waar praten we dan over. Ik kan daar erg kort over zijn, het is handgemaakte muziek met handgemaakte instrumenten en alles akoestisch. Begeleid met instrumenten als een gitaar, een banjo, een mandoline en een viool. Bart van Strien speelde soms ook op de mondharmonica. En als laatste de contrabas bespeeld door Aart Schroevers. Om ze niet te kort te doen noem ik ook de andere leden. Op gitaar Robert Jan Kanis en dan de man achter de mandoline en tekst schrijver Arnold Lasseur.

Als ik deze namen zie staan dan denk ik, zou het voor Tim Knol moeilijk geweest zijn om zo’n goede band samen te krijgen? Een ding is zeker, bluegrass is de hoofdmoot voor deze vijf mannen. En terecht. En dan heb je aan de Blue Grass Boogiemen een goede want wie kan zeggen dat ze regelmatig in Amerika zijn geweest om daar met de groten der aarde te hebben opgetreden. Namen als Bill Monroe komen niet op mijn lijstje voor wie ik gesproken zou moeten hebben, maar wel gewild.

Prachtig is het om de traditionele bluegrass te beleven van een Nederlandse band met muziek van bijvoorbeeld Jimmy Martin. Deze naam kwam  regelmatig voorbij in de “Happy Hour Tour” van de gelijknamige eerste CD van Tim Knol & The Blue Grass Boogiemen. We hebben de muziek live mogen beluisteren en raden u aan de CD aan te schaffen voor nog een avondje lekker nagenieten van het TivoliVredenburg gevoel bij u thuis op de bank. Ik doe het wel, ogen dicht en terug naar 30 oktober 2019.

Allemaal hits kwamen er voorbij, zoals “How Mountain Girls Can Love”, wat ook voor Tim en Arnold de vraag was, want we hebben hier in Nederland geen bergen. Ach als je het dan toch wilt ervaren, misschien in Limburg kon je dan nog succes hebben, daar zijn wat kleine bergen. Zoals bij de Blue Grass Boogiemen bekend is lopen de songs uiteen van mooie ballads naar opzwepende en in hoog tempo gespeeld hits. “Fox On The Run” is er zo een en “Rocky Top”, de afwisseling ging het hele concert maar door. Waar ik erg van kon genieten waren toch wel “All The Good Times” en ook “Take Me In Your Lifeboat” en niet te vergeten “My Bucket Got A Hole In It”, allemaal top. En zeker songs die prachtig tot leven komen in een samenwerking met Tim Knol.

This slideshow requires JavaScript.

Een klein uitstapje was er naar Louisiana met het swingende “Diggy Liggy Lo”, een geheel andere stijl, cajun genoemd. En deze wordt gespeeld met Bart van Strien op mondharmonica en Arnold Lasseur op viool. Het werkte door in Cloud Nine en zorgde voor een deinende massa in de uitverkochte zaal. Elke song werd met een daverend applaus ontvangen en beloond. En zeker terecht. Wat een mooie avond was het en wat een fijn geluid, ook dat mag even genoemd worden. De mensen die de Blue Grass Boogiemen kennen weten dat we te maken hebben met een Europese nummer 1 band, een band die ik graag zie. En die nu met Tim een bijzondere avond verzorgt. Heeft u het nog niet gezien, kijk dan op internet voor meerdere optredens in Nederland en omgeving. Zoals de band werkte naar het einde wil ik ook nog wat titels noemen waar ik bijzonder op terug kijk, zoals “Ocean Of Diamonds”, het mooie “Wheels” en de titelsong van de gelijknamige CD “Happy Hour”. Het was deze avond een lange, maar zeker geen vervelende Happy Hour. We hebben het licht gezien met toch wel een van de mooiste gospels in bluegrass stijl. Genoten hebben we en we kijken nu alweer uit naar nogmaals een concert van de Blue Grass Boogiemen samen met een groot talent en een die het waar maakt in Nederland, Tim Knol. Onthoud deze naam.

Het einde is in zicht, de microfoons worden even vergeten en de band komt op de rand van het podium staan. Tim gaf naar mij toe aan dat hij met consumptie zong en ik zei geen probleem, ik heb een pet op. En dan klonk er “Roll In My Sweet Baby’s Arms”. Ik zong mee. Een avond met mooie en fijne bluegrass muziek was weer voorbij en ik kijk uit naar de volgende optredens die zullen plaats vinden in TivoliVredenburg.

De zaal Cloud Nine was voor dit concert een perfecte ruimte. Het geeft weer aan dat er voor elke muziekstijl ruimte is binnen TivoliVredenburg. De verdiensten gaan uit naar de programmeurs van TivoliVredenburg en in het bijzonder zij die zich bezighouden met de “Shelter From The Storm”.
Wil je ook eens bij een optreden zijn, kijk dan in de agenda van de Shelter op www.shelterfromthestorm.nl, want er komen nog hele mooie concerten de komende maanden.

Countryland op bezoek is geschreven door Timen van Ark en omlijst met foto’s van Jos van der Lelie.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.