Countryland op bezoek: Iris DeMent – TivoliVredenburg, Utrecht

Ik weet niet of het nog mag, maar ik wens iedereen een muzikaal 2020 en vele bezoeken aan TivoliVredenburg met mooie concerten!

Het was alweer een tijdje geleden dat we waren afgereisd naar Utrecht, ja alweer twee maanden zonder Countryland Op Bezoek. Maar goed nu was het weer zover, er stond weer iets bijzonders in de agenda en dat maakte ons nieuwsgierig. We hadden veel van Iris DeMent gehoord.

Maar eerst even de support act van deze avond. We kwamen binnen en werden gelijk verrast door een mooie sound vanaf het  podium van de grote zaal in TivoliVredenburg. Daar stond een dame genaamd Pieta Brown, de dochter van Greg Brown, de folk singer-songwriter. En Pieta is getrouwd met Bo Ramsey, zo blijft het een muzikale familie. En om de cirkel rond te maken, Greg is de man van Iris DeMent en daar stond dus de stiefdochter.

Pieta haar gitaarspel en haar zang zijn een streling voor het oor. De liederen die ze zong hadden allemaal een link met bekende artiesten, b.v een J.J. Cale of niemand minder dan Emmylou Harris en Mark Knopfler. Zelf schrijft ze ook wel en deze songs zijn afkomstig van haar zelf geschreven poëzie’s, waar dan goed beluisterbare songs uitkomen. En ja, om even binnen de country te blijven vertolkte ze ook een lied van Tammy Wynette. Een genot was dat en de zaal heeft dat met alle aandacht aanvaard. Het was een mooi begin van een bijzondere avond die ons nog te wachten stond. Soms doe je je ogen dicht en luister je naar iemand die voor je gevoel naast je zit en jou haar verhaal komt vertellen. Om eerlijk te zijn had ik nog nooit van Pieta Brown gehoord, maar ik ben blij met de mogelijkheid die ik krijg om bij zulke concerten aanwezig te zijn en mijn muzikale kennis weer uit te breiden. Folk en Pieta Brown zijn zeker in mijn toch al brede interesse bijgevoegd.

Haar persoonlijke zaken die ze deelde met het publiek, over haar moeder, oma en vader, werden met plezier beluisterd en geaccepteerd. Wat kon ze dat prettig vertellen. Haar eerste album was van 2002 en haar man Bo Ramsey was daar de producer van. Dit debuut album, getiteld "Pieta Brown", was de eerste van zeven albums die elkaar om de twee à drie jaar opvolgden. Tussendoor ging ze samen mat Mark Knopfler op een Noord-Amerikaanse tour. En dan een naam als John Prine niet te vergeten, want ook met hem reisde ze wat af. Ik tip haar als een speciale artiest die u zeker in de gaten moet houden als ze nog weer eens naar Nederland komt.

Het optreden van Pieta was voorbij en met een gebaar van "jammer" liep ze van het podium af. Dat was gelijk de pauze, want Pieta maakte ruimte voor haar stiefmoeder, Iris DeMent.

Na een korte onderbreking was het tijd voor de artiest waar we voor kwamen en die al maanden op mijn verlanglijstje stond om bij te mogen zijn. Iris DeMent, de Amerikaanse singer songwriter, met invloeden van country, folk en americana. En oh wat past dat mooi bij elkaar.

Een persoonlijkheid kwam op, nam plaats achter de piano en begon haar optreden. Iris DeMent is de jongste van veertien kinderen van Pat en Flora DeMent, waarvan Flora droomde van een zangcarrière in Nashville.  Dat is het niet geworden. Maar Iris werd daardoor wel geïnspireerd om een zangcarrière te beginnen. En met veel succes. Ik kende Iris van de TV, samen met bijvoorbeeld Alison Krauss in de "Transatlantic Sessions" bij de BBC. Altijd een genot om naar te kijken.

Wat haar zo bijzonder maakt en waar we deze avond zo van konden genieten was haar stem, haar pianospel en ook haar verhalen over familie en het leven. En daar nam ze ook de tijd voor. Iris is altijd iemand geweest die voor haar mening uitkomt, bijvoorbeeld op haar derde album "The Way I Should", daar toont ze haar protest.

Deze avond zong ze songs van haar zesde album, “The Trackless Woods”, wat is geïnspireerd en gebaseerd op teksten van de Russische dichter Anna Akhmatova. Wat mooi dat je in een zaal zit waar je in stilte alle songs kunt beluisteren. Het publiek was er echt op uit om te genieten van deze avond en dat konden ze ook. Iris DeMent, een uitzonderlijke artiest in de wereld van de commercie, waar het vaak gaat om de centen en niet zoveel om de muziek. Nee zo is het met Iris niet, zij brengt muziek uit het hart en elk woord is de waarheid. De avond werd voor het grote deel gevuld met muziek waarin ze zichzelf begeleidde op piano. Voor je gevoel en met je ogen dicht leek het een huiskamer concert. Maar dan deed je je ogen weer open en zat je in de grote zaal in TivoliVredenburg, ook niet verkeerd. Waar ik toch die avond meer kippenvel van kreeg was het moment dat ze de gitaar erbij pakte. En ja, dan komt mijn liefde voor de snaarinstrumenten weer naar boven. De gitaar, waarmee je meer de gevoelens kunt neerleggen voor het publiek en meer het gevoel en de emoties kunt laten horen. En wat genoot ik daarvan. En meerderen met mij.

Als ik terug kijk op deze avond moet ik toch zeggen dat ik twee nummers miste die zeker op mijn verlanglijstje stonden. Dat waren “Our Town” en “Mama’s Opry”. Maar daardoor was de avond niets minder. Ik heb Genoten met een grote G en geef een 9 voor de zang en muzikale uitvoering. Ik ben trots en blij om dit eerste hoogtepunt van het nieuwe jaar te hebben meegemaakt. Er komen zeker meer goede artiesten en ik wil er geen strijd van maken, maar wie overtreft dit concert, het eerste van 2020.

De grote zaal was voor dit concert een perfecte ruimte en geeft weer aan dat er voor elke muziekstijl ruimte is binnen TivoliVredenburg. De verdiensten gaan uit naar de programmeurs en de technicus van TivoliVredenburg en in het bijzonder zij die zich bezighouden met de “Shelter From The Storm”.

Wil je ook eens bij een optreden zijn, kijk dan in de agenda van de Shelter op www.shelterfromthestorm.nl, want ook in 2020 komen er weer hele mooie concerten.

Countryland op bezoek is geschreven door Timen van Ark en omlijst met foto’s van Johan van Ark.

16 januari 2020

Bookmark the permalink.

Comments are closed.