Countryland op bezoek: Sam Baker – TivoliVredenburg, Utrecht

De reis naar Utrecht werd gemaakt voor een bezoek aan een optreden van Sam Baker. Het leuke van mijn hobby is dat we van alles zien en horen, deze keer geen country of bluegrass, maar folk. Geen band, maar twee personen. Achter de piano zat Radoslav Lorkovic, voor sommigen ook wel bekend als de toetsenist van de Jimmy LaFave Band. En Sam Baker begeleidt zich op elektrisch gitaar. De teksten zijn allemaal een en al uit het leven gegrepen en uit het hart gezongen en gesproken. Want zijn  stijl van zingen is het sprekend zang brengen van de naar waarheid, en vaak zelf door Sam ervaren, verhalen en songs.

Ja, zijn zelf ervaren verhalen. Eén daarvan was wel de explosie van een bom in een treinrit in Peru. Zoals hij dat vertelde was het net of je tijdens een familiebijeenkomst zat te luisteren en hij daarbij speelde op zijn gitaar en iedereen met alle aandacht zat te luisteren. En zo was het ook in de zaal, een grote huiskamer met in de hoek een piano en vooraan Sam Baker en alle familie en vrienden om hem heen waar hij de verhalen uit zijn hart aan zat te vertellen. Emotie, verdriet en blijdschap dat dit hem allemaal nog wordt gegund en hij nog steeds toeren kan.

Maar ik was aan het vertellen over de explosie tijdens zijn reis in Peru. In een bagagerek was een bom neergelegd, die tijdens de rit tot ontploffing kwam. Daarbij stierven zeven mensen en er vielen diverse gewonden, waarvan Sam er een was. De verwondingen waren heftig. Iets wat een muzikant niet graag heeft, schade aan zijn hand, beschadiging van zijn trommelvliezen en een doorgesneden slagader. Gelukkig heeft zijn doorzettingsvermogen hem gebracht waar hij nu is en heeft hij geleerd om te gaan met zijn beperkingen.

Sam Baker, een zanger met een fijn geslepen rauwe stem, iets wat zijn vertellen nog mooier maakte en meer kleur gaf. Zijn muziek wordt vergeleken met dat van John Prine en dat was ook mijn ervaring die avond. Enkele voorbeelden voor Sam waren bijvoorbeeld Bob DylanGuy Clark en niemand minder dan Townes van  Zandt. Door deze voorbeelden werden poëtische verhalen afgewisseld met de harde waarheid van het leven. Ik kon die hele avond genieten van het gevoel de plek gevonden te hebben waar het allemaal gebeurd is. Ik werd meegetrokken in de heftigheid van een stuk geschiedenis. Zijn teksten waren soms heel eenvoudig soms een mysterie, aangevuld met een perfecte piano begeleiding. Nu luisterend naar zijn cd Cotton komt die avond weer naar boven. Doe ik mijn ogen dicht dan geniet ik weer van de stilte in de zaal, vermengd met de geluiden van echte muziek. Ik kan alleen maar zeggen dat ik voor Sam Baker niet graag thuis was gebleven en ik ben dus blij dat ik de reis naar Utrecht heb gemaakt. Dit had ik voor geen goud willen missen.

De zaal Cloud Nine was voor dit concert een perfecte ruimte en geeft weer aan dat er voor elke muziekstijl ruimte is binnen TivoliVredenburg. De verdiensten gaan uit naar de programmeurs en de technicus van TivoliVredenburg en in het bijzonder zij die zich bezighouden met de “Shelter From The Storm”.

Wil je ook eens bij een optreden zijn, kijk dan in de agenda van de Shelter op www.shelterfromthestorm.nl, want deze staat vol met hele mooie concerten.

Countryland op bezoek is geschreven door Timen van Ark en omlijst met foto’s van Johan van Ark.

22 januari 2020

Bookmark the permalink.

Comments are closed.