BLOG: Stambomen en muziekarchieven

Iedereen die heeft gewerkt aan het uitzoeken van de familiestamboom weet dat het een hels karwei is. Ik zeg meteen dat ik het zelf nooit heb gedaan, maar er is wel gewerkt aan de genealogie van onze familie aan moeder's kant en dat heeft geresulteerd in een stamboom die een fors aantal eeuwen terugvoert in de tijd. En alleen al het bekijken van die stamboom doet het besef rijzen dat zoiets niet op een regenachtige zondagmiddag even in elkaar kan zijn gezet. Hetzelfde geldt voor een muziekarchief. En hoewel de onderliggende materie totaal niet te vergelijken is met dat van de familierelaties zijn er wel degelijk overeenkomsten. Het uitzoekwerk, denk aan artiesten, bands, liedjesschrijvers, labels, studio's en producers en alle relaties die daartussen zijn te leggen, is onmetelijk groot. Deze week laten wij de Countryland luisteraars kennismaken met het immense British Archive of Country Music.

In de stamboom vind ik de vermelding van het huwelijk van mijn opa en oma, de ouders van mijn moeder. We praten dan over de eerste helft van de vorige eeuw. Maar het gegeven dat helemaal bovenaan staat intrigeert mij veel meer: Ocker Johannsz Besemer, geboren Esslingen (Duitsland) 1330, overleden Dordrecht 1400. Er staat bijna 700 jaar familiegeschiedenis opgesomd! Dat de familie van Dordrecht in Leiden, onze geboortestad, terecht is gekomen is nog makkelijk te verklaren. Maar het hoe en waarom van de link tussen het Duitse Esslingen en het Zuidhollandse Dordrecht is wat lastiger. Ik moet echter zeggen, Esslingen am Neckar ziet er wonderschoon uit!

Esslingen am Neckar

Bij het uitzoeken van een familiestamboom kan je nog de bestaande relaties volgen. Via gemeentelijke archieven vind je geboorteaktes, trouwaktes en aktes van overlijden. Het is "simpelweg" zaak om het spoor te volgen. Wel enorm bewerkelijk, dus niet zo simpel. Bij muziekarchieven ligt dat anders. Daar heb je geen aktes die melding doen van het starten of stoppen van een artiest, van het vormen van een band, het schrijven van een nieuwe song en het uitbrengen van een album. Het moet toch een enorme passie zijn om hier je levenswerk van te maken!

Bij het British Archive of Country Music zijn ze daar goed in geslaagd. Aan het archief is al bijna twintig jaar gewerkt en het blijft groeien. De missie van de organisatie is om traditionele country muziek te behouden voor de toekomst en het beschikbaar te stellen voor geschiedschrijvers, onderzoekers en liefhebbers. Vanuit het archief wordt ook muziek uitgegeven. Streven daarbij is dat de aanschaf van een CD niet betekent dat je een andere uitgave hebt van nummers die je al had. Op de CD's die het BACM uitgeeft staan bijvoorbeeld vaak nummers van artiesten uit de tijd voordat ze bekend werden. Populaire nummers die later op andere labels zijn uitgebracht worden vermeden. Dit alles vraagt om degelijk en langdurig speurwerk.

Het archief richt zich op de periode van 1920 tot de jaren '60. Ideaal dus voor onze Oude Doos. En daarom gaan we vandaag kennismaken met de muziek van het BACM. Een voorproefje vind je hier al met de geplaatste video van Ray Whitley. Vanavond zijn ook de Hill Billies en Ezra Paulette, Jad Dees & Lem Gilles te horen. Neem absoluut een kijkje op de website van het British Archive of Country Music. Er is ontzettend veel materiaal te vinden.

De uitzending biedt vanavond nog zo veel meer. Naast de Oude Doos hebben we weer veel country en bluegrass muziek, waarbij zoals gebruikelijk bekenden en minder bekenden elkaar afwisselen. Ik mag vanavond weer naast Timen plaatsnemen en mijn selectie bestaat o.a. uit bluegrass van Band of Ruhks en country van de fabuleuze Marty Stuart and his Fabulous Superlatives.

Verder is er een persoonlijke herinnering aan het optreden van Whitney Rose vorig jaar in Glasgow, het americanageluid van Molly Tuttle, we denken terug aan een editie van EWOB met Jeff Scroggins & Colorado en er is een bijzondere "country meets jazz" met de Amerikaanse jazz zangeres en pianiste Diane Schuur.

Ah ja, er is ook nog een nummer van Lonzo and Oscar. En daarmee zijn we weer terug bij de familiestamboom. Maar zij hebben het wel over een bizar geval!

Tenslotte heeft Ab deze week het album van Emmylou Harris waar we vanavond een nummer van gaan beluisteren gebombardeerd tot mooiste album van onze jaarartieste. Ik denk dat hij helemaal gelijk heeft!

Een uitzending van Countryland om vanavond dus weer goed voor te gaan zitten! We starten om 21:00 uur met twee uur mooie muziek bij A1 Mediagroep. Houd de playlist paraat voor nog meer luisterplezier. Later luisteren kan natuurlijk weer op Uitzending gemist.

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 18 juli 2020


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.