BLOG: Vakantiestress

Een groot deel van Nederland viert inmiddels vakantie. Een belangrijk deel van het vakantiegevoel is de voorpret, het uitzoeken van de bestemming, het zoeken naar bezienswaardigheden of het uitkiezen van hotel of camping. Voor mij is een onmisbaar leuk deel van het vakantieplezier het inpakken van de auto op de avond voorafgaand aan het vertrek. En dan vooral als de buren daarmee worstelen. Zittend in de voortuin met een koud drankje kijken hoe buurman Fred de veel te grote hoeveelheid koffers en tassen in de achterbak van zijn Toyota Yaris probeert te proppen. Na twee keer uitruimen en opnieuw passen en meten klikt de achterklep eindelijk dicht, slaat Fred zijn handen op elkaar van tevredenheid, het zweet klotsend op de rug. En dan komt Corine het huis uit gelopen met nog twee kleine koffers en zegt: 'vergeet je deze niet Fred'? De wanhoop is nog nooit zo mooi uitgebeeld. De achterklep gaat weer open en gewoon opnieuw proberen. Ik schenk nog een keer bij en sta op het punt te vragen naar de bestemming van hun reis. Maar eerst nog even genieten.

Als alles op wonderbaarlijke wijze toch weer is ingepakt, vraag ik Fred waar ze naartoe gaan. Frankrijk dit keer. En ik vraag of ze wel een familiepak mondkapjes hebben ingepakt. Want als iets de vakantie van 2020 zal kenmerken, dan is het wel het dragen van mondkapjes. Hier in Nederland is dat nog vrij beperkt, maar in de ons omringende landen is het een vast onderdeel geworden van de klederdracht. De vakantie-editie van 2020 zal voor altijd de boeken in gaan als de Corona-vakantie en ik kijk met plezier uit naar de foto's van gebruinde gezichten met een wit afstekend mondkapje.

Voor mij dit jaar geen vakantiestress. Sterker nog, voor mij dit jaar geen vakantie. Ik doe een pas op de plaats en blijf veilig thuis, nog steeds zoveel mogelijk de voorgeschreven maatregelen van afstand houden en de handen stuk wassen in acht nemend. Zeker als je ziet hoe jong en oud zich steeds minder aantrekt van deze voorgeschreven maatregelen. En als je zoals ik in een risicogroep valt, dan is de veiligste plek gewoon thuis.

Ook heel veel muzikanten zitten nog steeds thuis. Optredens zijn weliswaar voorzichtig weer gestart, maar het is nog maar een fractie van wat je ideaal zou kunnen noemen. Deze mensen zitten echt in zwaar weer. En dan heb ik het niet over de hele grote artiesten die financieel de schaapjes allemaal op het droge hebben, maar dan heb ik het over de muzikanten die niet tot het grote publiek zijn doorgedrongen en die niet de verkoopcijfers halen om jaren op te teren. Zij missen hun inkomsten en moeten echt op zoek naar alternatieven.

Voorbeeld van een live-stream:
Ruim 8 uur Grey Fox Bluegrass Festival.
En dat is dan alleen nog maar dag 1 van 4!

Live streams zijn aan de orde van de dag en zorgen voor wat geld in het laatje. Maar ook dat gaat een keer vervelen merk ik aan mezelf. Maar denk ook eens aan de mensen die rond de artiest werkzaam zijn en helemaal niks meer kunnen. Geluidstechnici, managers, eigenaars van muziekpodia of mensen die werken in de merchandise of productie. Voor deze groep zijn het barre tijden en is het einde nog lang niet in zicht. Ik probeer ze zoveel mogelijk te steunen door vaker dan normaal een cd of album te bestellen. Het vakantiegeld moet immers ergens aan worden besteed.

Het Countryland team heeft ook een weekje vakantie. Dat wil zeggen, vandaag staat het jaarlijkse etentje gepland, waarbij ook de 1,5 meter afstand in acht zal worden genomen. In een tuin in Barneveld zal het gespreksonderwerp ongetwijfeld muziek zijn. Country- en bluegrassmuziek om precies te zijn. De muziek die ons al jaren zoveel plezier geeft en waar we een groot deel van de dag mee bezig zijn. Vanavond dus ook geen live uitzending uit de studio in Nijkerk, maar een nieuwe zolderaflevering met ingesproken aankondigingen van de verschillende presentatoren, tot twee uur Countryland gesmeed middels het betere knip- en plakwerk van onze Timen.

Harro heeft het grootste deel van de muziek verzorgd en komt weer met prachtige nummers van toen en nu. Ook de Oude Doos is weer geopend en daaruit worden nummers gehaald van de D Singles Collection. Onze jaarartiest Emmylou Harris is er natuurlijk, en we horen redelijk nieuwe muziek van Bill Anderson, die de 80 al ruim is gepasseerd en twee jaar geleden zijn 72e (!!) album uitbracht. Maar ook liefhebbers van Buck Owens, Ricky Skaggs en Patty Loveless worden op de wenken bediend. Maar er is nog zoveel meer moois! De playlist staat weer klaar op onze website dus u kunt lekker meelezen.

Bill Anderson vertelt over het nummer Old Things New,
van zijn album Anderson uit 2018.

Vanavond om 21.00 uur weer twee uur Countryland bij de A1 Mediagroep. En wij gaan als team luisteren naar onszelf, met een wijntje, een biertje of wat sterkers, op een meter of 2,5 afstand van een rokende barbecue en op minimaal 1,5 meter afstand van elkaar.

Zorg goed voor jezelf en voor anderen, dan zorgen wij voor de muziek.

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Ab van der Lelie.

Zaterdag 1 augustus 2020


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.