BLOG: Mentale gezondheid

Er zullen volwassenen zijn die hebben ervaren dat de afgelopen maanden een aanslag zijn geweest op het mentale welzijn. Het thuis zitten, niet naar sport, werk, kroeg en creaclub kunnen gaan, heeft een impact op mensen gehad. Nu we stap voor stap weer meer kunnen en mogen wordt dat steeds meer blootgelegd. Mensen komen uit hun schulp, soms in slechte mentale conditie en, nog erger, soms met gedrag waarmee zij zichzelf of anderen iets aandoen. De thuisisolatie heeft gevolgen voor de mentale gezondheid.

Ik heb door mijn werk als vrijwilliger in de hulpverlening een goede band met de lokale hulpdiensten. Afgelopen donderdag kwamen twee wijkagenten bij mij op bezoek. Gewoon even netwerken onder het genot van een kop koffie. We hadden het o.a. over het fors toegenomen aantal geweldsincidenten in onze stad in het afgelopen half jaar. Hoewel we het niet met bewijs kunnen staven, hadden we wel het idee dat de thuisisolatie meer mensen tot uitspattingen en geweld brengt.

Of dat verband er echt is konden we dus niet zeggen, het was maar een gedachtegang. Maar in nieuws- en actualiteitenprogramma's op TV hoor ik wel regelmatig verhalen over mensen die duidelijk moeite hebben met het thuis zitten. Het niet kunnen zien van familie en vrienden, het verlies van werk en inkomen, het hakt er behoorlijk in en zorgt bij sommige mensen echt voor mentale problemen. Zelf heb ik er niet echt last van gehad, maar ik kreeg wel geregeld de drang om even een stuk te wandelen om even de zinnen te verzetten.

Wellicht zijn hondenbezitters daarbij in het voordeel. Zij zoeken al enkele keren per dag met hun trouwe viervoeter de buitenlucht op en dat zal zeker een positieve invloed hebben. Maar zonder hond kan je ook lopen, is mijn simpele gedachte, dus dat deed ik ook, vaak meerdere keren per week. En daar is in Almere ruim gelegenheid voor, in de vele parken en bossen en langs vaarten en plassen.

Wanneer ik een stuk ga lopen gaat vaak de camera mee en probeer ik wat van de natuur vast te leggen. Zo kwam ik een maand geleden deze harde honingwerker tegen, die druk was tussen de bloemen in een van de vele groene plekken in de buurt van mijn huis. Ik vind het heerlijk om zo plaatjes te schieten, het geeft echt rust.

Wat ook rust geeft en de mentale gezondheid sterkt is muziek. Twee weken geleden schreef ik over emotie en hoe muziek daar invloed op heeft. Wanneer je een concertzaal verlaat na een knallend optreden dan ben je opgeladen. Wanneer je het nieuwe album van je favoriete artiest op standje burenruzie uit je speakers laat schallen dan word je vervuld van enthousiasme. Het voelt of je de hele wereld aankan. Muziek is emotie en die emotie sterkt je. Muziek is een krachtig medicijn tegen depressie. Countryland brengt dat medicijn, elke week weer, in een dosis van twee uur.

Vanavond doen we dat met Timen en Harro. We nemen een heerlijke duik in countrygeschiedenis met The Louvin Brothers, The Wilburn Brothers, Reno and Smiley, Hylo Brown, Faron Young, Tom T. Hall, Merle Haggard, Hank Snow en Roy Rogers. De dames zijn ook weer ruim vertegenwoordigd. We luisteren naar Alison Krauss, Patty Loveless, Irene Kelley, Gena Britt en Rhonda Vincent.

Ab verzorgt met twee nummers  een eerbetoon aan de deze week op veel te jonge leeftijd overleden Justin Townes Earle, zoon van Steve Earle die vorige week nog in de uitzending te horen was, en die Ab zelf in 2011 nog in Hoorn heeft zien optreden.

Verder is er uiteraard een Oude Doos en het verhaal van Emmylou Harris vervolgt met een nummer dat is geschreven in het jaar 1854 en dat aandacht vraagt voor het lot van de minder gefortuneerden en minder gelukkigen in de samenleving. Hoe actueel in deze tijd, gezien het verhaal hierboven!

Heel veel mooie muziek dus. We beginnen vanavond weer om 21:00 uur. Stem af op de radiozender van A1 Mediagroep, pak de playlist op de website erbij en geniet. Luister later via Uitzending gemist als het vanavond niet uitkomt.

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 29 augustus 2020


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.