BLOG: De documentaire die nooit was gepland

Er ontstaan soms dingen door toeval. Zo zijn er uitvindingen die zijn gedaan terwijl de uitvinder iets heel anders op het oog had. Het oorspronkelijke doel wordt niet bereikt, maar er wordt iets anders ontdekt, iets dat mogelijk nog veel belangrijker of indrukwekkender is. De Franse broers en documentairemakers Jules en Gédéon Naudet overkwam het tijdens hun werk toen ze in New York een documentaire aan het filmen waren over de New York Fire Department. De gebeurtenissen van die dag veranderden de wereld. Hun documentaire kreeg een dramatische wending. Het werd de documentaire die nooit was gepland.

Het is dinsdag 11 september 2001. De bemanning van de brandweerkazerne op Duane Street in Lower Manhattan is opgeroepen voor een gaslucht op Lispenard Street, zo'n 500 meter ten noorden van de kazerne. Terwijl de brandweerlieden daar met het onderzoek bezig zijn vliegt er een vliegtuig laag over. Jules richt zijn camera omhoog en volgt het vliegtuig. Wat hij vervolgens filmt is één van de zeldzame opnames van het eerste vliegtuig dat zich in de WTC toren boort, ruim een kilometer richting de zuidelijke punt van Manhattan. Vanaf dat moment werken de broers aan een geheel andere documentaire.

1: Duane Street - 2: Lispenard Street - 3: WTC

Gisteren was het al weer 19 jaar geleden. Zoals elk jaar is er ook nu wel ergens op TV een documentaire te zien over de aanslagen. Een aantal leerlingen in mijn wiskundeles begon er gisterenmiddag over. Een uur eerder hebben ze bij geschiedenis aandacht besteed aan nine-eleven en dat had ze geraakt. Ik vertelde ze kort over mijn ervaringen die dag en over Michael Cammarata, de brandweerman die ik tien jaar eerder heb ontmoet toen hij als jeugdspeler bij de Little League World Series deelnam in het team van Staten Island, New York. Ik schreef daar eerder dit jaar al over, in de blog van 4 mei.

Duane Street Fire Station

De broers Naudet wonnen met hun documentaire meerdere prijzen. Ze zijn nooit naar de brandweer van New York gegaan om deze film te maken. Niemand had dit scenario kunnen bedenken. Maar het resultaat is misschien wel de meest indrukwekkende documentaire die ik ooit heb gezien. Het meest emotionele moment zit wat mij betreft aan het eind van de film. Vele brandweerlieden hebben het leven verloren in de hel van de torens. Maar aan het eind van de dag blijkt dat de voltallige bemanning van de ploeg teruggekeerd is op de kazerne aan Duane Street.

De wereld herdenkt de aanslagen van 11 september. Deze keer stond het publiek bij het herdenkingsmonument op Ground Zero op gepaste afstand van elkaar en droeg men gezichtsmaskers. We zitten immers nog midden in een pandemie. Aan de andere kant van de VS, in Californië, wordt inmiddels al lange tijd met man en macht gevochten tegen enorme bosbranden en in verschillende Amerikaanse steden zijn de naschokken nog merkbaar van hevige protesten van de Black Lives Matter beweging. Veel mensen die vechten voor een betere wereld, meer verdraagzaamheid en een gelukkiger bestaan. En dan zijn er elders in de wereld nog genoeg andere conflicten gaande.

Wat we altijd weer zien bij herdenkingen, samenkomsten en protesten is de belangrijke rol van muziek. Muziek herenigt, muziek troost en muziek geeft de boodschap meer kracht. We komen steeds weer terug op die muziek. En daarom is het zo fijn om daar met Countryland invulling aan te kunnen geven. Wanneer je naar muziek luistert zal je bij bepaalde nummers vast aan een gebeurtenis of persoon kunnen denken. Een mooie herinnering ophalen, troost voelen of enthousiast worden.

Probeer dat eens wanneer je vanavond naar Countryland luistert. Timen en Harro hebben weer een lijst met prachtige nummers samengesteld en er zal vast iets bij zitten dat de emoties losmaakt. Ga er rustig voor zitten. We beginnen om 21:00 uur op de zender van A1 Mediagroep. De playlist staat op de website. Later luisteren kan zoals altijd via Uitzending gemist.

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 12 september 2020


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.