BLOG: Girls Night

Het is inmiddels wel bekend dat wij bij Countryland graag aandacht besteden aan de vrouwelijke artiesten. Op de Amerikaanse mainstream country stations is dat wel een dingetje. Daar is het aandeel vrouwelijke artiesten dat op zender te beluisteren is relatief klein. En alhoewel ook wij best wel uitzendingen hebben waar de mannelijke stemmen domineren kan ik zonder twijfel zeggen dat alle presentatoren van Countryland wel graag de vrouwen laten horen. In het verleden heb ik al eens mijn volledige bijdrage aan een programma uit zangeressen laten bestaan. Vanavond is dat niet het geval, maar de titel Girls Night is vandaag zeker op zijn plaats.

We beginnen al meteen met een dame die ook wel de Next Woman in Country wordt genoemd. Kirstie Kraus werd geboren in Wisconsin, zong al op zeer jonge leeftijd en bracht op haar elfde een eerste bezoek aan Nashville. Ze kwam er regelmatig terug en inmiddels woont ze er om aan haar zangcarrière te werken. We horen vanavond haar nieuwe single Silver. En dat vindt ze leuk, getuige haar shout out naar Countryland op haar Instagram account!

Misschien wel het andere uiterste op het spectrum van talentvolle jonge vrouwelijke artiesten treffen we aan in ons eigen Nederland. De in Waalwijk geboren Kimmy June ontdekte op haar vierde het eerste album van Ilse de Lange. Het country zaadje was geplant en een liefde voor country muziek bloeide op. Vanavond horen we haar song Mellow Lark.

De playlist staat verder vol met vrouwen. En het is nog erg internationaal ook, want ze komen uit Amerika, Noord-Ierland, Zweden, Rusland en Nederland. Veel variatie dus en dat betekent dat de luisteraar weer wordt meegenomen op een reis door tijd en ruimte.

Ook van eigen bodem is het duo John en Nienke. Uit Noord-Ierland komt het bluegrass/folk trio Cup O'Joe, die wij ook kennen van het EWOB festival. De band bestaat uit zangeres en banjoïste Tabitha Agnew en haar broers Benjamin en Rueben. De zusjes Johanna en Klara Söderberg komen uit Stockholm en hebben als First Aid Kit inmiddels de wereld wel aardig veroverd met hun Zweedse country/folk. Jaren geleden, toen ik nog als gast in Countryland in de studio in Barneveld een paar plaatjes mocht laten horen, heb ik dit nummer al meegebracht. Nu, met jaarartieste Emmylou Harris wekelijks in onze uitzending, doe ik het nog eens op herhaling: het prachtige nummer Emmylou uit 2012. Ook bekend van het EWOB podium is de Russische groep Cheerful Diligence. Muzikaal hooggeschoolde tieners, die ogenschijnlijk voor geen enkel genre, maar ook voor geen enkel instrument hun hand omdraaien. Ze spelen met hetzelfde gemak country, bluegrass, blues, pop en klassiek. Leadzangeres Ksjusha Fyodorova doet met haar stemgeluid vele monden openvallen van verbazing.

Jean Shepard

Verder laten we nog diverse dames uit de USA passeren. Natuurlijk heeft Ab weer een mooi nummer van Emmylou Harris geselecteerd. De oude doos is deze keer weer samengesteld door onze vriend Douwe en hij brengt vandaag Jean Shepard voor het voetlicht. Verder horen we van The Judds, Iris Dement, Kathy Mattea, Lorraine Jordan en The Church Sisters. Deze zusjes vormen voor mij vanavond, samen met een nummer van The Laurel Canyon Ramblers, een herinnering aan een dierbare luisteraar en chatroom regular in mijn tijd bij The Bluegrass Mix, waarvan ik onlangs bericht heb gekregen dat zij deze zomer is overleden.

Ook te horen is The Kody Norris Show, een fantastische band waarvan we een vlot, traditioneel bluegrass nummer gaan beluisteren dat op heerlijke wijze op de fiddle wordt ingezet door Kody's vrouw Mary Rachel Nalley. Voeg daarbij nog de namen van Mo Pitney, Mac Wiseman, Larry Sparks, Merle Haggard, Webb Pierce, Keith Urban & Eric Church en Bill Monroe en het recept voor twee uur genieten is volledig.

Meer vrouwen dan mannen dus, vanavond in Countryland. Timen zal weer proberen om dat alles in goede banen te leiden. Ik neem plaats naast hem, dus we zullen zien hoe dat gaat. De muziek is in ieder geval weer om van te smullen. Luister mee vanaf 21:00 uur bij A1 Mediagroep. De playlist staat op de website. Later luisteren kan zoals altijd via Uitzending gemist.

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 19 september 2020


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.