BLOG: Oude dozen

Op de zolder van mijn heerlijke huis in Leiden heb ik mijn muziekkamer. Ik vind het nog steeds de allermooiste plek van het huis. Bijna iedere avond zit ik daar een uurtje te rommelen met muziek. Al mijn gitaren staan er, maar ook mijn cd's en de almaar groeiende platencollectie. Elke avond voor het slapen gaan, zwerf ik even langs de muziekgeschiedenis en draai ik een elpee om de dag af te sluiten. Naast de door mijzelf aangeschafte muziek, staat er ook een heel groot deel van de collectie van onze vader, een groot muziekliefhebber. Heel veel jazz, met name Dixieland en New Orleans getinte muziek, maar ook gospel, klassieke en countrymuziek.

Een van die countryalbums is het magistrale live album van Charley Pride: In Person, Live at Panther Hall uit 1969. Dat blijft een legendarisch album. Het was die plaat die mij heeft leren luisteren naar muziek, en dan met name de invloed die het spelen van muziek kan hebben op de luisteraar. De reacties van het publiek, het enthousiasme en het gejoel leerde mij dat muziek veel meer is dan een ritmisch achtergrondgeluid tijdens de aanschaf van een paar nieuwe sokken bij de Wibra.

Muziek is er om goed naar te luisteren. Om je te laten meevoeren op een mooie melodie, of om je te laten inspireren of ontroeren door mooie teksten. Precies zoals onze vader dat deed. Zittend op de bank, schuin omhoog starend naar het niets, een klein gedraaid sjekkie tussen de lange vingers.

Met de platencollectie van vader heb ik echter wel een probleem. Er staat namelijk een echte oude doos ongeopend achter een van de opbergschotten. En dat is zijn collectie met van die hele oude bakelieten 78-toeren platen. Veelal 10 inch, dus net een slagje kleiner dan de bekende elpees. Helaas kan ik op mijn platenspeler geen 78-toeren platen afspelen, dus die oude doos staat eigenlijk alleen maar stoffig mooi te wezen.

Ik denk dat ik de komende herfst en wintermaanden, die we waarschijnlijk vooral thuis zullen moeten doorbrengen, ga gebruiken om op zoek te gaan naar een platenspeler die ook deze snelheid kan afspelen. Dan kan ik die mysterieuze oude doos eindelijk ontstoffen en zal de heerlijke zoektocht door de muziekliefde van vader eindelijk compleet worden.

Bij Countryland hebben we ook de Oude Doos. En als ik eerlijk ben ga ik dat onderdeel van onze uitzending per week leuker vinden. Het mooie is namelijk dat de omvang van die doos eigenlijk geen grenzen kent. De hoeveelheid oude opnames is zo onmetelijk groot, dat we makkelijk een dagelijks programma van twee uur zouden kunnen vullen. De vraag is ook wanneer je spreekt van een plaat 'uit de oude doos'. Is dat van voor 1950? Of is een plaat die minimaal 50 jaar oud is er eentje uit de oude doos? Wij weten het niet en maken ons er helemaal niet druk om. Soms gaan we terug naar de jaren '60, een andere keer zitten we echt in het prille begin van de opgenomen muziek, in de jaren '10 van de vorige eeuw. En al die opnames hebben hun waarde bewezen in de geschiedenis van de country en bluegrass muziek.

Begin dit jaar, tijdens het luisteren naar een van die hele oude opnames die gepaard ging met heel veel gepiep en gekras, sprak ik met onze technicus Johan over de kwaliteit van met name het gitaarspel. We zijn allebei beperkte amateurs op de gitaar, en we spraken over hoe eenvoudig dat allemaal klonk. Zoiets van: maar dat kunnen wij ook! Maar nog even door filosoferend moesten we onze mening snel bijstellen. Want deze dames en heren deden dit namelijk voor het eerst in de geschiedenis. Wij hebben nu makkelijk praten. Wij zoeken eenvoudig op internet naar de bladmuziek en een begeleidende instructievideo, en hebben de technische hulpmiddelen om het ons heel makkelijk te maken. Deze pioniers hadden die luxe niet maar vonden dit allemaal zelf uit. Bovendien namen ze met het maken van muziek een zeer belangrijke plaats in binnen de samenleving. Er was geen internet, geen televisie, en als de radio al bestond, ontbrak het de gewone man vaak aan geld om er eentje aan te schaffen. Je kon de muziek alleen maar horen op feesten, tijdens dansavonden, in publieke drinkgelegenheden, in de kerk of op straat. Zo kreeg die hele oude muziek een zeer belangrijke rol in zowel het maatschappelijke als het culturele leven. Het zorgde voor een feestelijke avond, maar het was ook de manier om verhalen door te geven aan de volgende generatie. Want die oude nummers hadden ook heel vaak een boodschap. Ze vertelden het verhaal over armoede, onrecht, bijzondere gebeurtenissen of gaven juist hoop en blijdschap in tijden van tegenspoed. Vandaar dat we bij Countryland de muziek uit de oude doos altijd zullen blijven omarmen. Omdat het prachtige muziek is, maar vooral ook als eerbetoon aan hen die verantwoordelijk zijn voor de muziek van vandaag.

Vanavond gaan we uit die oude doos onder andere luisteren naar muziek van The Woodie Brothers. Het nummer met de titel Likes Likker Better Than Me werd opgenomen op 29 mei 1931 in Charlotte, NC. Op dit nummer horen we Ephraim Woodie op zang en gitaar en zijn broer William Lawton Woodie op zang en harmonica. Het nummer werd uitgebracht op het bekende Victor Records platenlabel, een onderdeel van de Victor Talking Machine Company, opgericht in 1901 in Camden, New Jersey. Met dit whisky getinte verhaal proosten we tevens op de verjaardag vandaag van twee van onze teamleden, want Jaap en Nel mogen vandaag weer de nodige kaarsjes uitblazen.

Naast de Woodie Brothers staan er nog veel meer mooie namen op de playlist voor vanavond. Denk aan Loretta Lynn, Kitty Wells, Ricky Scaggs en de man waar ik zelf de laatste tijd erg van geniet: Alan Jackson. Ook verzorg ik uiteraard het volgende nummer van onze jaarartiest Emmylou Harris en komen ook The Louvin Brothers weer aan bod. En als je die naam leest dan weet je het al: onze Harro zit vanavond in de studio. Niet naast Timen deze keer, die verhinderd is. Ronald neemt zijn plaats in. Neem vooral een kijkje op de playlist en ga er vanaf 21.00 uur maar lekker voor zitten. Waarschijnlijk is er ook nog mooi nieuws te vertellen over onze studio in Nijkerk en de gevolgen die dat gaat hebben voor de uitzendingen van de komende weken. Iets waar wij als Countryland-team heel blij van worden.

Zorg goed voor jezelf en voor anderen, dan zorgen wij voor de muziek.

De BLOG is geschreven door Ab van der Lelie.

Zaterdag 26 september 2020


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.