BLOG: Gelukkig hebben we de muziek nog

Terwijl ik aan deze blog begin meldt het nieuws de volgende ontwikkeling in de soap der soaps. De soap die zich afspeelt op wat nu ook wel als het grootste toneel op aarde kan worden gezien. Het toneel waar wereldwijd alle ogen op zijn gericht. Ik beken dat ik op tv ook een soap volg. Een echte tv-soap, bedoel ik dan. Op de BBC, want dat is waar ik meestal naar kijk. Een soap die in de verhaallijnen doorlopend maatschappelijke onderwerpen aan de kaak stelt en daarmee publiek bewustzijn creëert. Je mag het liefhebben of haten, maar ik kan er met plezier naar kijken. De soap die zich op het wereldtoneel afspeelt slaat echter alles. Die soap zal velen moedeloos maken over wat er de komende jaren staat te gebeuren. Als ik die soap zie dan denk ik oprecht: "Gelukkig hebben we de muziek nog!"

In de BBC soap Eastenders is al zo'n 35 jaar het dagelijkse leven te volgen van de bewoners van een klein pleintje in het oosten van Londen. Op dit fictieve Albert Square gebeurt in een maand tijd meer dan je in een normaal mensenleven zou kunnen voorstellen, maar er wordt doorlopend aandacht besteed aan actuele maatschappelijke problemen. In de afgelopen paar jaar was er o.a. aandacht voor het enorme aantal steekincidenten in de Britse hoofdstad waarbij vooral veel jongeren het leven hebben gelaten, de gevolgen van alcoholisme in het gezinsleven, de emoties en problemen van tieners die uit de kast komen, huiselijk geweld met fatale afloop en, nog voordat het wereldwijd massaal aandacht kreeg, de Black Lives Matter beweging. Kortom, een spiegel van de maatschappij, bekeken door een enorm vergrootglas en uiteraard overgoten met een zeer rijke saus van passie en intrige.

Die rijke saus is wat een soap een soap maakt. Dat is iets wat in het gewone leven nooit in die mate voorkomt. Dat dacht ik tenminste. Maar wat er de afgelopen paar jaar is gebeurd en hoe dat deze week op vrijdagavond een climax bereikt is geen enkele TV-soap onwaardig. Eerder deze week stond er een fikse ruzie in het script van onze hoofdrolspelers. De strijdende kemphanen maakten het daarbij zo bont dat zelfs de tussenkomst van een ervaren professionele gespreksleider vrijwel onmogelijk werd gemaakt. In mijn werk op school heb ik dat ook wel eens als taak, tussen twee strijdende leerlingen komen om een geschil uit de wereld te helpen. Niet zelden gaat het dan om nietszeggende zaken en het kinderachtige gedrag van de tieners is dan ook soms te zot voor woorden. Datzelfde kinderachtige gedrag speelde zich deze week af in de wereldsoap. Twee zielige mannetjes die niets beter konden dan elkaar de meest vulgaire dingen toe te roepen. Dingen die elk kind in een goede opvoeding absoluut niet leert. Twee bejaarden die niet weten wat luisteren naar een ander betekent en die geen sprankje fatsoen konden tonen. En na deze schaamteloze vertoning volgt dan op vrijdag die onverwachte wending: de president heeft corona. Na eerst de wereld te hebben laten weten dat hij wat milde klachten heeft komt later op de dag het nieuws dat hij per helikopter naar het ziekenhuis wordt gevlogen. De "doof-doof" - Eastenders fans weten wat dat betekent - kan niet beter op zijn plaats zijn. Uiteraard wens ik niemand enige ziekte toe en wens ik hem een goed en spoedig herstel. Maar ik heb te doen met het Amerikaanse volk dat in mijn ogen volgende maand een keuze moet maken tussen twee kwaden.

Als liefhebber van de honkbalsport en country- en bluegrassmuziek heb ik het land van de onbegrensde mogelijkheden meerdere keren bezocht. Ik heb genoten van Major League Baseball in de stadions van de New York Yankees (in 1991 het oude en in 2011 het nieuwe stadion) en de Cleveland Indians. Ik heb als eerste Europeaan zelf mijn opwachting als scheidsrechter gemaakt in het prachtige stadion van Little League Baseball in Williamsport, Pennsylvania. Ik heb twee weken vertoefd op een van de Professional Umpire Schools in Orlando, Florida, waar ik een uitgebreide scheidsrechterstraining heb gevolgd van een Major League umpire. Ik heb de grootsten in de bluegrassmuziek ontmoet in Columbus, Ohio en ik heb vijf dagen doorgebracht in het enorme en indrukwekkende Opryland Hotel in Nashville, Tennessee. Ervaringen die ik koester en waar ik met veel plezier aan terugdenk. Ik zou graag nog eens de Little League World Series bezoeken. Ik wil zeker nog eens een MACC festival in Columbus meemaken. In Nashville is voor mij nog veel te ontdekken. Maar de huidige ontwikkelingen tonen weinig gastvrijheid en daarom voel ik totaal geen behoefte om het land opnieuw te bezoeken. Amerika is voor mij voorlopig een no-go zone. En daar heb ik geen Mexicaanse muur of coronareisverbod voor nodig.

Het gebouw van A1 Mediagroep

Gelukkig hebben we dan nog de muziek. Muziek is tijdloos, muziek is internationaal en muziek kent geen grenzen. We zullen in de loop van het weekend de ontwikkelingen in Amerika kunnen volgen, maar inmiddels maken wij gewoon weer een uitzending van Countryland. Met veel muziek uit datzelfde Amerika, maar ook uit ons eigen land. En daarmee kom ik tot het echt belangrijke nieuws van deze week. We zenden vanavond voor het eerst uit vanuit de nieuwe studio op de benedenverdieping van het gebouw van A1 Mediagroep. En er is nog meer. We hebben ook meteen een live artiest in de uitzending. We zijn enorm blij dat het nu zover is en we zullen in de uitzendingen van Countryland optimaal gebruik maken van de ruimte en technische mogelijkheden die de nieuwe studio van A1 Mediagroep te bieden heeft. De luisteraar gaat daar vanavond voor het eerst getuige van zijn!

Timen in de nieuwe studio, kort voordat deze gebruiksklaar is

Timen en Jaap verzorgen de presentatie. We hebben in het eerste uur bezoek van zangeres Antoinette, die enkele nummers live zal zingen met begeleiding van gitarist Danny Hendriks, die ook al eens in het Rebellenhonk voor ons heeft gespeeld. De uitzending is ter vervanging van de opname die we vorige maand in het Rebellenhonk hebben gemaakt. Door de opnieuw aangescherpte maatregelen is het Rebellenhonk weer gesloten. We hebben daarom gekozen voor de live uitzending vanuit de studio en die opname van vorige maand houden we nog even op de plank tot een ander geschikt uitzendmoment.

Geniet vanavond dus gewoon weer van die heerlijke muziek. De playlist staat op de website. Later luisteren is zoals altijd mogelijk via Uitzending gemist.

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 3 oktober 2020


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.