BLOG: De Grafton Street Buskers

Dat muziek grenzeloos plezier geeft is voor onze luisteraars en volgers wel duidelijk. Het laat ons wegdromen in een perfecte wereld, het helpt ons door moeilijke tijden heen, het brengt een feest tot een hoogtepunt en het creëert vriendschappen voor het leven. Je kan alleen muziek maken, maar wat is het toch mooi wanneer mensen met een gemeenschappelijke interesse samenkomen en iets neerzetten waar het publiek niet alleen voor komt, maar ook bijvoorbeeld onderweg voor blijft stilstaan. En dat laatste gebeurt mogelijk nergens meer dan in de Ierse hoofdstad Dublin. Maak kennis met de Grafton Street Buskers!

Ik ben opgegroeid in Amsterdam (niet geboren, laat dat duidelijk zijn!) en heb toch vele voetstappen liggen in het centrum van onze hoofdstad. Ik heb echter geen beeld van straatmuzikanten binnen de grachtengordel of op het Leidseplein. De muziektent in het Vondelpark is dan wellicht nog een plek waar het gebeurde, maar eerlijk gezegd kwam ik daar nooit. Het enige wat mij bijstaat op gebied van straatartiesten in het centrum zijn de levende standbeelden op het Damrak. En uiteraard de draaiorgels, maar dat was in de meeste gevallen geen handwerk meer dus dat tel ik niet mee.

Tijdens mijn bezoeken aan Glasgow kwam ik ze wel in overvloed tegen. Op Buchanan Street, Sauchiehall Street en Argyle Street vind je altijd acts die muziek maken. Er is echter geen echte samenhang waar te nemen. Als je van de een naar de ander loopt dan kan je enige tijd genieten van een mix van doedelzakspel dat achter je langzaam wegebt en een steeds sterker wordend geluid van een duo dat met elektrisch gitaar en drum rauwe pop speelt. Een mismatch die ook wel weer zijn charme heeft in Schotland's grootste stad. De straatartiesten staan echter net ver genoeg uit elkaar om het acceptabel te maken.

Maar dan gaan we naar Grafton Street, een van de hoofdwinkelstraten in het Ierse Dublin. Hier hebben de buskers zich verenigd. Hier is een community ontstaan van meest nog heel jonge artiesten die soms solo maar ook vaak in wisselende samenstelling samen spelen. En de kwaliteit is hoog, wat maakt dat het publiek vaak in zo grote aantallen om de act staat opgesteld dat er moet worden gevraagd om in te schuiven om het passerende publiek doorgang te geven en de winkels niet te blokkeren.

De optredens in het centrum van Dublin worden veel gefilmd. Vaak door de artiesten zelf, maar ook door het YouTube kanaal Dublin City Today. Dit kanaal bestaat op 1 november twee jaar en publiceert dagelijks meerdere video's van songs van de Grafton Street Buskers. De afgelopen twee weken ontdekte ik dit fenomeen en het heeft mij enorm gegrepen.

Het is geen country of bluegrass, maar er is zeker een overeenkomst vast te stellen met het samen spelen van I'm So Lonesome I Could Cry van Hank Williams op de front porch of Blue Moon of Kentucky van Bill Monroe tijdens een jam zoals wij die kennen van onze bluegrass festivals.

Kijk maar eens naar de jam in Dublin hieronder, waar het publiek door zeker 12 buskers wordt vermaakt met Ed Sheeran's Castle On The Hill.

Jam tijdens het bluegrass festival in Voorthuizen

Een van de zangers is Padraig Cahill. Een talentvolle tiener, nu 18 jaar oud, die niet alleen het volk vermaakt met zijn spel, maar ook zo bespeelt dat de hele verzamelde menigte staat te dansen. In deze video speelt hij samen met Jacob Koopman. Dat klinkt Nederlands en dat klopt ook, want Jacob is Nederlands-Indonesisch en werd geboren op Bali. Kijk en luister naar I'm Yours van Jason Mraz.

Twee andere geliefde stemmen op Grafton Street zijn die van Allie Sherlock en Saibh Skelly. Allie is een vocaal powerhouse, is pas 15 jaar en heeft haar opwachting al mogen maken in TV shows in Ierland en Groot-Brittannië en bij Ellen DeGeneres in Amerika. Saibh is nu 16, speelt ook al wat jaartjes en werkt aan een eerste album. Hier zingen de meiden samen The Climb van Miley Cyrus.

Het zijn slechts enkele voorbeelden van getalenteerde zangers en zangeressen, die veelal ook goed vaardig zijn op de gitaar en waar we in de toekomst nog wel eens meer van zouden kunnen horen.

En zo is het natuurlijk ook in de country en bluegrass muziek. Veel artiesten beginnen als kind al met het spelen van instrumenten en het ontwikkelen van een zangstem. Artiesten waar we van genieten alsof ze er altijd waren, maar waar we vaak die beginjaren niet van kennen. Artiesten die ook ooit zijn begonnen op een straathoek, op een schoolfeest of in de plaatselijke kerk. Artiesten die misschien ook te horen kregen dat ze het toch niet zouden maken. Dat artiest zijn niet zo makkelijk is en dat het niet voor hun was weggelegd. Zij die daar niet naar hebben geluisterd zijn uitgegroeid tot de artiesten die we kennen.

Allie Sherlock kwam als klein meisje bij haar vader dat ze op Grafton Street wilde busken. Vader zag dat niet zitten en zei: "Als je 20 nummers kent dan gaan we het doen", met het idee dat ze dat nooit zou kunnen en dat het idee zou worden vergeten. Maar Allie kwam na enige tijd terug en had daadwerkelijk 20 nummers geleerd. Het resultaat is bekend. Vader en dochter staan nu regelmatig op Grafton Street waar Allie is uitgegroeid tot een van de publiekslievelingen.

Vanavond gaan we ook weer luisteren naar artiesten die het hebben gemaakt. Artiesten die ooit zijn begonnen in een schoolbandje, thuis tussen de schuifdeuren of op een plaatselijke talentenjacht. Artiesten die ongetwijfeld tegenslagen hebben moeten verwerken. Waar we ook naar gaan luisteren is een Nederlandse artieste, die live in de studio aanwezig zal zijn. Van Kimmy June hebben we enkele weken geleden al een nummer gedraaid in de uitzending en vandaag bezoekt ze ons, gaan we met haar in gesprek en zal ze enkele nummers live zingen. Ik ben benieuwd naar haar verhaal, hoe zij als artieste is begonnen.

Timen en Harro praten de muziek aan elkaar. Omdat we live muziek hebben komt de Oude doos deze week te vervallen. Maar de playlist staat weer vol met mooie artiesten waar we heerlijk van kunnen genieten. Stem dus af op A1 Radio, we beginnen om 21:00 uur. Lukt het vanavond niet, kies dan later voor Uitzending gemist. En kijk ook gerust verder naar de video's van Dublin City Today. Er zitten veel mooie optredens bij!

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 10 oktober 2020


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.