BLOG: Terug bij af?

Toen begin dit jaar de berichten van het virus in Wuhan de journaals begonnen te vullen dacht ik er nog niet veel van. We hebben immers vaker epidemieën gehad die ergens in de wereld hele bevolkingen in hun greep hadden, maar die zich nooit buiten het betreffende werelddeel hebben verspreid, althans niet op grote schaal. In maart werd het echter anders, Europa werd lamgelegd. Noord- en Zuid-Amerika volgden snel daarna. In de zomermaanden was er wel sprake van een herstel, maar inmiddels zijn we weer terug bij af.

In het begin had ik nog de hoop dat het wel met een paar maanden kon worden opgelost, dat de zomervakantie niet echt gevaar liep. Het was anders. Zou ik dan in mijn kerstvakantie een weekje naar Schotland kunnen gaan? Dat zou te gek zijn, genieten van de feestelijk versierde binnenstad van Glasgow. Twee jaar geleden kon ik dat ongeveer anderhalve dag, maar dat was echt te kort. Inmiddels is die optie ook vervlogen en moet ik mijn hoop richten op de zomer van 2021. Hoewel die hoop lang niet zo groot meer is.

Kerstsfeer in Glasgow, 2018

Nu de maatregelen weer worden aangescherpt worden veel mensen getroffen. Meer banenverlies, meer geestelijke belasting, meer eenzaamheid. Natuurlijk zijn maatregelen nodig. Maar wat ik belangrijk vind is dat mensen in deze moeilijke tijd waar nodig worden geholpen om de nadelen van de maatregelen te verzachten. Het is aan de overheid en het bedrijfsleven om oplossingen aan te dragen voor financiële problemen binnen huishoudens die het gevolg zijn van het coronavirus. Waar wij ons mee bezig houden is invulling geven aan dagbesteding. Mensen helpen de dag door te komen met mooie muziek. Muziek die steun geeft, muziek die de vervelende tijd even doet vergeten, muziek die de eenzaamheid even wegdringt. Onze luisteraars kunnen daar op vertrouwen. Countryland gaat gewoon door. Nu nog steeds live vanuit de studio. Maar mocht het nodig zijn dan doen we het weer vanuit huis, zoals we dat ook eerder dit jaar enige tijd hebben moeten doen.

In ieder geval hebben wij ook moeten besluiten om de rest van dit jaar geen live evenementen meer te organiseren en er zullen ook geen artiesten meer live in de studio komen, zoals we de afgelopen twee weken wel nog konden doen. Wat we dus wel doen is gewoon doorgaan met het laten horen van de mooiste country en bluegrass muziek. Vanavond is het de beurt aan Ronald om naast Timen plaats te nemen. Dat betekent dan ook dat Jaap de muziek voor hem heeft uitgezocht. En het wordt weer genieten. Naast verschillende bekende namen zijn er ook weer artiesten te horen die voor velen nieuw zullen zijn. Maar onze Jaap slaagt er altijd weer in om pareltjes uit de muziekwereld op te duiken die anders ver onder de radar zouden zijn gebleven.

De Oude Doos is weer terug, deze week met een bijdrage van onze vriend en radio collega Douwe uit het noorden van het land. Hij vertelt ons over Molly O'Day. Jaarartieste Emmylou Harris zingt Strong Hand, wat alles te maken heeft met June Carter. En we gaan toch nog even naar Countryland Live, met een prachtige opname van Thomm Jutz en Eric Brace.

Thomm Jutz en Eric Brace, november 2018 in Het Rebellenhonk

De volledige playlist vindt u weer op de website. Luister vanavond om 21:00 uur naar A1 Radio. En de rest van de week is er volop van Countryland te genieten op Uitzending gemist. Daar staat de uitzending van vanavond binnenkort op, maar er zijn vele uren uitzending te beluisteren van de afgelopen jaren. Een troost in deze tijd. Terug bij af? Niet bij Countryland!

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 17 oktober 2020


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.