BLOG: Halloween Night

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, we hebben moeten besluiten om voorlopig geen uitzendingen meer live vanuit de studio te maken. Net als eerder dit jaar zal Countryland weer thuis worden gemaakt en worden onze bijdragen vooraf ingesproken en door Timen tot een uitzending gemonteerd. Helaas heeft de verslechterende situatie door de toename van het aantal coronabesmettingen ons daartoe gedwongen. Maar dat weerhoudt ons er niet van om de luisteraar mooie muziek voor te schotelen! Er kan vanavond dus gewoon weer worden genoten van heerlijke country, bluegrass en aanverwante geluiden. Maar deze keer wordt het niet alleen genieten, het wordt ook een beetje griezelen. Het is tenslotte Halloween Night!

Maar wees niet bang. We doen vanavond maar een klein beetje Trick en vooral veel Treat. Ik heb zelf enkele nummers geselecteerd om de uitzending enig Halloween gehalte te geven, maar de luisteraar wordt getrakteerd op de mooiste muziek. Daarbij wil ik meteen het debuutalbum Such A Long Way van Jess Jocoy noemen. Ab ontdekte deze zangeres enkele maanden geleden en heeft daarmee weer een pareltje gevonden om toe te voegen aan de Countryland playlist. Hier gaan we in de toekomst meer van horen! Bij de eerste zwoele woorden die Jocoy zingt in het nummer Love Her Wild werd ik gegrepen, om vervolgens te worden meegesleurd door de kracht waarin het nummer zich ontpopt. Fantastisch! Ga er vanavond goed voor zitten!

 

Ab brengt nog meer in vanavond. Onlangs heeft Erik Kriek het boek Welcome To Creek Country uitgebracht en dit werk gaat vergezeld van muziek van Tim Knol en de Blue Grass Boogiemen. Een prachtig boek van deze Amsterdamse striptekenaar en illustrator, die tijdens zijn werk graag naar country en bluegrass muziek luistert. Ab is er ingedoken en laat ons vanavond een eerste nummer horen van dit project.

En dat is nog niet alles. We worden meegenomen naar precies 142 jaar geleden, want op 31 oktober 1878 werd Samantha Bumgarner geboren. Ik zeg daarvan nu alleen maar dat je vanavond de intro van onze Ab echt goed moet beluisteren. Het nummer dat volgt uiteraard ook, al is dat door de gedateerde opname en daardoor het gekraak en gepiep niet makkelijk. Het laat wel echt pionierswerk in de countrymuziek horen en de opname is dan ook van groot belang voor de geschiedenis van de countrymuziek!

Zoals gezegd zal ik zelf aandacht schenken aan Halloween. Niet zo zeer omdat dat een fenomeen is dat mij erg aantrekt - ik ben niet zo van het griezelen - maar er is in de country en bluegrass wel mooie muziek bij te vinden. Het Halloweenfeest, dat zijn oorsprong kent bij de Kelten, is in Ierland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten belangrijker dan hier in Nederland, al groeit de interesse ook hier. Je hoort vanavond enkele nummers waar op enige wijze valt te griezelen. Niet alleen omdat er sprake is van spoken en geesten, ook angstaanjagende avonturen op een bootje op de wilde zee en moord en overspel komen bijvoorbeeld aan bod. Maar de train song is wat mij betreft het Halloween hoogtepunt van de avond. Luister en huiver, zou ik zeggen.

Timen put deze keer voor de Oude doos weer uit het Britse Archief van de Country Muziek, Ab verzorgt uiteraard de wekelijkse bijdrage van Emmylou en ik heb nog een mooie opname die ik in 2013 heb gemaakt met Si Kahn, die toen op het EWOB festival optrad.

Wat er verder allemaal op de playlist staat vind je op de website. Luister gezellig mee vanaf 21:00 uur op A1 Radio. Omdat we een thuiswerkuitzending maken is er helaas niets te zien op de webcam. Later luisteren doe je via Uitzending gemist. Dat kan natuurlijk, als je vanavond toch voor die horrorfilm kiest. Het is tenslotte Halloween Night!

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 31 oktober 2020


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.