BLOG: Back to Bluegrass

Toen er in 2010 in de chatroom van The Bluegrass Mix werd geopperd dat ik ook wel een programma kon presenteren wuifde ik dat weg. Het idee! Toen ik het station op internet vond meldde ik mij meteen die eerste keer in de chatroom waar ik in contact kwam met wat enkele vaste bezoekers bleken te zijn. Al snel leerden we meer van elkaar kennen en na verloop van tijd dachten mijn chat vrienden dat ik ook wel een programma kon presenteren. En hoewel ik dat zelf niet zo zag was er wel een zaadje geplant. Een jaartje later hakte ik de knoop door en begin 2011 deed ik mijn eerste uitzending, stijf van de zenuwen. Vanavond ga ik weer eens Back to Bluegrass.

Vijf jaar later viel het doek. Het was immers liefdewerk dat was gestart door Roger Randolph en Julie Raye en de kosten moesten worden gedekt uit giften van luisteraars. De economische situatie en een wijziging in de betaling van muziekrechten maakten dat het financieel niet meer haalbaar was. Ik ben er trots op dat ik die zondag in 2016 de laatste live uitzending mocht doen. Die nacht ging de stekker er uit. Omdat ik veel te danken heb aan Roger en Julie en de rest van het team denk ik vanavond met veel bluegrass muziek terug aan deze verrijkende periode in mijn leven.

Bijzonder is natuurlijk dat ik bluegrass muziek heb leren kennen door de programma's van Harro, destijds bij de NCRV. Dat we nu samenwerken bij Countryland maakt de cirkel rond.

Mijn selecties voor de playlist vanavond bevat weer eens een rode draad. Al eerder heb ik aangegeven dat songschrijvers vaak onderbelicht zijn. We luisteren naar prachtige nummers, uitgevoerd door fantastische artiesten, maar vaak is het niet die artiest die het nummer heeft geschreven. Artiesten zijn afhankelijk van songschrijvers voor hun materiaal. Louisa Branscomb is zo'n songschrijver. De uitspraak "Je zal haar stem niet kennen, maar je hebt haar songs gehoord" is hier zeker van toepassing. Er zijn inmiddels ruim 90 bluegrass en akoestische nummers van haar hand opgenomen door verschillende artiesten. Ze is twee keer genomineerd geweest voor songschrijver van het jaar. In 1991 vestigde ze haar naam met het winnen van de award voor Song of the Year, voor het nummer Steel Rails, het nummer dat de start betekende van de carrière van Alison Krauss.

Vanavond laat ik de luisteraar vier van haar nummers horen, afkomstig van het in 2011 uitgebrachte album I'll Take Love. Branscomb produceerde het samen met Missy Raines en een keur aan artiesten werd uitgenodigd om de nummers te vertolken, vocalisten en instrumentalisten. Een prachtige verzameling die met zeer goede kritieken werd ontvangen. Te horen zijn o.a. de stemmen van Alison Krauss, Dale Ann Bradley, Steve Gulley, Claire Lynch en The Whites en het instrumentale werk van Alan Bibey, Stuart Duncan en Rob Ickes.

Si Kahn and The Looping Brothers

We keren vanavond ook nog een keer terug naar het gesprek dat ik had met Si Kahn, op de zondag in 2013 na het EWOB festival in De Oude Veiling in Aalsmeer. Enkele weken geleden was er al een stukje te beluisteren. Deze keer gaat Kahn in het gesprek in op de actie om Bristol Bay in Alaska te behoeden voor industriële ontwikkeling, die de visserij op wilde zalm en daarmee het bestaan van de lokale nederzettingen zou bedreigen. Dit resulteerde in het nummer Sailing To Alaska.

Voor de geïnteresseerde luisteraar is het gehele interview hieronder te beluisteren.

Si Kahn

Verder heb ik in het tweede uur een aantal bluegrass gospels geprogrammeerd. Dit is in lijn met mijn programma's destijds bij The Bluegrass Mix, toen mijn laatste uur op zondagavond geheel uit gospels bestond. En uiteraard is er de trainsong, het enige nummer van mij vanavond dat geen bluegrass is.

De liefhebber van bluegrass zal vanavond dus rijkelijk worden bediend. Maar er is daarnaast natuurlijk nog veel meer moois te beluisteren. Ab verzorgt de volgende editie van het verhaal van Emmylou Harris, met net als vorige week een nummer van het album Hard Bargain, dat vol staat met nummers die Emmylou zelf schreef, o.a. over herinneringen aan haar ouders. Dat levert dit prachtige nummer The Ship On His Arm op.

Timen maakt de playlist vol. Hij laat o.a. een nummer horen van het duo Grant and Forsyth, ter nagedachtenis aan zanger Dominic Grant die afgelopen woensdag op 71-jarige leeftijd overleed. Dit Britse duo dat vroeger deel uitmaakte van de groep Guys 'n' Dolls leefde al jarenlang in Nederland en heeft ook countrynummers gemaakt. We horen in de uitzending het nummer Somewhere Between.

Verder is er natuurlijk weer een Oude doos en we horen ook een nummer van Kristy Cox, de Australische bluegrass zangeres die in 2013 tegelijk met Si Kahn bij ons op de Veluwe op bezoek was en die ook op diezelfde zondag in De Oude Veiling een optreden verzorgde. (Luister nog maar eens goed naar dat fragment van het interview met Si Kahn van de uitzending van 31 oktober, daar is zij op de achtergrond te horen.)

De volledige playlist vindt u weer op de website. Het is weer een zeer gevarieerde lijst geworden, wat garant staat voor twee uur luisterplezier. Om daarvan te genieten moet vanavond om 21:00 uur worden afgestemd op A1 Radio. Later luisteren kan zoals altijd via Uitzending gemist.

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 21 november 2020


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.