BLOG: Live At The Opry

Eind jaren '90 kreeg ik de gelegenheid om enkele dagen door te brengen in het Opryland Hotel in Nashville. Een gigantisch complex van geschakelde gebouwdelen waarin meerdere restaurants, prachtige binnentuinen, een fors aantal conferentiezalen en veel, heel veel hotelkamers zijn te vinden. Je weet dat je in een groot hotel zit als je kamernummer uit vijf cijfers bestaat! Meerdere keren ging ik een rondje lopen door het complex, luisterend naar de countrymuziek van de WSM studio die overal uit de luidsprekers klonk. Een van de locaties waar ik dan altijd even langs liep was de WSM studio die in het hotel is gevestigd. Vanaf de gang kon je dan in de studio kijken en zag je de DJ zitten wiens stemgeluid door de gangen klonk. Ongetwijfeld het meest bekende programma dat op WSM-radio wordt uitgezonden is het wekelijkse live podiumprogramma van de Grand Ole Opry. En dat programma viert vandaag zijn verjaardag. Al 95 jaar gaan de artiesten Live At The Opry.

Die mijlpaal laten we uiteraard niet zomaar voorbijgaan. Broer Ab neemt ons deze week mee naar de verjaardag van The Grand Ole Opry, dat overigens niet alleen wordt uitgezonden op WSM-Radio maar ook op de televisie te zien is. Op 28 november 1925 was de allereerste uitzending, vandaag precies 95 jaar geleden. De allergrootsten uit de countrymuziek kunnen de eer krijgen om lid te mogen worden van The Grand Ole Opry.

WSM studio in het Opryland Hotel

Vanavond gaan we muziek horen van artiesten die allemaal lid zijn geworden van The Grand Ole Opry, waarbij er steeds een sprong wordt gemaakt van 20 jaar in de tijd. De eerste artiest die optrad was de toen al bejaarde fiddler Uncle Jimmy Thompson en van hem gaan we een schitterende oude doos-opname horen uit 1926. Via David ‘Stringbean’ Akeman (1945), Connie Smith (1965) en Johnny Russell (1985) eindigt Ab deze verjaardag in 2005 met Dierks Bentley. Tussen de nummers door vertelt Ab alles over de oorsprong van het programma, de locaties waar het werd opgenomen en hoe je de eer kunt krijgen om lid te worden van The Grand Ole Opry, toch een beetje de grote broer van Countryland.

Deze aandacht voor 95 jaar Grand Ole Opry is natuurlijk belangrijk, maar het is de beurt aan Harro om vanavond de hoofdrol te vervullen. Hij begint met een nummer van Jim & Jesse, wat meteen ook een mooi bruggetje is naar bovenstaande, omdat de 91-jarige Jesse McReynolds op dit moment het oudste lid van The Grand Ole Opry is. Harro besteedt ook aandacht aan de begin deze week overleden countryzanger Hal Ketchum. Verder laat hij o.a. nummers horen van Don Reno & Charlie Moore, The Osborne Brothers en The Bass Mountain Boys en uiteraard ontbreken zijn geliefde Louvin Brothers niet.

Timen heeft de wekelijkse Oude doos samengesteld en vult de playlist verder aan met The Pistol Annies en Lindley Creek. Ab komt ook nog voorbij met het begin van het einde van het verhaal van Emmylou Harris, dat over enkele weken tot een einde komt, en speciale aandacht voor The Lasses.

Deze uitzending laat weer zien hoe groot het belang van muziek in ons leven is. Het is niet alleen genieten van mooie liedjes, het is ook vieren, herinneren, herdenken, troosten en sterken. Dit alles gebeurt weer vanavond in Countryland. Luister mee tussen 21:00 en 23:00 uur op A1 Radio. Pak de playlist erbij om goed te volgen wie je hoort. Luister later via Uitzending gemist. En als je de smaak te pakken hebt en de slaap niet zo snel kan vatten, luister en kijk dan vannacht via internet nog even naar Live At The Opry.

Fijn weekend!

De BLOG is geschreven door Jos van der Lelie.

Zaterdag 28 november 2020


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.