BLOG: Heerlijk avondje

Als er iets is wat Corona ons niet kan afnemen, dan is dat ons heerlijk avondje. Weliswaar beperkt de viering van het Sinterklaasfeest zich dit jaar tot een minimaal bezette huiselijke kring, maar dat vanavond in vele huiskamers in ons land bij een hoop mensen het snoepgoed aan de kiezen kleeft staat vast. Sterker nog, juist in deze wat sombere tijden zijn oer Hollandse feestjes als pakjesavond een welkome afwisseling in een verder toch wel saai verlopen 2020. Ik hoop samen met het hele team van Countryland dat u vanavond een gezellige avond beleeft, waarbij de lach op het gezicht van de kinderen het mooiste cadeau zal zijn.

Ik heb mezelf vorige week een vervroegd Sinterklaascadeau gegeven door voor het eerst in lange tijd weer eens een live concert bij te wonen. In het schitterende zalencomplex van TivoliVredenburg in Utrecht was ik een van de 30 gelukkigen die een kaartje wist te bemachtigen voor de voorstelling van VanWyck, de band van de Amsterdamse folkzangeres Christien Oele. Al vanaf de eerste keer dat ik haar live zag spelen in een ijskoude, maar volledig uitverkochte kerk in Edam een jaar of drie geleden, ben ik groot fan geworden van haar muziek, die je het beste kunt typeren als donkere folk. Een schitterende stem onder begeleiding van een steengoede band.

Maar het bezoek aan een concert met slechts 30 personen blijft een rare bedoening. De zaal telt pakweg 500 stoelen dus de mensen vind je niet meer terug in de veel te grote ruimte. Ook de wandeling door het immense gebouwencomplex met zijn acht concertzalen blijft een kale en kille ervaring. Normaal staan in meerdere zalen concerten gepland, is het altijd stampvol in de gangen en op de vele roltrappen, en ben je omringd door vele honderden muziekliefhebbers. Allemaal mensen met dezelfde passie als ik: luisteren naar live muziek. Nu waren alle trappen en gangen leeg, de bars en garderobes gesloten en weerkaatsten je voetstappen tegen de muren. Eenmaal gezeten op de zeer comfortabele stoel weet VanWyck me toch weer te grijpen.

VanWijck in TivoliVredenburg

De zaal is muisstil (geen wonder) en ik zit soms met de ogen dicht te luisteren naar die betoverende stem en de prachtige muziek. Ik ontsteeg de eenzaamheid waarin ik me bevond en had een heerlijke avond. Maar meteen na de laatste akkoorden gaat het nieuwe normaal weer zijn volle gang. Mondkapje op en in kleine groepjes werden we zo vlug als mogelijk naar de dichtstbijzijnde uitgang geleid. Maar toch, ik was eindelijk weer getuige geweest van prachtige live muziek. Onderweg in de trein naar Leiden bedacht ik me dat het tijd wordt om een keer iets van VanWyck te draaien tijdens een uitzending van Countryland. Folk en singer-songwriters zijn immers familieleden van country.

Muziek blijft ons boeien. Overal en elke dag. En het leuke van muziek is dat het aanbod alleen maar blijft groeien. Eenmaal uitgebrachte muziek verdwijnt immers nooit. Het gaat na vele jaren hooguit wat piepen en kraken zoals we bijna wekelijks kunnen horen als we muziek draaien uit de Oude Doos. Deze ode aan de grondleggers van de country- en bluegrassmuziek blijft voor ons een fantastische zoektocht door het verleden en die verveelt nooit. Vanavond zijn de nummers uit de Oude Doos niet eens zo heel erg oud.

Als ik de drie namen van de Oude Doos-artiesten zie op de playlist van vanavond, dan ben ik weer terug in de huiskamer van ons ouderlijk huis in Amsterdam Noord, waar ik samen met Jos vaak zat te luisteren naar de muziek van onze vader. Jos was meer liefhebber van Jim Reeves en ik had net iets meer met Marty Robbins. En Bobby Bare vonden we uiteraard allebei steengoed. Wat waren dat heerlijke, onvergetelijke avonden en wat zijn we onze vader dankbaar voor die gedegen muzikale opvoeding. En daar plukken onze luisteraars weer de vruchten van.

De playlist voor vanavond staat weer vol met verrassingen. Maar onze grootste surprise van vandaag is dat we vanavond weer live vanuit de studio gaan uitzenden. Na enkele thuiswerkuitzendingen gaan we weer heel voorzichtig en met inachtneming van de inmiddels overbekende maatregelen live de ether in, met onze Timen en Jaap in de prachtige studio van de A1 Mediagroep in Nijkerk. En laten we eerlijk zijn, dat is toch altijd veel leuker dan een thuis gemonteerde uitzending, al doen we dat echt met evenveel plezier en passie als de live uitzendingen. Maar de gezelligheid van de studio, lekker met elkaar kletsen over muziek en spontaan reageren op elkaar blijft nou eenmaal het allerleukste. Hopelijk kunnen we dat voorlopig blijven doen, want we hebben voor de komende weken nog een hoop mooie muziek voor u klaar staan. Ook zijn we aan het nadenken over een nieuw vast onderdeel in onze uitzending, maar daarover hoort of leest u later meer.

Wij hebben de pepernoten, chocoladeletters, speculaas en warme choco klaarstaan en gaan u vanavond trakteren op een heerlijk muziekavondje. En wat de Sint betreft mogen de kinderen vanavond opblijven tot 23.00 uur. Het heerlijke avondje komt immers maar eens per jaar.

Zorg goed voor jezelf en voor anderen, dan zorgen wij voor de muziek.

De BLOG is geschreven door Ab van der Lelie.

Zaterdag 5 december 2020


Countryland wordt gemaakt in de studio van
A1 Mediagroep in Nijkerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.